Στη στροφή του δρόμου, εκεί που υπάρχουν ένας μπλε και ένας πράσινος κάδος, τα αυτοκίνητα περνούν με δυσκολία. Ακόμη, όμως, και για τους πεζούς το να περπατήσουν στο πεζοδρόμιο είναι απαγορευτικό. Η αιτία; Ενας κατεστραμμένος καναπές, ξύλινα ράφια και τμήμα μιας βιβλιοθήκης, αντικείμενα, δηλαδή, που εξαρχής δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο σημείο.

Κι αυτή η εικόνα είναι από έναν μικρό δρόμο στον Δήμο Ζωγράφου. Τα ογκώδη απορρίμματα έχουν μετατραπεί σε μεγάλη μάστιγα για τις πόλεις, με τους δήμους να λαμβάνουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στις αρχές του μήνα ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά δημότη ο οποίος είχε κατεβάσει ογκώδη αντικείμενα στους δημοτικούς κάδους, χωρίς να ειδοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για την περισυλλογή τους. Μάλιστα, οι κάδοι είχαν γεμίσει με τραπέζια, ντουλάπια, ακόμη και με… κούκλες καταστημάτων. Με τη βοήθεια των κατοίκων της περιοχής ο υπεύθυνος εντοπίστηκε και του έγινε μήνυση.

Αλλωστε, όπως είχε αναφέρει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, μιλώντας στα «ΝΕΑ» στις αρχές Σεπτεμβρίου, έχει κηρύξει τον πόλεμο στα ογκώδη απορρίμματα. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, την ώρα που υπάρχει η δυνατότητα από τον δήμο να ειδοποιούμαστε και σε 24-48 ώρες να μαζεύουμε τα ογκώδη, να γίνονται… νυχτερινές επιχειρήσεις και να βλέπουμε σαλόνια και κουφώματα στους δρόμους» είχε χαρακτηριστικά αναφέρει. Αυτός είναι και ο λόγος που η διοίκηση του δήμου προτίθεται να αυξήσει σημαντικά το πρόστιμο  προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο, αυξάνοντάς το από 500 ευρώ σε 3.000.

6.486 τόνοι

Είναι ενδεικτικό ότι συνολικά το εννεάμηνο του 2024 οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης έχουν περισυλλέξει 6.486 τόνους ογκωδών απορριμμάτων. Η μεγαλύτερη, δε, ποσότητα ήταν τον Απρίλιο – συνολικά 1.233 τόνοι –, ενώ μεγάλο πρόβλημα καταγράφηκε και τον Σεπτέμβριο με 1.053 τόνους. Η έκταση του προβλήματος φαίνεται από το γεγονός ότι τα παράπονα-αιτήματα για περισυλλογή ογκωδών αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των κλήσεων που δέχεται η τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών 15192. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στον Σεπτέμβριο η γραμμή δέχτηκε συνολικά 1.461 κλήσεις, εκ των οποίων οι 1.167 (ποσοστό περίπου 80%) αφορούσαν τα ογκώδη από πολίτες που είτε ενημέρωναν τον δήμο ότι θα τα κατεβάσουν, είτε κατήγγειλαν περιστατικά.

Ανακαινίσεις

Μεγάλη «πληγή» για την καθαριότητα των δήμων είναι οι ανακαινίσεις και ανακατασκευές διαμερισμάτων και κατοικιών με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb). Η τακτική που ακολουθούν ορισμένοι είναι πλέον γνωστή: τα ογκώδη απορρίμματα από τις ανακαινίσεις, αντί να τα τοποθετούν σε ειδική σκάφη, την οποία είναι υποχρεωμένοι να νοικιάζουν, τα κατεβάζουν λίγα-λίγα στους κάδους του δήμου.

«Σε περιοχές του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος, όπως η Κυψέλη, αλλά πλέον και στο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα, σε περιοχές όπως ο Νέος Κόσμος, συναντάται πολύ συχνά το φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό πως καθημερινά μαζεύονται ογκώδη από 250-300 σημεία κατά μέσο όρο μόνο από το 6ο Διαμέρισμα» σημειώνει η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων Ρωξάνη Μπέη Καραμπότσου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου, καθημερινά συλλέγονται από όλη την Αθήνα κατά μέσο όρο 1.000 ογκώδη, ενώ από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 200.000 δρομολόγια μικρών απορριμματοφόρων μόνο για τα ογκώδη.

«Γίνεται προσπάθεια να εντοπίσουμε τους παραβάτες, κάτι που όμως δεν είναι πάντα εύκολο. Οταν, όμως, τους εντοπίζουμε κινούμαστε πια νομικά» προσθέτει η αντιδήμαρχος Αθηναίων.