Προβληματισμός επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, καθώς οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσο κάτι τέτοιο θα ήταν αναγκαίο.
Βουλευτής πρόκειται να προτείνει με δικό του νομοσχέδιο την πλήρη απαγόρευση των κινητών, ενώ πριν μερικούς μήνες δόθηκε νέα κυβερνητική οδηγία που παρείχε στα σχολεία τη δυνατότητα να λάβουν τα μέτρα που αυτά επιθυμούν.
Μάλιστα, ο εργατικός βουλευτής Τζον Μακάλιστερ δήλωσε ότι, «είναι η ώρα να ξεκινήσουμε έναν εθνικό διάλογο στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Το νομοσχέδιο του βουλευτή και η πρόταση για τα κινητά
Αύριο, Τετάρτη, στην Βουλή των Κοινοτήτων (House of Commons) ο βουλευτής Μακάλιστερ πρόκειται να κάνει μνεία στο συγκεκριμένο ζήτημα και σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιό του, με όνομα ‘Safer phones bill’, στόχο έχει να «προστατεύσει τα παιδιά από τις βλάβες που μπορούν να προκληθούν από τον υπερβολικό χρόνο χρήση οθόνης και χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
Το νομοσχέδιο έχει τέσσερις στόχους. Αρχικά, την αύξηση του ορίου ηλικίας για την χρήση ίντερνετ από τα 13 έτη στα 16. Κατά δεύτερον, την πλήρη απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Τρίτον, να δοθεί περισσότερη εξουσία στην ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών ‘Ofcom’, ώστε να αποτρέψει την έκθεση των παιδιών σε εφαρμογές που έχουν ως στόχο των εθισμό. Τέταρτον, η κυβέρνηση να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα κινητά διαφημίζονται στα παιδιά και να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες λαμβάνουν υπόψη, κατ’ αρχην, την ευημερία των παιδιών.
Η άποψη του βουλευτή βρίσκει συμμάχους από τον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες σε εφήβους, όταν μαθητές ξεκίνησαν να μειώνουν τη χρήση των κινητών, σταδιακά είδαν ότι βελτιώθηκε η επικοινωνία τους με τους συμμαθητές τους και μειώθηκε δραστικά το άγχος τους, παρότι στην αρχή το συγκεκριμένο εγχείρημα φάνταζε αδύνατο.
Τι πιστεύει η κυβέρνηση
Σύμφωνα με το BBC, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «η νομοθεσία για μια ολοκληρωτική απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων αφαιρεί την αυτονομία από τους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα και τους μαθητές τους αλλά και την κοινότητά τους». Παράλληλα πρόσθεσε ότι, «ο νόμος για την ασφάλεια στο διαδίκτυο (Online Safety Act) θα εισαγάγει ισχυρές διασφαλίσεις ότι τα παιδιά δεν θα έχουν πρόσβαση σε επιβλαβές και ακατάλληλο για την ηλικία περιεχόμενο».
Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να μην λυθεί άμεσα, ενώ τα βρετανικά μέσα αναφέρονται στη δυσκολία που υπάρχει να περάσει από κοινοβουλευτική διαδικασία ένα νομοσχέδιο που προέρχεται αποκλειστικά από έναν βουλευτή χωρίς την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού. Εντούτοις, αποτελεί μία καλή αφορμή για να αναδειχθεί εκ νέου το συγκεκριμένο ζήτημα.
- Εύβοια: Πήραν τον νεκρό 65χρονο και τον τοποθέτησαν γυμνό στη σκάλα – Δίωξη για ανθρωποκτονία στα δύο αδέλφια
- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την κλήρωση του Ολυμπιακού – Το νέο format και οι υποψήφιοι αντίπαλοι
- Χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη από τις δημοσιεύσεις του Παναγιωτόπουλου ζητά το πρώτο θύμα