Το μεταναστευτικό-προσφυγικό βρίσκεται στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή αυξάνονται οι φόβοι για έκρηξη των ροών. Στη συνεδρίαση, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε ότι η επόμενη πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσει η Ε.Ε. είναι η υποχρέωση να γίνονται δεκτές οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Ακόμα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε πως η Ελλάδα μας πάντα υποστήριζε την ανάγκη αυστηρής φύλαξης των συνόρων και το έκανε πράξη και είναι θετικό ότι πλέον στη θέση αυτή συγκλίνει και η Ε.Ε.

Τέλος, σημείωσε τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες και ανέφερε το παράδειγμα της Τουρκίας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις»

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, τόνισε πως «η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας πολύ αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης (…)» διαπιστώνοντας πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης και της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων της ΕΕ».

Αυτό το οποίο λείπει από την ευρωπαϊκή μας στρατηγική, είπε, «είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών και χαίρομαι ιδιαίτερα ότι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία και θα εξουσιοδοτήσουμε καθώς φαίνεται να μπορέσει να καταθέσει στο Συμβούλιο καινοτόμες προτάσεις για το πώς μπορούμε να κάνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους πιο αποτελεσματικές».