Σοβαρά και άλυτα παραμένουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση, με την κυβέρνηση και το υπουργείο να «εθελοτυφλούν», παρά την κραυγή αγωνίας των εκπαιδευτικών, καθώς και των γονέων για τις συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία.

Με ανακοίνωσή της η ΔΟΕ καλεί σε απεργία στις 23 Οκτωβρίου τους εκπαιδευτικούς, με τη συγκέντρωση να έχει προγραμματιστεί για τις 12:οο μ.μ., στα Προπύλαια. Το κάλεσμα απευθύνεται και σε πανελλήνιο επίπεδο, με στόχο τη μαζική εναντίωση στα μέτρα που πλήττουν τα σχολεία.

Τα αιτήματα της ΔΟΕ

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, στόχος είναι να μπει ένα «στοπ» στην εμπορευματοποίηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων και των μαθητών και να προστατευθεί η δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Καίριο ζήτημα είναι και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εκπαιδευτιών, όπου με χαμηλούς μισθούς πασχίζουν να αντιμετωπίσουν το «τέρας» της ακρίβειας. Παράλληλα, ζητείται η εξίσωση των δικαιωμάτων των μόνιμων και των αναπληηρτών διδασκόντων.

Σοβαρά προβλήματα έχουν ήδη δημιουργήσει οι συγχωνεύσεις τμημάτων σχολείων, «στοιβάζοντας» τους μαθητές σε τάξεις, ενώ τα κενά συνεχίζουν να υπάρχουν εις βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών. Οι κάκιστες κτιριακές συνθήκες σε αρκετά σχολεία, καθώς και η έλλειψη αντισεισμικών ελέγχων θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές, ενώ η μεγαλύτερη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων είναι επιβεβλημένη.

Τέλος, για ακόμα μία χρονιά, «αγκάθι» στην εκπαίδευση αποτελεί και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ένας θεσμός που έχει βρει μεγάλη αντίσταση και συνεχίζει να αποτελεί κάτι μη επιθυμητό εντός των σχολείων, με τους διδάσκοντες να δίνουν αγώνα για να μην πραγματοποιηθεί. «Όσοι και όσες μορφώνουν και διαπαιδαγωγούν την νέα γενιά χρειάζονται στήριξη και όχι στοχοποίηση», τονίζει η ΔΟΕ και συμπληρώνει ότι «προτάσσουμε την οργάνωση  του αγώνα μας για την ικανοποίηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, το έργο και την καθημερινότητα των εκπαιδευτικών».