Την ώρα που η Κωνσταντινούπολη περιμένει τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς για τη σαββατιάτικη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αθήνα προετοιμάζεται μερικά 24ωρα αργότερα να υποδεχθεί τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε μια τριήμερη επίσκεψη που περιλαμβάνει και συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η άφιξη του γερμανού προέδρου στην Ελλάδα (μαζί με τη σύζυγό του Ελκε Μπίντενμπεντερ) αναμένεται στις 29 Οκτωβρίου, με σταθμούς, πέραν της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, ο Σταϊνμάγερ θα επισκεφθεί τον χώρο του μελλοντικού Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα συμμετάσχει σε συζήτηση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Την επομένη, στην Αθήνα, θα είναι το κεντρικό πρόσωπο σε εκδήλωση για τα 150 χρόνια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, ενώ θα επισκεφθεί και την προσφυγική δομή στη Μαλακάσα. Η πιο συμβολική στιγμή, ωστόσο, θα καταγραφεί την τρίτη ημέρα, 31 Οκτωβρίου, καθώς ο γερμανός πρόεδρος, μαζί με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα βρεθεί και θα μιλήσει στη μαρτυρική Κάνδανο των Χανίων, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από τη Βέρμαχτ στις 3 Ιουνίου 1941. Το Βερολίνο στέλνει μηνύματα.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Κρατικό χρήμα στους «Σπαρτιάτες»

Την αναστολή της χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών» ζητεί με ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής, επικαλούμενος την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου, σύμφωνα με την οποία το κόμμα αυτό δικαιούται το ποσό των 788.067,18 ευρώ ως ετήσια κρατική οικονομική ενίσχυση. Το βασικό ερώτημα της Χαριλάου Τρικούπη είναι γιατί δεν έχει αναληφθεί πρωτοβουλία να ανασταλεί η κρατική χρηματοδότηση προς τους «Σπαρτιάτες» και αν υπάρχει σχεδιασμός να προβεί η κυβέρνηση σε όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία ώστε να ανασταλεί κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυσή τους. Στην παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται ότι έχει κριθεί από τον Αρειο Πάγο πως οι «Σπαρτιάτες» υποκαθιστούν τη δράση της Χρυσής Αυγής και ότι έχουν ως πραγματικό αρχηγό τον καταδικασθέντα Ηλία Κασιδιάρη.

Κόντρες… ανεξάρτητων

Ούτε μία εβδομάδα δεν διήρκεσε η θητεία του Μιχάλη Χουρδάκη ως εκπροσώπου των ανεξάρτητων βουλευτών στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Μετά την ανάκληση της στήριξης στο πρόσωπό του από την Αθηνά Λινού και τις (έγγραφες) διαμαρτυρίες δύο ακόμα ανεξάρτητων (Σαράκης, Κατσιβαρδάς) που θεωρούν μη νόμιμη και μη έγκυρη την αναγόρευση Χουρδάκη σε εκπρόσωπο των «14», ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έστειλε επιστολές στους ανεξάρτητους και τους καλεί μέχρι τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας να έχουν υποδείξει τον εκπρόσωπό τους. Στην περίπτωση μάλιστα που προκύψουν δύο πρόσωπα που ισοψηφούν (7+7), τότε θα πρέπει να γίνει κλήρωση. Αν κάποιος υποψήφιος πάρει περισσότερες ψήφους από τον άλλον ή άλλους, τότε αυτός είναι που θα οριστεί εκπρόσωπός τους ακόμα και αν δεν συγκεντρώνει το 50%+1, δηλαδή 8 ψήφους. Τον Χουρδάκη (προέρχεται από την Πλεύση Ελευθερίας) είχαν στηρίξει 7 από τους 14, μεταξύ των οποίων και τέσσερις πρώην «Σπαρτιάτες», κάτι που είχε προκαλέσει την οργή της Ζωής Κωνσταντοπούλου που κατηγόρησε τον Τασούλα και τη γαλάζια πλειοψηφία ότι τους «επαναφέρουν από το παράθυρο».

Αποστολή στις ΗΠΑ

Πέντε έλληνες βουλευτές ετοιμάζουν βαλίτσες για τις ΗΠΑ – ως παρατηρητές στις αμερικανικές εκλογές. Στην Ουάσιγκτον θα μεταβούν ο επικεφαλής και τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Πρόκειται για τους Δημήτρη Μαρκόπουλο (πρόεδρος της επιτροπής), Θόδωρο Καράογλου και Μαρία Αντωνίου. Στην αποστολή προβλέπεται να συμμετέχουν και ο Σωκράτης Φάμελλος (εκτός εάν η διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ τον κρατήσει πίσω), καθώς και εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Προφανώς και κινεί το ενδιαφέρον η προοπτική ένας βουλευτής του ΚΚΕ να μεταβεί στις ΗΠΑ ως εκλογικός παρατηρητής, αλλά προεξοφλώ ότι θα τον καθοδηγήσουν ο Μαρκόπουλος και ο Καράογλου, καθώς είχαν κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Μαθητές και Rafale

Ξεχωριστή θα είναι φέτος για μαθητές και μαθήτριες Λυκείου η εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας για τον προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ. Οχι μόνο θα μπορούν να «πετάξουν» με ένα F-16 ή με ένα Rafale μέσω εικονικής πραγματικότητας, και μάλιστα την ημέρα που θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, αλλά οι πιο τυχεροί (που θα κληρωθούν) θα πετάξουν από το Τατόι με ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος Tecnam P2002-JF.