Κάποτε ήταν μία αγαπημένη οικογένεια: Ο πατέρας, η μητέρα και τα τρία τους παιδιά που ζούσαν σε ένα διαμέρισμα στη Νέα Ζηλανδία. Λίγα χρόνια μετά όμως όλα άλλαξαν και τα παιδιά κατέληξαν να μεγαλώνουν σαν… πρωτόγονοι στην άγρια φύση. Ο λόγος; Η αρπαγή τους από τον πατέρα τους, ο οποίος εδώ και τρία χρόνια ζει κρυμμένος μαζί τους κάπου στην άγρια φύση της επαρχίας Μαροκόπα, ανάμεσα σε θάμνους, γκρεμούς, αχανείς γεωργικές εκτάσεις και σπηλιές.

Η ιστορία ξεκινά το 2021, όταν ο «φυγάς» πατέρας τους αποφασίζει να τα πάρει μακριά από το σπίτι της οικογένειας και να μετεγκατασταθεί στην φύση όπου θα ζούσαν ελεύθεροι. Κατευθύνθηκε, λοιπόν, στην επαρχία Μαροκόπα ένα μικρό οικισμό στη δυτική ακτή του βόρειου νησιού της Νέας Ζηλανδίας. ‘Εκτοτε η μητέρα των παιδιών και η Αστυνομία τους αναζητούν, αλλά μάταια, αφού ο πατέρας μέχρι και σήμερα -τρία χρόνια μετά- καταφέρνει να παραμένει καλά κρυμμένος μακριά από τις Αρχές.

Αυτά είναι τα τρία παιδιά του φυγά πατέρα. Από αριστερά η Έμπερ, ο Μάβερικ και η Τζάιντα – ηλικίας 8, 9 και 11 ετών σήμερα

Ο φυγάς πατέρας Τομ Φίλιπς, μετά από τρεις χειμώνες που πέρασε κρυμμένος στην κακοτράχαλη ύπαιθρο με τα τρία μικρά παιδιά του, δεν έχει εντοπιστεί. Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι θα είχαν πεθάνει μόνοι εκεί έξω, ώσπου πρόσφατα ο Φίλπς έδωσε σημεία ζωής.

Τον Μάιο του 2023 ο Φίλιπς φέρεται να διέπραξε ένοπλη ληστεία τράπεζας στην πόλη Τε Κουίτι, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους εθεάθη ξανά όταν προσπάθησε να ληστέψει ένα μικρό παντοπωλείο. Μάλιστα, μεσά στο ίδιος έτος υπήρξαν πολλές άλλες θεάσεις του πατέρα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, σε μία από αυτές τις «εμφανίσεις» του φυγά πατέρα, μαζί του ήταν και ένα από τα τρία παιδιά του, δίνοντας ελπίδες ότι είναι μεν ζωντανά, καταδικασμένα δε να ζουν σε συνθήκες που θα τους στιγματίσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους

Στιγμιότυπο από κάμερες ασφαλείας του Φίλιπς και του ενός παιδιού από ληστεία τον Νοέμβριο του 2023

Πάντως, ο Φίλιπς δεν έχει εντοπιστεί ούτε έχει συλληφθεί παρά τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για διακεκριμένη ληστεία, βαρύ τραυματισμό και παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου.

Επιβίωση στην ερημιά

Το μικρότερο από τα τρία παιδιά, η Έμπερ, ήταν 5 ετών όταν εθεάθη για τελευταία φορά στον πολιτισμό με τα δύο αδέρφια της τον Δεκέμβριο του 2021. Την περασμένη εβδομάδα, η Έμπερ, ο Μάβερικ και η Τζάιντα -τώρα ηλικίας 8, 9 και 11 ετών- εθεάθησαν για πρώτη φορά μαζί από τότε που ο πατέρας τους τους έφυγε γιανα ζήσει στην ύπαιθρο της Μαρόκοπα, στην επαρχία του Γουαϊκάτο, όπου η αστυνομία πιστεύει ότι έχει βοηθηθεί από άλλους κατοίκους της περιοχής για να παραμείνει κρυμμένος από τις Αρχές.

Αυτός είναι ο Φίλιπς, ο πατέρας που άρπαξε τα παιδιά από την μητέρα τους κι εξαφανίστηκε – Άκαρπες οι προσπάθειες εντοπισμού του εδώ και 3 χρόνια

Αυτή η τελευταία εμφάνιση έγινε, όταν ο Φίλιπς και τα παιδιά εντοπίστηκαν από κυνηγούς χοίρων την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή. Την ίια ώρα τα ερωτήματα πληθαίνουν σχετικά με το πώς ο Φίλιπς μπορεί ακόμα να βρίσκεται σε φυγή και εάν η αστυνομία έχει δώσει στην υπόθεση την προσοχή που της αξίζει. Κανείς δεν είναι σίγουρος για το πώς επιβιώνει ο Φίλιπς, αλλά όπως όλα δείχνουν ζει από τη γη, διαμένει σε καλύβες ανάμεσα σε θάμνους ή σε άλλες μορφές αυτοσχέδιου καταφυγίου και σε σπηλιές.

Όσοι είναι εξοικειωμένοι με την ύπαιθρο της Νέας Ζηλανδίας λένε ότι θα μπορούσε κανβείς να ζήσει στην άγρια φύση της νησιωτικής χώρας «σχεδόν επ ‘αόριστον», καταναλώνοντας βότανα, άγρια ​​καρότα, καρπούς δέντρων και ζωικό κρέας, ειδικά μάλιστα εάν μπορεί να βρει προμήθειες και να φτιάξει ένα καταφύγιο.

«Αυτό είναι κακοποίηση παιδιών», καταγγέλλει η μητέρα

Η μητέρα των παιδιών, Γιάτα, και τα ενήλικα παιδιά της έχουν τονίσει ότι οι ενέργειες του Φίλιπς είναι αντίστοιχες με εκείνες της κακοποίησης παιδιών, ενώ η μητέρα εξακολουθεί να επιμένει ότι ο πατέρας των τριών παιδιών πάντοτε τα χρησιμοποιούσε ως πιόνια. Σημειώνεται ότι ο Φίλιπς δεν έχει καν την επιμέλεια των παιδιών που πήρε μακριά από την οικογενειακή τους εστία το 2021.

Επιπλέον, όπως επεσήμανε η μητέρα τους: «Αυτή είναι η ζωή μας. Αυτό είναι το υπόλοιπο της ζωής μου, για τα μωρά μου», είπε στο Radio New Zealand. «Θα υποφέρουν για πάντα από αυτό που τους συμβαίνει αυτή τη στιγμή».

Πάντως, στην διαδικτυακή κοινότητα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που υποστηρίζουν την κίνηση του Φίλιπς, με εκκλήσεις «να τον αφήσουν ήσυχο» και ισχυρισμούς ότι παρέχει στα παιδιά του μια υγιή ανατροφή, παρ’ότι τα έχει καταδικάσει να ζουν σαν… πρωτόγονοι στην άγρια φύση της Νέας Ζηλανδίας.

Πού βρίσκεται η επαρχία Μαροκόπα