Είναι, φαντάζομαι, περιττό να αναφέρω ότι μέσα στο σκηνικό ελληνοτουρκικής προσέγγισης και της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, η σημερινή εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο αποκτά μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον. Ο μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός θα παραστεί στην εκδήλωση απονομής του ετήσιου βραβείου της «Γυναίκας της Χρονιάς», το οποίο και θα απονείμει ο ίδιος σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου, με αφορμή τα 50 χρόνια της εισβολής και κατοχής, απευθύνοντας και έναν χαιρετισμό. Το σκεπτικό της απονομής, άλλωστε, είναι ότι «βραβεύονται εκείνες οι σπουδαίες γυναίκες που δυστυχώς μέχρι και σήμερα βιώνουν τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής», δηλαδή «οι άξιες μανάδες και γιαγιάδες μας». Σε αυτό το πλαίσιο θα τοποθετηθεί ο Σαμαράς και ήδη πέφτουν στοιχήματα για το πόσο σκληρό θα είναι το χτύπημά του (για το ότι θα υπάρξει χτύπημα δεν αμφιβάλλει κανείς).
Κεραυνοί και αστραπές
Για να σας προετοιμάσω, πάντως, ψυχολογικά, σας θυμίζω ότι στην ομιλία του το καλοκαίρι στο Πολεμικό Μουσείο ο Σαμαράς είχε κατηγορήσει εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση ότι δέχεται «ταπεινώσεις», προειδοποιώντας ότι δεν θα γίνουν ανεκτές «εθνικές υποχωρήσεις». Την επέκρινε, επίσης, ότι «ξεχάσαμε να θυμίσουμε σε όλον τον κόσμο τα 50 χρόνια φέτος από την τραγωδία της Κύπρου», ενώ χαρακτήρισε τον ελληνοτουρκικό διάλογο ως «διάλογο με πειρατή» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να αποφασίσει άμεσα την αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής».
Ο Φιντάν καταφθάνει στις 8 Νοεμβρίου
Η ημερομηνία για τη συνάντηση που μπορεί να αποδειχθεί απόλυτα καθοριστική για το μέλλον του ελληνοτουρκικού διαλόγου, πάντως, «κλείδωσε» χθες – την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου ο Γιώργος Γεραπετρίτης περιμένει να υποδεχθεί στην Αθήνα τον Χακάν Φιντάν. Ανήμερα της γιορτής του Αρχάγγελου Μιχαήλ και της Πολεμικής Αεροπορίας μας, σημειώνω, για τους λάτρεις των συμβολισμών. Η ατζέντα είναι γνωστή και την είχε αποκαλύψει ήδη ο Γεραπετρίτης μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: «Οι δυο ηγέτες έδωσαν την εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσο υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης». Ενώ, με τη σειρά του, και ο Ερντογάν εμφανίστηκε προ τριημέρου αισιόδοξος για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της επίλυσης των διαφορών, μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους, στους οποίους είπε ότι μετά τις περυσινές εκλογές υπήρξε με τον Μητσοτάκη «μια κατανόηση για να δούμε αν θα μπορούσαμε να λύσουμε το υφιστάμενο χρόνιο πρόβλημα μέσω μιας περιεκτικής διαπραγμάτευσης». Και κάπως έτσι, φτάσαμε στον προγραμματισμό για την 8η Νοεμβρίου, οπότε, όπως όλα δείχνουν, θα έχουμε πραγματικές συζητήσεις και για τα δύσκολα διμερή θέματα, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Συνάντηση και για Μεταναστευτικό
Εν τω μεταξύ, προς τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, εκτός από το τετ α τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν, αναμένεται να προγραμματιστεί και μια ακόμη ελληνοτουρκική συνάντηση σε επίπεδο υπουργών. Αφιερωμένη στο Μεταναστευτικό, όμως, μεταξύ του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αλί Γερλίκαγια, των οποίων τα γραφεία βρίσκονται σε συνεννόηση για να οριστεί το ταχύτερο δυνατό η ημερομηνία. Οι εμπόλεμες συγκρούσεις, όπως καταλαβαίνετε, αναμένεται να αυξήσουν τις ροές και οι δυο τους θέλουν να είναι συνεννοημένοι και προετοιμασμένοι. Ο Παναγιωτόπουλος διευκρίνιζε πως αυτή είναι η λογική εκτίμηση, δηλαδή ότι «αναμένονται αυξημένες πιέσεις που δεν έχουν όμως εκδηλωθεί ακόμα» και δεν τις βλέπουμε στους αριθμούς.
Το δείπνο και η έκθεση
Στη Λευκωσία έως αργά χθες το βράδυ κρατούσαν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για το άτυπο δείπνο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη, του Ερσίν Τατάρ και του οικοδεσπότη τους, ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που η αλήθεια είναι ότι το παλεύει να διερευνήσει τις δυνατότητες επανέναρξης του διαλόγου. Και αναφέρομαι στις προσδοκίες γιατί, από τη μεριά της, η Λευκωσία αρκέστηκε στο να πει ότι προσβλέπει σε έναν «εποικοδομητικό διάλογο», δεδομένου ότι ο Τατάρ δεν έχει δείξει θετικά δείγματα. Σε κάθε περίπτωση, στις προσπάθειες Γκουτέρες ο βασικός δείκτης ήταν και παραμένει η έκθεση που κατάρτισε και του παρέδωσε η προσωπική απεσταλμένη του, Μαρία Ανχελα Ολγκίν, μετά τις επαφές της στην Κύπρο, στην Αθήνα και στην Αγκυρα.