Η απόφαση φαίνεται να είναι ξεκάθαρη αυτή την εβδομάδα. Οπως οι περισσότεροι παρατηρητές, αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη. Αν και η ΕΚΤ θα τονίσει ως συνήθως ότι οι περαιτέρω ενέργειές της εξαρτώνται από δεδομένα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ πιθανότατα δεν θα πει τίποτα στη συνέντευξη Τύπου από τη Σλοβενία για να αλλάξει τις προσδοκίες της αγοράς για νέα κίνηση 25 μονάδων βάσης στις 12 Δεκεμβρίου. Εάν γίνει αυτό θα αποτελεί την τέταρτη περικοπή από τότε που η ΕΚΤ άρχισε να χαλαρώνει τη στάση της τον Ιούνιο και θα οδηγούσε το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3% πριν από το τέλος του έτους.

Οι κεντρικές τράπεζες συχνά ενεργούν πολύ αργά – αλλά στη συνέχεια πολύ γρήγορα. Οταν η ΕΚΤ άρχισε καθυστερημένα να αυξάνει τα επιτόκια από τον Ιούλιο του 2022 και μετά ως απάντηση στην ανάκαμψη σε σχήμα V από την πανδημία και την επακόλουθη άνοδο του πληθωρισμού, είχαμε επανειλημμένα υποστηρίξει ότι θα ήταν φρόνιμο η ΕΚΤ να μην υπερβεί ένα επιτόκιο καταθέσεων ύψους 3,5%, ελαφρώς πάνω από το περίπου ουδέτερο ποσοστό του 3%. Η επίμονη αδυναμία στην ανάπτυξη (το ΑΕΠ δεύτερο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκε μόνο κατά 0,1% σε σχέση με τα επίπεδα του τρίτου τριμήνου του 2022) υποστηρίζει την εκτίμησή μας ότι η ΕΚΤ προχώρησε πολύ γρήγορα αυξάνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%. Κοιτάζοντας το μέλλον, βλέπουμε τώρα τον κίνδυνο η ΕΚΤ, μετά τη μείωση των επιτοκίων, να κάνει το αντίστροφο λάθος και υπερβολική χαλάρωση της πολιτικής ως απάντηση στην ανάπτυξη που παρουσιάζει σχεδόν επίμονα χαμηλότερες επιδόσεις.

Το επόμενο έτος λόγω της υποτονικής ανάπτυξης μέχρι την άνοιξη του 2025 και εν μέσω χαλάρωσης των μισθολογικών πιέσεων ο πληθωρισμός πιθανότατα θα πλησιάσει το 2%. Ωστόσο, αυτό δεν θα ισχύει για το 2026 και το 2027, κατά την άποψή μας. Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός των μισθών πιθανότατα θα ανακάμψει σε 4% το 2026. Η αύξηση της ζήτησης θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να μετακυλίσουν υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές. Εάν η ΕΚΤ μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων πολύ κάτω από το 3% το 2025, πιθανότατα θα πρέπει να το αυξήσει ξανά στο 3% στα τέλη του 2026 ή στις αρχές του 2027. Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να χαλαρώνει στο 2,5% και θα επιστρέψει στο 3% στις αρχές του 2027.

Ο Holger Schmieding είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg. Το άρθρο αποτελεί περίληψη εκτενέστερης ανάλυσης της τράπεζες που έγινε για τους πελάτες της