Κάθε αναφορά στην ασφάλεια του ελληνικού σιδηροδρόμου θα έπρεπε, κανονικά, να ξεκινά από την πιο αληθινή δήλωση που έχει γίνει ποτέ για το θέμα αυτό. Ανήκει στον Αδωνη Γεωργιάδη και την είχε κάνει λίγες μέρες μετά το δυστύχημα των Τεμπών: «Είσαι ο υπουργός Μεταφορών. Μπορείς να πας στη Βουλή και να πεις “ναι, έχουμε πρόβλημα ασφάλειας στα τρένα”;.. Αν το πεις αυτό, δεν θα μπει άνθρωπος».

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι την έχει ξεπεράσει η πραγματικότητα. Τους τελευταίους μήνες μόνο έχουν καταγράφει από τον ΟΣΕ τουλάχιστον τρεις «παραλίγο συγκρούσεις» στις Αχαρνές, έξω από τη Θεσσαλονίκη και στα Σεπόλια. Ενώ, όπως μάθαμε χθες, την περασμένη Τετάρτη έπειτα από «λανθασμένη διευθέτηση των γραμμών», δόθηκε σήμα σε συρμό του Προαστιακού να μπει στο υπόγειο δίκτυο της γραμμής 3 του Μετρό στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

Κατά το αφήγημα της κυβέρνησης και των φίλων της, των διαφόρων προσωπικοτήτων που αυτοπροβάλλονται ως χωροφυλακή της «λογικής», τα ζητήματα ασφάλειας των μεταφορών δεν θα έπρεπε να τα πολυσυζητάμε, ούτε βεβαίως να αναζητούμε πολιτικές ευθύνες γι’ αυτά. Η πρόσφατη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών προκάλεσε αρνητικά σχόλια πολύ εντονότερα από το ίδιο το τραγικό γεγονός. Ακούσαμε δε από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υφυπουργό ότι δεν πρέπει να μας προβληματίζουν οι καταγγελίες των εργαζομένων γιατί «λένε ψέματα για την ασφάλεια στα τρένα, ενώ τρώνε ψωμί από τον σιδηρόδρομο». Ενώ ο ίδιος κύριος αναρωτήθηκε «γιατί μιλάτε συνέχεια για τα Τέμπη; Αν πέσει αεροπλάνο θα μιλάτε για τα αεροπλάνα;».

Διαβάσαμε, επίσης, ατυχέστατες συγκρίσεις με τη διαχείριση δυστυχημάτων σε άλλες χώρες, όπως π.χ. το περσινό δυστύχημα με 11 νεκρούς στο γαλλικό TGV. Η λεπτομέρεια είναι, βεβαίως, ότι στη Γαλλία δεν ακούσαμε κυβερνητικούς να τα βάζουν με τους συγγενείς που βρίσκουν προσωπικά αντικείμενα και κομμάτια των νεκρών τους σε μπάζα σε άσχετα οικόπεδα. Ούτε είδαμε επικοινωνιακή διαχείριση με τη διαρροή παραποιημένων ηχητικών. Αφήστε δε που στη Γαλλία δεν είχε φτάσει δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών που έμεινε να αραχνιάζει σε κάποιο συρτάρι της Εθνοσυνέλευσης. Αυτά συνέβησαν εδώ, σε εμάς. Στο κρατίδιο της «λογικής». Οπου ένα τραγούδι σε μια συναυλία μπορεί να εξοργίσει περισσότερο τις ελίτ από την ασφάλεια των μέσων μεταφοράς της πλέμπας.