Η urbex (δηλαδή αστική εξερεύνηση) είναι η επίσκεψη και εξερεύνηση εγκαταλελειμμένων χώρων και κτιρίων μέσα σε μια πόλη – κάτι πολύ διαδεδομένο σε πολλές μεγαλουπόλεις της Ευρώπης. Μια τάση που τα τελευταία χρόνια έχει έρθει και στην Ελλάδα, με πολλούς να προσπαθούν να ανακαλύψουν τι ιστορίες κρύβονται σε παλιά κτίρια της πόλης. Ή έστω το ΟΑΚΑ.

Η Lumiere Urbex είναι μια τέτοια ομάδα αστικής εξερεύνησης made in Greece, που κατά το παρελθόν έχει κάνει μερικές αρκετά παράτολμες αποστολές.

Ωστόσο, αυτή τη φορά το πήγε ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας κάτι που κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει, πραγματοποιώντας μια από τις πιο ριψοκίνδυνες και εντυπωσιακές εξερευνήσεις. Κατάφεραν με κάποιο τρόπο να ανέβουν και να περπατήσουν στο στέγαστρο του Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, χωρίς εξοπλισμό.

Μάλιστα, δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς έστησαν αιώρες μέσα στο στέγαστρο και κοιμήθηκαν για ένα βράδυ μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο.

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/10/urbex3.mp4

Το κατόρθωμά τους στο ΟΑΚΑ το κατέγραψαν σε βίντεο, τα οποία ανέβασαν στον λογαριασμό που έχουν στο TikTok. Ωστόσο βλέποντας τις διαστάσεις που παίρνει το θέμα, καθώς και τα νομικά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από αυτό, αποφάσισαν να τα «κατεβάσουν» ώστε να μην δοθεί συνέχεια στην είδηση. Κάτι που ήταν, όμως, αργά.

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, οι urbex ομάδες δεν προκαλούν φθορές, ούτε κλέβουν στους χώρους που μπαίνουν, απλά τους εξερευνούν.