Από τότε που ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός έχει κατασχέσει χιλιάδες ηλεκτρονικά αρχεία και έγγραφα της Χαμάς. Δύο ομάδες τέτοιων εγγράφων περιήλθαν στην κατοχή των «New York Times» και της «Washington Post» και δημοσιοποιήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η πρώτη, είναι τα πρακτικά 10 μυστικών συναντήσεων ηγετών της Χαμάς ενόψει της τρομοκρατικής επίθεσης που πραγματοποίησε η οργάνωση στο Νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023. Αποκαλύπτουν πως η Χαμάς προετοίμαζε την επίθεση τουλάχιστον δύο χρόνια και σχεδίαζε αρχικά να την εξαπολύσει το φθινόπωρο του 2022 αλλά την ανέβαλε, σε μια προσπάθεια να πείσει το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να συμμετάσχουν, ή τουλάχιστον να δεσμευτούν πως θα συμμετείχαν σε μία ευρύτερη σύγκρουση με το Ισραήλ εφόσον η Χαμάς περνούσε στην πράξη.
Οσο για τη δεύτερη ομάδα εγγράφων, ηλεκτρονικά αρχεία και έγγραφα που ανασύρθηκαν από κέντρα διοίκησης της Χαμάς, αυτά αποκαλύπτουν πως χρόνια πριν από την 7η Οκτωβρίου, οι ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης σχεδίαζαν ένα πολύ φονικότερο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ, που θα περιλάμβανε δυνητικά και ένα χτύπημα σε ουρανοξύστες του Τελ Αβίβ, τύπου 11ης Σεπτεμβρίου – και παράλληλα, πίεζαν το Ιράν για περισσότερη οικονομική και στρατιωτική στήριξη.
Οι αποκαλύψεις
Στην πραγματικότητα, οι αποκαλύψεις των δύο αμερικανικών εφημερίδων τέμνονται σε ένα κοινό σημείο: επιβεβαιώνουν τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε η Χαμάς να σύρει τους ιρανούς συμμάχους της στο είδος εκείνο της απευθείας αντιπαράθεσης με το Ισραήλ που προσπαθούσαν παραδοσιακά να αποφύγουν. Απομένει να φανεί αν τα επίμαχα έγγραφα διέρρευσαν τυχαία τώρα, ενώ ο κόσμος ολόκληρος περιμένει την απάντηση του Ισραήλ στην πρωτοφανή ιρανική πυραυλική επίθεση που δέχθηκε.
Τα αρχεία και έγγραφα που αποκάλυψε η «Washington Post» δείχνουν έναν προχωρημένο σχεδιασμό επιθέσεων με τη χρήση τρένων, πλοίων, ακόμη και ιππήλατων αμαξών – αν και, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας, πολλά σχέδια ήταν κακοφτιαγμένα και ουσιαστικά ανεφάρμοστα. Ανάμεσα στα πιο φιλόδοξα, είναι ένα σχέδιο καταστροφής ενός ουρανοξύστη στο Τελ Αβίβ: ως πιθανοί στόχοι προσδιορίζονται ο 70 ορόφων πύργος Moshe Aviv, το δεύτερο ψηλότερο κτίριο του Ισραήλ, καθώς και το συγκρότημα Azrieli Center που περιλαμβάνει τρεις ουρανοξύστες, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, σιδηροδρομικό σταθμό και κινηματογράφο – και βρίσκεται κοντά στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού.
Τα τρένα
Αλλά η Χαμάς προφανώς δεν είχε βρει ακριβώς πώς θα μπορούσαν να γκρεμιστούν τα κτίρια. «Προσπαθούμε να βρούμε έναν μηχανισμό για την καταστροφή του πύργου», ανέφερε. Ενας πιο πρακτικός στόχος, πίστευε, ήταν το ισραηλινό σιδηροδρομικό σύστημα. Τα έγγραφα περιγράφουν διάφορες παραλλαγές ενός σχεδίου χρήσης σιδηροδρόμων για τη μεταφορά μαχητών και ισχυρών εκρηκτικών – συμπεριλαμβανομένων βυτιοφόρων καυσίμων που θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν με μικρές βόμβες – στη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ. Ο ίδιος φάκελος περιλαμβάνει μια εικονογραφημένη παρουσίαση, καθώς και επιστολές της Χαμάς προς τους κορυφαίους ηγέτες του Ιράν το 2021 με αίτημα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση και εκπαίδευση για 12.000 επιπλέον μαχητές της Χαμάς – χωρίς να είναι σαφές αν το Ιράν γνώριζε για τα σχέδια ή αν απάντησε στις επιστολές.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο, πάντως, η Τεχεράνη χαρακτήρισε «άκυρο» «οποιονδήποτε ισχυρισμό αποσκοπεί να συνδέσει μερικώς ή πλήρως» την 7η Οκτωβρίου με την ίδια ή τη Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τα πρακτικά που αποκάλυψαν οι «New York Times», παρότι ένιωσε ότι είχε τη στήριξη των συμμάχων της, η Χαμάς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ίσως χρειαζόταν να προχωρήσει στην επίθεση μόνη της, αφενός για να προλάβει την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος αεράμυνας στο Ισραήλ και αφετέρου για να τορπιλίσει τις προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.