Τραγικό θάνατο βρήκε το μεσημέρι της Τρίτης (15/10) ένας 42χρονος ηλεκτρολόγος σε ξενοδοχείο της Κω, κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο άτυχος 42χρονος, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, εργαζόταν σε τουριστικό κατάλυμα στην περιοχή της Καρδάμαινας στην Κω, όταν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τραυματίστηκε θανάσιμα την ώρα που εργαζόταν.

Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του εργατικού δυστυχήματος διενεργεί η αστυνομία της περιοχής, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ηλεκτροπληξία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ροδιακή».

ΣΥΡΙΖΑ: Υπόλογη η κυβέρνηση για την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ

«Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και την έλλειψη εντατικών ελέγχων στους χώρους εργασίας», δήλωσε ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Γαβρήλος, με αφορμή το τραγικό συμβάν.

Όπως ανέφερε, «σήμερα ένας ακόμη εργαζόμενος άφησε την τελευταία του πνοή εκτελώντας ηλεκτρολογικές εργασίες σε ξενοδοχειακή μονάδα της Κω», υπογραμμίζοντας πως «με την σκέψη στους οικείους του και την ηθική δικαίωση που δικαιούνται, περιμένουμε, εκτός από τις αυτεπάγγελτες παρεμβάσεις των τοπικών αρχών, άμεσα η Επιθεώρηση Εργασίας να συγκεντρώσει όσα στοιχεία χρειάζονται ώστε να δημοσιεύσει το σχετικό πόρισμα για το ποιες ήταν οι συνθήκες ασφάλειας και τα μέτρα προστασίας κατά την ώρα της βάρδιας του άτυχου άνδρα, όταν και βρήκε τραγικό θάνατο».

«Ζητάμε άμεσα από την κυβέρνηση να δει επιτέλους την πραγματικότητα των πολιτικών που έχει επιβάλει: Αλλεπάλληλα και σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα γεγονός που  μαρτυρά πλέον ένα διαλυμένο εργασιακό πλαίσιο και μια χώρα που έχει ‘πετάξει’ την πλειονότητα των εργαζομένων στην επισφάλεια, την μαύρη εργασία και στην ανάγκη για επιπλέον ώρες εργασίας, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας πως μέχρι στιγμής «έχουν σημειωθεί 110 θάνατοι και 174 σοβαροί τραυματισμοί εργαζομένων, όταν το 2023 καταγράφηκαν 182 θάνατοι και 286 σοβαροί τραυματισμοί».

«Ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός έχει νικήσει κατά κράτος»

Και τονίζει πως «η κυβέρνηση είναι υπόλογη για την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, την έλλειψη εντατικών ελέγχων στους χώρους εργασίας, την εργατική παραβατικότητα, την υπερεντατικοποίηση της εργασίας, ενώ κωφεύει μπροστά στις επισημάνσεις και προτάσεις των αρμοδίων φορέων».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, για την ανάσχεση της ραγδαίας κλιμάκωσης των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα, ζητά: άμεση πολιτική προτεραιοποίηση του ζητήματος της ΥΑΕ, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, επαναλειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε αναβαθμισμένη μορφή, ως Γενική Γραμματεία με ταυτόχρονη στελεχιακή, οργανωτική, και τεχνολογική ενίσχυσή του, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επίσπευση της διαδικασίας αποζημίωσης και ενίσχυση του επιδόματος και προκαταβολή βοηθητικού ποσού για την άμεση ανακούφιση και επιβίωση των πληγεισών οικογενειών», σημειώνει ο κ. Γαβρήλος.

Για να καταλήξει πως «κοινωνική δικαιοσύνη είναι να φεύγει ο εργαζόμενος το πρωί από το σπίτι του και η Πολιτεία να έχει μεριμνήσει σε όλα τα επίπεδα, ώστε να γυρίζει μετά από 8 ώρες ασφαλής και ζωντανός. Σε κάθε άλλη περίπτωση, σημαίνει πως ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός έχει νικήσει κατά κράτος και πως η χώρα μας έχει απεμπολήσει αιώνες κοινωνικών αγώνων για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων». ​