Αναζητώντας μεγαλύτερη υποστήριξη και παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το «σχέδιο νίκης» για την Ουκρανία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιόδευσε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται στα ανατολικά της χώρας κι απομένουν πλέον λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο καμπής για τη ρωσοουκρανική σύγκρουση. Η προσπάθεια του oυκρανού προέδρου για περαιτέρω κινητοποίηση της δυτικής στρατιωτικής, οικονομικής και διπλωματικής μένει υπό μία έννοια σε αναμονή. Βέβαιον είναι ότι δεν υπήρξαν σπουδαίες ανακοινώσεις και η περιοδεία Ζελένσκι στερήθηκε μιας επιπλέον ώθησης αφού αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση στη Γερμανία του λεγόμενου σχήματος Ράμσταϊν, παρουσία και του αμερικανού προέδρου. Ούτε η πολυαναμενόμενη τετραμερής συνάντηση κορυφής στην καγκελαρία έγινε το Σάββατο μεταξύ του Τζο Μπάιντεν, του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.

Ο ουκρανός πρόεδρος πήγε από το Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη και στο Βερολίνο για να παρουσιάσει το σχέδιο που ανέλυσε νωρίτερα και στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το οποίο δεν έχει μεν δημοσιοποιηθεί, έχει όμως στόχο να αντιστρέψει την ισορροπία δυνάμεων και να οδηγήσει τον Βλάντιμιρ Πούτιν σε διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά.

Καμία υπόσχεση

Κι ενώ όλοι οι συνομιλητές του ουκρανού ηγέτη επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να στηρίξουν μακροπρόθεσμα το Κίεβο, ο Ζελένσκι δεν κατάφερε να αποσπάσει υποσχέσεις. Στο Λονδίνο όπου συνάντησε τον Κιρ Στάρμερ αλλά και τον νέο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, που βρισκόταν στο πρώτο του διεθνές ταξίδι από την ανάληψη των καθηκόντων του, έτυχε θερμής υποδοχής. «Η Ουκρανία μπορεί να διαπραγματευτεί μόνο από ισχυρή θέση» είπε ο Ζελένσκι. Από την Ντάουνινγκ Στριτ επαναβεβαιώθηκε η υποστήριξη σε θέματα κυριαρχίας της Ουκρανίας, που μένει αμετάβλητη παρά την πολιτική μετάβαση αλλά το αίτημα για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος δεν βρήκε ανταπόκριση, καθώς και σε αυτό το θέμα η θέση του Λονδίνου δεν έχει αλλάξει.

Σύμφωνα με τους «Sunday Times», ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και πέντε πρώην υπουργοί Αμυνας κάλεσαν τον Στάρμερ, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από διμερή επίσκεψη με τον Μπάιντεν, να εξουσιοδοτήσει τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ αλλά δεν εισακούστηκαν.

Αφαίρεσαν κάθε αναφορά

Η Ιταλία, για την οποία η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο δεν θεωρείται δεδομένη, αντιμετωπίζει διαφορετικά ζητήματα, με τον Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό να ακολουθεί δική του γραμμή καθώς πληροφορίες τον συνδέουν με ύποπτη ρωσική χρηματοδότηση. Ενδεικτικό είναι ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά από συνάντηση μεταξύ των χωρών της G7 και του Ζελένσκι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η Προεδρία του Συμβουλίου αφαίρεσε κάθε αναφορά στην αποστολή όπλων από την ιταλική έκδοση του ανακοινωθέντος, παρά το γεγονός ότι στις άλλες εκδόσεις συμπεριελήφθη.

Η Γερμανία, από τους μεγαλύτερους χορηγούς βοήθειας στο Κίεβο ήταν ιδιαίτερα προσεκτική για να αποτρέψει οποιαδήποτε κλιμάκωση με τη Μόσχα. Οπως ανέφερε η «Monde», το Βερολίνο θέλει να αποφύγει τη χρήση των όπλων του σε ρωσικό έδαφος και επιδιώκει την επίτευξη ισορροπίας που δεν είναι εύκολη. Με την άνοδο της Κεντροδεξιάς στις τοπικές περιφερειακές εκλογές σε Σαξονία, Θουριγγία και Βρανδεμβούργο οι επιλογές της καγκελαρίας όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας θα είναι πιο δύσκολες, επηρεάζοντας αναπόφευκτα και εκείνες των ευρωπαίων συμμάχων της Ουκρανίας.

——————————–

Ρωσικές βόμβες χτύπησαν στα σύνορα του Κουρσκ

Ρωσικές βόμβες ολίσθησης (μακρού πλήγματος) έπληξαν περιοχή συγκέντρωσης ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της περιοχής του Κουρσκ στα δυτικά της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο μία ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Ωστόσο δεν υπήρχαν άμεσα πληροφορίες για τα αποτελέσματα της αεροπορικής επιδρομής. Η Ρωσία προσπαθεί κατά τους τελευταίους δύο και πλέον μήνες ν’ απωθήσει τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που κατέλαβαν ένα τμήμα της περιοχής του Κουρσκ, με μία αιφνιδιαστική εισβολή στις 6 Αυγούστου.