Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στα Χανιά καθώς από την προηγούμενη Δευτέρα βρίσκεται σε έξαρση η γαστρεντερίτιδα.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 126 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και σύμφωνα με το cretalive έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα στο νοσοκομείο της πόλης τις τελευταίες δύο μέρες για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.
Συγκεκριμένα, τα επισκεπτήρια περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή με υποχρεωτική χρήσης μάσκας, μέτρο που ισχύει και για όλο το προσωπικό του νοσοκομείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο ήταν δύσκολο για το νοσοκομείο, καθώς όπως είπε στο Cretalive ο διοικητής του ιδρύματος κ. Γιώργος Μπέας, στα ΤΕΠ έφτασαν 59 νέα περιστατικά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών από την περασμένη Δευτέρα, σε 126.
Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν πως η γαστρεντερίτιδα δεν οφείλεται σε κάποια μολυσμένη τροφή ή σε νερό, αλλά σε ιό. «Τα επτά PCR που κάναμε στο νοσοκομείο έδειξαν πως είναι ιογενής γαστρεντερίτιδα και οφείλεται στον λεγόμενο νοροϊό», σημείωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας δεν αποκλείεται να προέρχεται ακόμη και από την κυκλοφορία ενός νέου στελέχους, για το οποίο δεν έχει αναπτύξει ακόμη ανοσία ο πληθυσμός.
Τι είναι η γαστρεντερίτιδα
Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι μία κοινή νόσος που προκαλεί διάρροια και εμετό. Στη γαστρεντερίτιδα το στομάχι και τo έντερo είναι ερεθισμένα και φλεγμαίνουν. Συνήθως οφείλεται σε ιογενή ή βακτηριακό παράγοντα. Μπορεί όμως να προκαλείται και από παράσιτα, τοξίνες ή συγκεκριμένα φάρμακα. Ξεχωριστή οντότητα αποτελεί η τροφική δηλητηρίαση.
Σποραδικά επεισόδια γαστρεντερίτιδας μπορούν να παρουσιαστούν όλο το χρόνο, αλλά επιδημικές εξάρσεις εμφανίζονται συνήθως από το Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο.
Πλήττει άτομα όλων των ηλικιών, ωστόσο απαντάται συχνότερα σε μικρά παιδιά. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, ωστόσο, συνήθως υποχωρεί πλήρως εντός μίας εβδομάδας. Δεν απαιτείται πάντα ιατρική συμβουλή.