Οσοι παρακολουθούν τον Αδωνη Γεωργιάδη στο Twitter (εκεί είναι πάντα πολύ δραστήριος) θα έχουν δει ότι αναρτά πολύ συχνά διάφορα επαινετικά μηνύματα που λαμβάνει από ασθενείς που του δηλώνουν τον ενθουσιασμό και την ευγνωμοσύνη τους για την κατάσταση στο ΕΣΥ. Υποψιάζομαι, ωστόσο, ότι δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη, αν κρίνω τουλάχιστον από την «υποδοχή» που είχε ο υπουργός Υγείας το βράδυ του Σαββάτου στο Ηρώδειο, όπου παρέστη σε συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. Οταν η εκφωνήτρια ανέγνωσε το όνομά του σε αυτά των επισήμων που ήταν παρόντες, αρκετός κόσμος από το κοινό αντέδρασε γιουχάροντας. Θέλω, βεβαίως, να πιστεύω ότι δεν ήταν προσωπικό, αλλά τον αντιμετώπισαν οι θεατές στο Ηρώδειο περίπου ως κυβερνητικό εκπρόσωπο…
Ανοίγει η γραμμή με τα Τίρανα
Με το τέλος της υπόθεσης του Φρέντι Μπελέρη μπήκε τέλος και στο ελληνικό «βέτο» στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην ΕΕ. Κι έτσι αύριο, Τρίτη, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στο Λουξεμβούργο οι συνομιλίες για τις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας, με την Αθήνα να έχει δώσει και το δικό της πράσινο φως στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στη Διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ – Αλβανίας. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε υψηλό επίπεδο, από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ η ατζέντα της θα αφορά τη λεγόμενη «πρώτη δέσμη» των ενταξιακών κεφαλαίων, που αφορά τα ζητήματα δικαιοσύνης και διαφθοράς, τα οποία η Αθήνα είχε προβάλει ως αιτία για το «βέτο» της την περίοδο που ο Μπελέρης ήταν φυλακή. Οι κινήσεις ομαλοποίησης των ελληνοαλβανικών σχέσεων δεν τελειώνουν εκεί. Δυο εβδομάδες μετά, στις 31 Οκτωβρίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, θα επισκεφθεί τα Τίρανα στο πλαίσιο ενός ελληνοαλβανικού επιχειρηματικού φόρουμ. Και επί τη ευκαιρία θα έχει και επαφές με τον υπουργό Οικονομικών της Αλβανίας, τον υπουργό Επενδύσεων, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει τετ α τετ και με τον ομόλογό του.
Μασάζ σε Μαξίμου και Βουλή
Στα πριβέ ραντεβού με βουλευτές του ποντάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να επανέλθει η εσωκομματική νηνεμία, με τελευταία επίσκεψη στο Μαξίμου εκείνη του Μάξιμου Χαρακόπουλου – ενός εκ των 11 (της ερώτησης των κόκκινων δανείων). Αντικείμενο της συζήτησης οι ομογενείς της Ιμβρου. Οσο για τους υπουργούς, πλησιάζει η ώρα της συνάντησης Τάκη Θεοδωρικάκου και βουλευτών, πιθανότατα αύριο, εν όψει εκδήλωσης, παρουσία του Μητσοτάκη, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στη χώρα.
Χίλιες κάμερες σε δόσεις
Μέσα στην εβδομάδα παίρνει ο Πρωθυπουργός και την τελική πρόταση για το πρότζεκτ «1.000 κάμερες» στην Αθήνα, σε συνέχεια της σύσκεψης των υπουργών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Δημήτρη Παπαστεργίου με τους επιτελείς του Μαξίμου. Το σχέδιο θα έχει δυο σκέλη. Το πρώτο και πιο άμεσο θα αφορά την Αττική, όπου θέλουν η εφαρμογή να γίνει γρήγορα και να έχει και «πιλοτικό» χαρακτήρα πριν προχωρήσουν σε όλη την επικράτεια.
Κοινωνικά διλήμματα
Ο προβληματισμός δεν υπάρχει μόνον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που ακόμα οι γαλάζιοι βουλευτές δέχονται βολές για την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και στο Μαξίμου. Βλέπετε, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης έστειλε προσκλήσεις σε όλο το πρωθυπουργικό γραφείο για το μεγάλο event που ετοιμάζει στις 18 Οκτωβρίου. Θα ανανεώσει τους όρκους με τον σύζυγό του Μάικι στον κήπο της Εθνικής Γλυπτοθήκης, στο Γουδί, όπου εκτάσεις με γρασίδι φιλοξενούν γλυπτά, ένα αμφιθέατρο και πολλά ακόμη κτίρια. Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός εάν θα πρέπει να παραστεί ή όχι ο Πρωθυπουργός. Υπάρχουν δύο εισηγήσεις: Η πρώτη να παραστεί, αφού είναι ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του. Ενώ κάποιοι λένε να μην πάει, αφού ανάλογη τελετή είχε κάνει και ο Στέφανος Κασσελάκης και είχε αρνητικό αντίκτυπο. Εγώ πάντως νομίζω ότι στο τέλος θα κάνει αυτό που ο ίδιος θεωρεί σωστό, σε προσωπικό επίπεδο.
Ο Γιάννος αιφνιδίασε
Φαντάζομαι θα δικαιολογήσετε την έκπληξη που ένιωσαν όσοι είδαν να κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Βουλής ο Γιάννος Παπαντωνίου. Να θυμίσω πως πριν από λίγες εβδομάδες ο Παπαντωνίου αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από φερόμενη δωροδοκία από την εταιρεία που είχε αναλάβει το 2003 το έργο της αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.
Οπως ήταν λογικό, λοιπόν, όποιος τον πέτυχε ξαφνικά μπροστά του στη Βουλή έναν αιφνιδιασμό τον ένιωσε.
Αρκετοί τον ρώτησαν, επιμόνως από ό,τι μαθαίνω, για τον σκοπό της επίσκεψής του στο Κοινοβούλιο και απάντησε ότι πήγε για να διευθετήσει κάποιο προσωπικό του ζήτημα, γραφειοκρατικό, χωρίς να εισφέρει περισσότερες πληροφορίες. Τον ρώτησαν, επίσης, πώς νιώθει για την εξέλιξη της υπόθεσής του. Και δήλωσε ευτυχής «γιατί ο προσωπικός Γολγοθάς τελείωσε».