Θα μπορούσε να είναι ο παππούς της κάθε οικογένειας. Εκείνος ο ώριμος άνδρας που έχοντας κάνει τον κύκλο του στη ζωή, στρέφει πλέον την προσοχή του στους δικούς του ανθρώπους. Ο κυρ-Στέλιος δείχνει με τον δικό του τρόπο την αγάπη του στον γιο του, μα κυρίως στα εγγόνια του, στα οποία δεν χαλάει ποτέ χατίρι, χαλαρώνοντας πολύ τα όρια που επιχειρούν να τους βάλουν οι γονείς τους. Αυτή η απειθαρχία μικρών και μεγάλου φέρνει πολλές παρεξηγήσεις αλλά και γέλιο, στοιχείο που είναι το ζητούμενο στο «Εχω παιδιά», τη νέα κωμική σειρά του Mega που κάνει πρεμιέρα απόψε. Σε αυτό το ξεκαρδιστικό σύμπαν μιας οικογένειας που χτίζει σεναριακά ο Λάμπρος Φισφής, ο Ερρίκος Λίτσης αφήνει το δικό του αποτύπωμα στις εκρηκτικές καταστάσεις και τα απρόοπτα που γεννιούνται μαζί με τα παιδιά.
«Πρόκειται για ένα κλασικό οικογενειακό μοτίβο, το οποίο δημιουργεί κωμικές καταστάσεις. Νομίζω ότι ένας μέσος νέος γονιός που έχει μικρά παιδιά θα ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό με τις καταστάσεις εκεί. Είναι ρεαλιστικό πολύ το πλαίσιο, στον βαθμό που το διακωμωδούν. Στη ζωή δεν είναι όλα αστεία, αλλά εδώ είναι. Είναι στιγμιότυπα από την καθημερινότητα, αλλά τα αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο μιας κωμικής σειράς» αναφέρει ο Ερρίκος Λίτσης μιλώντας στο «Νσυν».
Πατέρας και γιος
Ο ίδιος υποδύεται τον πατέρα του Μιχάλη, έναν πρώην στρατιωτικό και αρκετά πειθαρχημένο και αυστηρό άνδρα που εκφράζεται συνήθως χωρίς φίλτρο. Η σχέση του με τον γιο του είναι τυπική και τα εγγόνια του τα αντιμετωπίζει σαν στρατιώτες, τους οποίους, ωστόσο, εκπαιδεύει με στοργή και ζεστασιά. «Ο ρόλος μου είναι ευχάριστος αλλά παρεμβατικός ως προς τον γιο. Εχει έναν ιδιαίτερο τρόπο, κυρίως μέσω τηλεφωνημάτων, να του κάνει παρατηρήσεις και πριν προλάβει να αντιδράσει, κλείνει το τηλέφωνο. Αυτό το μοτίβο το βρήκα πολύ έξυπνο και μου άρεσε. Εκεί που ο γιος έχει σκοτούρες, ξαφνικά εμφανίζεται να χτυπάει ένα τηλέφωνο που ο πατέρας του τού δίνει οδηγίες για κάτι άσχετο ή σχετικό και πάνω που πάει να δικαιολογηθεί, να πει κάτι, του κλείνει το τηλέφωνο. Αυτή είναι μια κωμική σχέση που έχουν οι δυο τους. Ο πατέρας είναι θεωρητικά αυστηρών αρχών γιατί προέρχεται από το στρατιωτικό σώμα, είναι συνταξιούχος στρατηγός, κι αυτό τον έχει επηρεάσει. Αντιμετωπίζει τα πάντα στη ζωή μέσα από μια στρατιωτική τάξη αλλά με τα εγγόνια του είναι πολύ ελαστικός» αναφέρει ο ηθοποιός κάνοντας αναγωγή με τις πραγματικές καταστάσεις.
«Σε φίλους που έχουν κάνει εγγόνια το βλέπω ότι ήταν αυστηροί με τα παιδιά τους, αλλά με τα εγγόνια τους είναι πολύ πιο δοτικοί. Είναι η φύση αυτή. Επειδή έχουμε πια μεγαλώσει και είμαστε σε μεγαλύτερη απόσταση από τα πράγματα, τα βλέπουμε όλα λίγο πιο σοφά κι αντιλαμβανόμαστε ότι η αγάπη είναι το πρωταρχικό και όχι η εκπαίδευση διά του λόγου. Κυρίως γιατί οι γονείς προσπαθούν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά διά του λόγου. Το παιδί όμως εκπαιδεύεται διά του λόγου διά των πράξεων».
Ο παππούς και το χρυσόψαρο
Εκτός από την τηλεόραση, ο Ερρίκος Λίτσης τη φετινή σεζόν ενσαρκώνει τον παππού και στο θέατρο, πρωταγωνιστώντας στην παράσταση «Ο Μάκης» του Βασίλη Κατσικονούρη, που επέστρεψε για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αποθήκη σε σκηνοθεσία των δυο τους. Εκεί, ο ήρωάς του είναι αφημένος στο σπίτι ενώ τα παιδιά του λείπουν σε διακοπές, εκκινεί έναν υπαρξιακό μονόλογο με μόνο μάρτυρα ένα χρυσόψαρο στη γυάλα. «Επειδή το θέατρο είναι ένα ζωντανό πράγμα, σε κάθε παράσταση όλο και κάτι βρίσκεις. Αν στις 80 παραστάσεις που έκανα τον πρώτο χρόνο έβρισκα από ένα χαλικάκι, τώρα πλέον έχω μαζέψει μια στοίβα από υλικά για να ερμηνεύσω ξανά τον ρόλο μου. Η εμπειρία του πρώτου χρόνου και με δεδομένο ότι πλέον παίζω σε μια πολύ μεγαλύτερη αίθουσα σε όλα τα επίπεδα, νιώθω ότι αποκτάει ο χαρακτήρας μια άλλη ενέργεια. Αυτός ο παππούς που βλέπουμε τώρα στη σκηνή έχει κάποιες μικρολεπτομέρειες στην ενέργειά του και στον συναισθηματικό του κόσμο που θα γράψουν ακόμα πιο έντονα και θα κάνουν τη διαφορά. Δηλαδή δεν θα πλήξει αν το δει κάποιος το έργο δεύτερη φορά» υπογραμμίζει ο ίδιος.
«Κλεισμένοι στον εαυτό»
Ο ήρωάς του πάνω στη σκηνή παρασύρεται σ’ ένα μοναχικό τανγκό, με τις εμμονές, τη ματαίωση και τον φόβο του, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του στη δύση της ζωής του. «Η μοναξιά είναι χαρακτηριστικό της σύγχρονης κοινωνίας σε μεγάλο βαθμό, αλλά πιστεύω ότι στην τρίτη ηλικία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, ειδικά στα τωρινά χρόνια. Στην κοινωνία πλέον ο καθένας έχει κλειστεί λίγο παραπάνω στον εαυτό του. Δεν μαζεύονται οι νέοι πια τόσο πολύ σε σπίτια. Μιλάνε μέσα από τα κινητά, τα τάμπλετ, τους υπολογιστές. Κάποια πράγματα έχουν εκλείψει, φυσιολογικά ως έναν βαθμό με την εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά αυτά από την άλλη γιγαντώνουν και το συναίσθημα της μοναξιάς. Και δεν είναι επιλογή η μοναξιά αλλά η μοναχικότητα. Η μοναξιά μεγαλώνει όσο μεγαλώνουμε και εμείς. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που ακόμα έχει εκλείψει και το καφενείο. Στην εποχή μας, που οι ηλικιωμένοι πήγαιναν σ’ ένα καφενείο και παίζανε ένα χαρτί, ένα τάβλι, λέγανε πέντε σαχλαμάρες και ξεγελούσαν τη μοναξιά τους. Τα εγγόνια λοιπόν είναι μια παρηγοριά μέσα σε όλο αυτό. Γι’ αυτό και πολλοί παππούδες παρακαλάνε να έρθουν σπίτι για να ξαναπαίξουν λίγο τον ρόλο του γονιού, να ξανανιώσουν λιγάκι ενεργοί» επισημαίνει ο Ερρίκος Λίτσης και καταλήγει: «Νομίζω όλοι οι άνθρωποι, εάν δεν έχουμε χάσει μέρος του μυαλού μας, έχουμε πάντα, ανεξαρτήτως ηλικίας, την ανάγκη να ζήσουμε λίγο ακόμα με την πραγματική έννοια, όχι να κοιτάμε το ταβάνι».
- Info Η σειρά «Εχω παιδιά» κάνει πρεμιέρα σήμερα στις 21.00 στο Mega και από αυτή την εβδομάδα θα προβάλλεται καθημερινά έως την Πέμπτη.
- Η παράσταση «Ο Μάκης» παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.00 στο Θέατρο Αποθήκη (Σαρρή40, Ψυρρή). Είσοδος 15 ευρώ.
Προπώληση: https://tickets.in.gr/theater/theatro-apothiki/o-makis/