Παθολόγος στη Γλυφάδα συνταγογράφησε 1.621 φάρμακα στη μητέρα του μόνο το 2024, τα οποία σημειωτέον εκτελέστηκαν όλα σε ένα μόνο φαρμακείο. Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογράφησε 200 διαφορετικά σκευάσματα (συνολική ποσότητα 1.100 τεμαχίων) για να… θεραπεύσει γυναίκες σε εμμηνόπαυση και εγκύους. Αλλά και ένας καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα χορήγησε σε μόνο δύο αλλοδαπούς «ασθενείς» 500 διαφορετικά σκευάσματα (ποσότητα 925 τεμαχίων) σε διάστημα μόλις 8 μηνών.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα στα οποία εστίασε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα προς τον ιατρικό κόσμο και προειδοποιώντας πως το ενισχυμένο πλέον ψηφιακό «μάτι» της ΗΔΙΚΑ «θα τους πιάσει όλους».

Ισως όμως η πιο τραγελαφική περίπτωση στην οποία αναφέρθηκε ήταν αυτή μιας παθολόγου από το Κέντρο Υγείας της Μυτιλήνης η οποία εκδήλωνε έντονη συνταγογραφική δραστηριότητα τις νυχτερινές αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες. Κάπως έτσι, κατάφερε να περάσει στο σύστημα συνταγές για 705 διαφορετικά σκευάσματα (ποσότητα 1.818 τεμαχίων) για τον άνδρα της, τις δύο κόρες της αλλά και τον εαυτό της.

Μάλιστα σε μία από τις δύο κόρες της, ηλικίας 15 ετών, είχε συνταγογραφήσει τρεις διαφορετικές στατίνες (χορηγούνται για τη θεραπεία της χοληστερίνης), γεγονός που οδήγησε τον κ. Γεωργιάδη να την πάρει τηλέφωνο. Τι απάντησε η γιατρός; Οτι η κόρη της πάσχει από ένα σπάνιο νόσημα αλλά και ότι «δεν θα ξαναγίνει…».

Ελεγχοι και πρόστιμα

Αναλυτικότερα, ο απολογισμός των ελέγχων της ΗΔΙΚΑ – μετά την ενεργοποίηση τους τελευταίους μήνες νέων, προηγμένων συστημάτων κατά της απάτης – συνοψίζεται σε τουλάχιστον 100 περιπτώσεις γιατρών οι οποίοι έχουν υπερσυνταγογραφήσει φάρμακα εις βάρος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας. Υπό τις εξελίξεις αυτές, δεκάδες λειτουργοί του Ιπποκράτη αποκλείστηκαν από το σύστημα συνταγογράφησης, ενώ έχουν ήδη κληθεί να αποζημιώσουν το Δημόσιο με χρηματικές ποινές ανάλογες της ζημιάς που προκάλεσαν.

Αντίστοιχα από τον ΕΟΠΥΥ έχουν εντοπιστεί 296 γιατροί στους οποίους έχουν καταλογιστεί 300.000 ευρώ. Μάλιστα, δύο ακόμα γιατροί φαίνεται να έχουν «τιμωρηθεί» με ποσό επιστροφής ύψους 800.000 ευρώ έκαστος, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να μετρά απάτες που ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα όμως πρόστιμα ύψους 800.000 ευρώ αφορούν φαρμακοποιούς που έχουν εκτελέσει συνταγές-μαϊμού.

«Με τα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που πλέον είναι στη διάθεση του υπουργείου Υγείας και του ελληνικού κράτους δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει κανένας. Στέλνω σαφές μήνυμα: Σταματήστε να το κάνετε…» σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Και έσπευσε να συμπληρώσει πως «δεν κατηγορούμε συλλήβδην το ιατρικό σώμα. Μιλάμε για ένα πολύ μικρό κλάσμα γιατρών μπροστά σε χιλιάδες γιατρούς που κάνουν ευόρκως τη δουλειά τους».

Συστήματα εντοπισμού

Αλλωστε και όπως ανέλυσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ ΑΕ Νίκη Τσούμα, τα συστήματα πληροφορικής, μετά την ψηφιακή μεταρρύθμιση, μπορούν να παρακολουθούν τις συνταγές που γράφουν οι γιατροί σε πραγματικό χρόνο ενώ είναι ικανά να καταγράφουν σε οποιονδήποτε χρόνο γίνεται οποιαδήποτε συναλλαγή, εξάγοντας πολύτιμα συμπεράσματα. «Δουλεύουμε πάνω στο σύστημα της συνταγογράφησης, ένα εξελιγμένο σύστημα ΒΙ (business intelligent), το οποίο τροφοδοτείς με ερωτήματα και σου δίνει εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεσαι. Οπως για παράδειγμα πόσοι ή ποιοι ασθενείς έχουν μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν σε συνταγές, πόσοι και ποιοι πολίτες έχουν μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν τον συγκεκριμένο σε αυτό το φάρμακο, κ.λπ. Επίσης “τρέχουμε” και antifraud συστήματα, τα οποία είναι πιο εξελιγμένα και βρίσκουν συμπεριφορές παραβατικές και άρα εκεί πάμε και βρίσκουμε τις περιπτώσεις απάτης».

Παράλληλα όμως, όπως τόνισε η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, εκτός από τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών, αναμένεται να ενταχθούν και φίλτρα για την επιπλέον προστασία ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στους πολίτες 60 ετών και άνω, οι οποίοι λαμβάνουν πάνω από 5 φάρμακα. Και σημείωσε πως σύντομα θα  αποστέλλεται σχετικό μήνυμα στους γιατρούς, ζητώντας διευκρινίσεις, με στόχο να «χτυπηθεί» η πολυφαρμακία.

  • 705

    διαφορετικά σκευάσματα

    (ποσότητα 1.818 τεμαχίων)

    συνταγογράφησε παθολόγος

    από τη Μυτιλήνη στον άνδρα της,

    τις δύο κόρες της αλλά και στον εαυτό της

  • 200

    διαφορετικά σκευάσματα

    (συνολική ποσότητα 1.100

    τεμαχίων) συνταγογράφησε γυναικολόγος

    στη Λάρισα

  • 500 διαφορετικά

    σκευάσματα

    (ποσότητα

    925 τεμαχίων)

    σε διάστημα

    μόλις 8 μηνών

    χορήγησε

    σε μόνο δύο

    αλλοδαπούς

    «ασθενείς» καρδιολόγος στη

    Νέα Μηχανιώνα

  • 100

    περιπτώσεις γιατρών αποκλείστηκαν από

    το σύστημα συνταγογράφησης

    ενώ έχουν ήδη κληθεί να αποζημιώσουν το

    Δημόσιο