Οι Ρεπουμπλικανοί αγοράζουν τα περισσότερα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ αλλά οι Δημοκρατικοί είναι 4,5 φορές πιο πιθανό να αποκτήσουν ηλεκτρικά (EV). Αυτό έχει επηρεάσει μεταξύ άλλων τις πωλήσεις της Tesla, καθώς ο ιδρυτής και αφεντικό της, Ιλον Μασκ, στηρίζει ανοιχτά και με κάθε τρόπο την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία, δείχνουν νέα στοιχεία του Bloomberg τα οποία παρουσιάζουν μια νέα διάσταση στον προεκλογικό αγώνα.

Ο Μασκ από την πλευρά του δεν φαίνεται να κάνει πίσω σε κάθε περίπτωση, αφού φέρεται να έχει δώσει περίπου 75 εκατ. δολάρια στον Τραμπ για να ξανακερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, όπως δείχνουν χωριστά στοιχεία που επικαλούνται οι «Financial Times».

Με δεδομένο το γεγονός ότι οι καταναλωτές έχουν τις δικές τους πολιτικές προτιμήσεις και ότι περισσότεροι από τους μισούς αγοραστές των Tesla έχουν πιο αριστερές απόψεις, η δυναμική αυτή μπορεί να έκοψε 5.000-10.000 πωλήσεις από την Tesla το τρίτο φετινό τρίμηνο σε σύνολο 463.000 πωλήσεων το διάστημα αυτό, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο Bloomberg. Eμποροι ανέφεραν επίσης στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι πολλοί πρώην ιδιοκτήτες Tesla τώρα ψωνίζουν ηλεκτρικά οχήματα άλλης μάρκας λόγω της πολιτικής τοποθέτησης του Μασκ.

Υπάρχει όμως και μία ακόμα διάσταση. Το αβέβαιο αποτέλεσμα των εκλογών έχει επηρεάσει γενικότερα τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ, αφού υπάρχει πιθανότητα ανάλογα με το ποιος θα βγει νικητής να καταργηθούν κρατικές επιδοτήσεις έως 7.500 δολαρίων για την απόκτησή τους. Η πολιτική διάσταση αυτού του θέματος είναι ότι πολλοί αντιτίθενται στην ιδέα να πληρώνουν μέσω των φόρων τους για τις επιδοτήσεις αυτές, επειδή θεωρούν πως δεν πρέπει να λειτουργεί έτσι η ελεύθερη αγορά. Για τον λόγο αυτόν προτίθενται να ψηφίσουν με το πορτοφόλι τους. Αντιπροσωπείες εκτιμούν ότι ο ένας στους τέσσερις που θα ενδιαφέρονταν για ηλεκτρικά οχήματα τελικά δεν τα προτιμούν για πολιτικούς λόγους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η πόλωση που μπορεί να δημιουργηθεί σε εκθέσεις αυτοκινήτων είναι τέτοια που πολλοί ιδιοκτήτες υπενθυμίζουν στους πωλητές τους ότι δεν πρέπει να κάνουν λόγο για πολιτική με τους πελάτες, είτε απευθείας είτε σε αναρτήσεις τους στο Διαδίκτυο. Οι ιδιοκτήτες εκθέσεων είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί επειδή έχουν να αντιμετωπίσουν την ήδη αξιόλογη μείωση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα για διάφορους άλλους λόγους, όπως είναι το κόστος και η αυτονομία.

Την ίδια στιγμή οι πολιτικές δωρεές του Μασκ συνεχίζονται. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου μόνο το τρίτο τρίμηνο έδωσε πολλά εκατομμύρια δολάρια στην επιτροπή πολιτικής εκστρατείας America Pac που έχει συστήσει. Το γεγονός αυτό δίνει στην επιτροπή αυτή μεγάλη δύναμη για να στηρίξει τον Τραμπ. Στο παρελθόν η επιτροπή αυτή έχει δώσει 96 εκατ. δολάρια για να στηριχθεί ο Τραμπ και περίπου άλλα 10 εκατ. δολάρια για να στηριχθούν υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Ο Μασκ, ο οποίος είναι επίσης και ιδιοκτήτης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ξεκίνησε να υποστηρίζει ανοιχτά τον Τραμπ τον Ιούλιο, όταν ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος επέζησε από απόπειρα δολοφονίας σε συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια. Ο Μασκ ανέβηκε αυτόν τον μήνα με τον Τραμπ στην εξέδρα στον ίδιο χώρο για προεκλογική εκδήλωση.

Ο Μασκ έχει ανακοινώσει ότι θα επέστρεφε στην Πενσιλβάνια την Τετάρτη για να ξεκινήσει εκστρατεία σε όλη την Πολιτεία, η οποία χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας εκλογικό πεδίο μάχης.