ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Ζητεί άµεση ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το σχέδιο πέντε σημείων «για τη νίκη» παρουσίασε χθες ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κοινοβούλιο της χώρας λίγο πριν το συζητήσει σήμερα στη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ αλλά και τους υπουργούς Αμυνας του ΝΑΤΟ. Ζήτησε από το ΝΑΤΟ να προσκαλέσει το Κίεβο να ενταχθεί άνευ όρων στη συμμαχία αλλά και να ενισχυθεί η Ουκρανία με περισσότερα όπλα και μέσα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το σχέδιό του προβλέπει την αντικατάσταση ορισμένων αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη με ουκρανικά στρατεύματα στο μέλλον, καθώς και μια συμφωνία μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου για κοινή άμυνα και χρήση κρίσιμης σημασίας ουκρανικών πόρων. Επίσης, απέρριψε την παραχώρηση εδάφους στη Ρωσία, δεν δέχθηκε «πάγωμα» της γραμμής του μετώπου. Και υποστήριξε ότι πρέπει «να εξαναγκαστεί η Ρωσία να συμμετάσχει σε ειρηνευτική σύνοδο κορυφής». Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε το σχέδιο Ζελένσκι «καταστροφικό», τονίζοντας ότι ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ

 Σήµερα η επίσκεψη στη Γερµανία

Σήμερα και όχι την Παρασκευή, όπως είχε αρχικά προαναγγελθεί, θα επισκεφθεί ο Τζο Μπάιντεν τη Γερμανία, με βάση τις δηλώσεις που έκανε χθες το απόγευμα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι το ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ θα λάμβανε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, όμως ο ίδιος αποφάσισε να το αναβάλει επικαλούμενος τον (επερχόμενο τότε) τυφώνα «Μίλτον». Ταυτόχρονα, επρόκειτο να παραβρεθεί και στη διεθνή σύνοδο του Ράμσταϊν για το Ουκρανικό, στην οποία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παρουσίαζε το αποκαλούμενο «σχέδιο νίκης», η οποία τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε. Μάλιστα, ο Μπάιντεν διεμήνυσε πως δεν θα καταφέρει να συναντηθεί ούτε αυτή τη φορά με τον Ζελένσκι, με τον οποίο ωστόσο είχε τηλεφωνική επικοινωνία, στη διάρκεια της οποίας του επανέλαβε τη στήριξή του στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ενώ του ανακοίνωσε και ένα νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας ύψους 425 εκατ. δολαρίων.

MEΡΙ ΜΑΚΟΡΜΑΚ

Κι άλλα καλά νέα για τον καρκίνο

Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα χαιρέτισε χθες ένα «αξιοσημείωτο» νέο θεραπευτικό σχήμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 40% και κατά 35% τον κίνδυνο επανεμφάνισης εντός τουλάχιστον πενταετίας, Τα ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet». Η δρ Μέρι Μακόρμακ, επικεφαλής της έρευνας που διεξήγαγε το University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι θεωρείται η μεγαλύτερη πρόοδος στον αγώνα αντιμετώπισης της νόσου αυτόν τον αιώνα. Το νέο θεραπευτικό σχήμα δοκιμάστηκε σε ασθενείς που μετείχαν στην έρευνα για δέκα χρόνια, από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό, την Ινδία, την Ιταλία και τη Βραζιλία. Περιλαμβάνει έναν σύντομο κύκλο χημειοθεραπείας πριν οι ασθενείς υποβληθούν σε χημειοακτινοβολία, την καθιερωμένη θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που περιλαμβάνει συνδυασμό χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας.