Το απόγευμα της Τρίτης ολοκληρώθηκε η απολογία της προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) Ιωάννας Τσιαπαρίκου στον εφέτη ανακριτή που έχει αναλάβει το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

Η κυρία Τσιαπαρίκου κατηγορείται για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

Ελεύθερη υπό όρους

Όπως αναφέρει το larissanet, η πρόεδρος της ΡΑΣ αφέθηκε ελεύθερη μετά την απολογία της, με τις δικαστικές αρχές να της επιβάλουν περιοριστικούς όρους.

Συγκεκριμένα, την επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της υποχρεωτικής διαμονής στον τόπο κατοικίας της (και όχι σε κάποιο άλλο χώρο) και της παρουσίας μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας της.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της ΡΑΣ είναι μια εκ των 41 κατηγορούμενων για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Τσιαπαρίκου στην απολογία της ισχυρίστηκε ότι ως πρόεδρος της ΡΑΣ δεν έχει αρμοδιότητα για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου.

Νέες διώξεις

Από τους 41 κατηγορούμενους οι 7 κατηγορούνται για πράξεις που έγιναν μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, όπως το μπάζωμα του χώρου που έγινε το δυστύχημα, και η κατηγορία αφορά το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων είναι ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, αναμένεται να απολογηθούν στον εφέτη ανακριτή μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ασκηθούν νέες ποινικές διώξεις σε στελέχη φορέα που σχετίζεται με τη λειτουργία του Σιδηροδρομικού Δικτύου.