Η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τη Βενεζουέλα οδηγεί δύο στους τρεις πολίτες της στο να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής στο εξωτερικό. Ηδη περί τα 9 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους τα τελευταία χρόνια, καταφεύγοντας σε 90 διαφορετικές χώρες. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι το 68% των πολιτών της σκέφτεται να μεταναστεύσει.
Λόγοι της φυγής είναι η ασταθής οικονομία, η έλλειψη βασικών αγαθών και υπηρεσιών, και η γενικότερη κοινωνική ανασφάλεια που επικρατεί στη Βενεζουέλα των 28 εκατομμυρίων κατοίκων. Η πλειονότητα των βενεζουελάνων μεταναστών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 18-50 ετών.
Μια ηλικιακή ομάδα με άτομα σε παραγωγική ηλικία, γεγονός που καταδεικνύει το πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα για τη χώρα, καθώς φεύγει ένα σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού, επηρεάζοντας την οικονομία και τη βιωσιμότητα της κοινωνίας.
Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αποκάλυψαν ότι το 63% των μεταναστών που διασχίζουν καθημερινά τη ζούγκλα του Νταριέν προέρχονται από τη Βενεζουέλα. Η ζούγκλα αυτή βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Κολομβίας και Παναμά και αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία διέλευσης. Το 2024 περισσότεροι από 244.200 άνθρωποι έχουν περάσει από εκεί, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1.000 άτομα την ημέρα.
Η υποστήριξη που έχουν λάβει οι Βενεζουελάνοι από άλλες χώρες (π.χ. Κολομβία) έχει επιτρέψει την τακτοποίηση και νομιμοποίηση πολλών μεταναστών, ακόμα και αν τα έγγραφά τους έχουν λήξει.
Μέχρι το τέλος του 2024 ο αριθμός των μεταναστών που θα έχουν διασχίσει τη ζούγκλα θα φτάσει τις 320.000. Αυτό υποδεικνύει την επιδείνωση της κατάστασης και την αύξηση της πίεσης στις χώρες που τους υποδέχονται. Η Κολομβία και ο Παναμάς είναι δύο από τις χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, καθώς χιλιάδες φτάνουν καθημερινά αναζητώντας άσυλο και ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή.
Η κατάσταση στη Βενεζουέλα παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Ο υπερπληθωρισμός έχει καταστήσει τα βασικά αγαθά δυσεύρετα και πανάκριβά, ενώ η πολιτική αστάθεια και οι συγκρούσεις έχουν εντείνει το πρόβλημα. Η υγειονομική περίθαλψη και οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν καταρρεύσει, και πολλοί πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και ηλεκτρική ενέργεια.
Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία είναι από τους πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς για τους μετανάστες. Στη Βενεζουέλα, η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με δεδομένα από διεθνείς οργανισμούς και έρευνες, πάνω από το 90% των κατοίκων της βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας.
Ο Νικολάς Μαδούρο και η κυβέρνησή του θεωρούνται από πολλούς κύριοι υπαίτιοι της οικονομικής κατάρρευσης της Βενεζουέλας. Η διαφθορά, η κακοδιαχείριση των κρατικών πετρελαϊκών πόρων και οι αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές έχουν συμβάλει σημαντικά στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και στη βαθιά κρίση που βιώνει η χώρα. Οι διεθνείς κυρώσεις, κυρίως από τις ΗΠΑ, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, αλλά η διακυβέρνηση Μαδούρο και η πολιτική αστάθεια θεωρούνται καθοριστικοί παράγοντες για τα σημερινά προβλήματα της λατινοαμερικανικής χώρας.