Το 77% των εμπόρων στην Ελλάδα πιστεύει ότι τα οφέλη από τη χρήση κάρτας είναι περισσότερα από το κόστος που αυτή συνεπάγεται, σύμφωνα με έρευνα της Payments Europe. Μάλιστα, το 83% των εμπόρων δηλώνει ικανοποιημένο με τους διαθέσιμους τρόπους πληρωμών, ενώ το 62% δηλώνει ότι προτιμά τις ψηφιακές πληρωμές από τα μετρητά. Η κάρτα έχει γίνει ο προτιμητέος τρόπος πληρωμής στην Ελλάδα, με το 71% των καταναλωτών να θεωρεί ότι είναι το καλύτερο μέσο πληρωμών. Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 65% των ελλήνων εμπόρων δέχεται άμεσες πληρωμές (μέσω συστημάτων όπως το IRIS), ενώ δύο στους τρεις καταναλωτές θεωρούν ότι το επόμενο έτος θα πραγματοποιήσουν περισσότερες άμεσες πληρωμές από ό,τι σήμερα.

Προσέλκυση επενδύσεων

Συνάντηση με τον κυβερνήτη της Ιντιάνα, Ερικ Χόλκομπ, καθώς και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, είχε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο κ. Χόλκομπ είναι επικεφαλής αμερικανικής αντιπροσωπείας που ταξίδεψε στη χώρα μας μαζί με εκπροσώπους από τις Πολιτείες της Καλιφόρνιας, του Κονέκτικατ, του Ιλινόι, του Κεντάκι, του Μιζούρι και του Οχάιο, που επίσης ήταν παρόντες στη συνάντηση. Οι δύο πλευρές συζήτησαν αναλυτικά για θέματα που σχετίζονται με προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην πατρίδα μας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν διαχρονικά τον μεγαλύτερο στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας.

«Καπέλο» με επιστροφή

Νέο περιβαλλοντικό «χαράτσι» ύψους 10 έως 15 λεπτών για τα πλαστικά μπουκάλια νερού και τα κουτάκια αλουμινίου των αναψυκτικών θα κληθούν σύντομα να πληρώνουν οι καταναλωτές. Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο – σκούπα για τη διαχείριση των αποβλήτων και την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας, που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει την εφαρμογή, από το τέλος του 2025, ενός ενιαίου, πανελλαδικού «συστήματος εγγυοδοσίας» για τις πλαστικές φιάλες και τις φιάλες από αλουμίνιο. Στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, προβλέπονται περίπου 15.000 σημεία επιστροφής των φιαλών αυτών από τους καταναλωτές, τα οποία θα βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «στα σημεία αυτά ο καταναλωτής θα επιστρέφει τις φιάλες και θα εισπράττει το αντίτιμο της εγγυοδοσίας», το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 λεπτών του ευρώ (ανάλογα με το μέγεθος του μπουκαλιού) και θα πληρώνει κατά την αγορά των πλαστικών φιαλών – αλουμινένιων κουτιών. Στο κομμάτι της ενέργειας, μεταξύ άλλων, παρατείνονται προθεσμίες, ώστε να καταστεί δυνατή η ωρίμαση έργων ΑΠΕ που αναπτύσσονται στα νησιωτικά συστήματα, ενώ παράλληλα εισάγονται προβλέψεις, ώστε να καταστεί δυνατή η σύνδεση σταθμού ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση στον Πόρο.

Αύξηση φόρου στα κέρδη από bitcoin

Η Ιταλία σχεδιάζει να αυξήσει τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών στο bitcoin στο 42% από 26%, ως μέρος προσπαθειών για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Το υπουργικό συμβούλιο της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι έκανε την κίνηση, δεδομένου ότι «το φαινόμενο εξαπλώνεται», δήλωσαν παράγοντες από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Προηγούμενες προσπάθειες άλλων χωρών να φορολογήσουν τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων δεν απέφεραν πολλά για τα κρατικά ταμεία. Η Ινδία επέβαλε φόρους σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία πριν από δύο χρόνια, για να δει τους όγκους συναλλαγών να συρρικνώνονται καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε υπεράκτιες πλατφόρμες για να παρακάμψουν τους φόρους αυτούς.

800 εκατ. ευρώ για τα γαλλικά ταμεία

Η εταιρεία ειδών πολυτελείας LVMH αναμένει να πληρώσει έως και 800 εκατ. ευρώ σε πρόσθετους φόρους το επόμενο έτος, αφού η Γαλλία ανακοίνωσε σχέδια να αυξήσει τις εισφορές στις μεγαλύτερες εταιρείες της για να στηρίξει τα δημόσια οικονομικά.

Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία παρουσίασε προσχέδιο προϋπολογισμού που περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους για τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους.