Πρεμιέρα με σύγκρουση στη Βουλή

Μπορεί να είναι στον αέρα ακόμη (αν και όχι για πολύ…) η πολυθρύλητη συνάντηση ΜητσοτάκηΑνδρουλάκη, αλλά πριν από αυτή, την κατ΄ ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δυο τους θα έχουν μια θεαματική, φαντάζομαι, «συνάντηση», ενώπιος ενωπίω, στην Ολομέλεια της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από καιρό τη διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στο κοινοβούλιο για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, κάτω από τις βαριές επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην Αττική. Η συζήτηση προσδιορίστηκε για την προσεχή Τετάρτη, που ο μήνας έχει 23, και οι κ. Μητσοτάκης – Ανδρουλάκης θα διασταυρώσουν τα πυρά τους, για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Για όποιον έχει απορίες, απλώς σημειώνω ότι ο Ανδρουλάκης θέλει αυτή η πρώτη σύγκρουση με τον Πρωθυπουργό να έχει τον χαρακτήρα… «πρεμιέρας» για τη νέα περίοδο στον προεδρικό θώκο. Με ό,τι αυτό σημαίνει. Επίσης, θα πρέπει να προσθέσω κάπου εδώ ότι ο ίδιος ως ευρωβουλευτής είχε παλέψει πολύ για τη χορήγηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης κονδυλίων προς την Ελλάδα για τη θωράκιση της χώρας έναντι των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Κατά πολλούς, η συμβολή του στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Αιγίς» ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική.

Η χρηματοδότηση των «Σπαρτιατών»

Πάντως χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε τα δόντια του – νομίζω ότι ήταν «η πρώτη μέρα στη δουλειά» – με δήλωσή του για την απίθανη ιστορία με τους φασιστο-«Σπαρτιάτες» του Κασιδιάρη. Ποια ιστορία; Να χρηματοδοτούνται, ενώ διώκονται για εγκληματική απάτη εις βάρος του εκλογικού σώματος. Οι τύποι, που δεν ξέρει κανείς αν υπάρχουν ακόμη ως κόμμα, όχι μόνο πήραν μόλις πρόσφατα, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής Παν. Δουδωνής, την κρατική επιχορήγηση, αλλά είχαν επιχορηγηθεί και για τις ευρωεκλογές, παρά το γεγονός ότι τους είχε απαγορευτεί να συμμετάσχουν!!!

Ο Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει άμεσα (και το έκανε το βράδυ!) νέα τροπολογία για να τελειώνει το καλαμπούρι, και μάλιστα κατέληξε στη δήλωσή του με μια σκληρή αναφορά στις βαριές κυβερνητικές ευθύνες.

Και τώρα κάτι επί της ουσίας: εντάξει, μπορεί το Δημόσιο νομικά να μην είναι σε θέση να πάρει πίσω τα 788 χιλιάρικα της κρατικής επιχορήγησης στους «Σπαρτιάτες», τα περίπου 85.000 ευρώ όμως, που τους δόθηκαν για να καλύψουν τα έξοδά τους από τις ευρωεκλογές, δεν πρέπει να τα απαιτήσει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα; Αφού δεν συμμετείχαν, γιατί τελούσαν υπό απαγόρευση…

Στο Μαξίμου μετά την παρέλαση

Και το ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου, πότε με το… καλό; Αν είναι σωστές οι πηγές μου, αυτό δεν αναμένεται πριν από το τέλος του μήνα. «Δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες για κάτι πιο κοντινό», μου ανέφερε μια πηγή μου και μου εξήγησε πως μετά τις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, που, όπως προαναφέρω, θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, ακολουθεί την Τετάρτη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πολιτική προστασία και μετά αρχίζει το εορταστικό τετραήμερο, που περιλαμβάνει Θεσσαλονίκη, Αγιο Δημήτριο και εν συνεχεία παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί Τρίτη 29 Οκτωβρίου ή Τετάρτη 30. Και πως με αυτόν τον προγραμματισμό συμφωνεί και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ιδωμεν…

Αντίο, Βάσω

Θα ολοκληρώσω για σήμερα την… πασοκοκιάδα με τη θλιβερή είδηση της εκδημίας της Βάσως Παπανδρέου, η οποία πρωταγωνίστησε για σχεδόν τρεις δεκαετίες στα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ. Ισχυρή προσωπικότητα, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών, υπήρξε η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διέγραψε μια μεγάλη πορεία είτε ως κομματικό στέλεχος είτε ως υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα και του Κ. Σημίτη, και πολλές φορές δημιούργησε αίσθηση και με τις αποφάσεις και με τις πρωτοβουλίες της. Κορυφαία στιγμή για την ίδια και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θεωρείται το δείπνο των τεσσάρων που οργάνωσε στο σπίτι της (συμμετείχαν πλην της ίδιας οι Κ. Σημίτης, Θ. Πάγκαλος, Παρ. Αυγερινός) και στο οποίο αποφασίστηκε να προωθηθεί ο κ. Σημίτης ως διάδοχος του Ανδρέα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση. Η σχέση της με τον Παπανδρέου πέρασε από τα «σαράντα κύματα», που λένε, και το αποκορύφωμα ήταν σε μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το 1989, όταν το ΠΑΣΟΚ και ο ιδρυτής του βάλλονταν από παντού, που σηκώθηκε από τη θέση της, πλησίασε τον Ανδρέα στο προεδρείο και του άφησε ένα χαρτί. Του ζητούσε να της επιτραπεί να απευθυνθεί στην Κεντρική Επιτροπή, επί προσωπικού, προφανώς για να εξηγήσει ότι δεν συνωμοτούσε για την ανατροπή του. Ο λόγος δεν της δόθηκε ποτέ, και εκείνη αργότερα, στις δηλώσεις της, τον κατήγγειλε ότι αρνείται να δει την πραγματικότητα.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε απομονωμένη στο σπίτι της στο Χαλάνδρι, χτυπημένη από μια βαριά ασθένεια – από την όποια και έφυγε από τη ζωή. Μοναδική προσωπικότητα ήταν η Βάσω…

Δικαίωμα στην ενημέρωση

Οπως ενημερωθήκαμε εγκύρως, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, την προσεχή Τρίτη, έχει καλέσει για «τσάι και συμπάθεια» τους βουλευτές της ΝουΔου που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για ενημέρωση περί των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θετικό είναι αυτό, δεν είναι αρνητικό, αλλά αν δεν πρόκειται για ένα από τα καθιερωθέντα εσχάτως «μασάζ» υπουργών σε ανησυχούντες για το πού πάει το πράγμα (γενικώς…) στην κυβέρνηση βουλευτές, γιατί ο κ. Γεραπετρίτης δεν επέκτεινε την πρόσκληση και στους υπόλοιπους βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή της Βουλής;

Παιδιά κατώτερου θεού είναι ή μήπως δεν πρόκειται για εκπροσώπους του έθνους όπως και οι νεοδημοκράτες συνάδελφοί τους; Τι θέλω να πω. Οτι στο σημείο που φημολογείται ότι βρισκόμαστε με τους Τούρκους, δικαίωμα στην ενημέρωση για τα εθνικά θέματα έχει το σύνολο της Βουλής. Και δεν πρόκειται μόνο για νεοδημοκρατική υπόθεση, και το αν, ας πούμε, νοιάζει περισσότερο πώς θα σταματήσει να γκρινιάζει ο φιλοσαμαρικός κύριος Χρυσομάλλης (δεν έχω τίποτε με τον άνθρωπο…).

Φρονώ λοιπόν ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά του Μεγάρου Μαξίμου και δευτερευόντως του υπουργού Εξωτερικών…

Η Ακαδημία Αθηνών για την Κύπρο

Και σε αντιδιαστολή με όλο αυτό, να και μια πρωτοβουλία της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία χρήζει επαίνου. Την ίδια ημέρα, ήτοι την προσεχή Τρίτη 22 του μηνός, πραγματοποιεί «εκδήλωση επίσημης διαμαρτυρίας» προς τη Διεθνή Κοινότητα και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν είναι αμελητέα η εκδήλωση αυτή. Η Ακαδημία κάθε χώρας είναι ταγός της τέχνης και της επιστήμης, και μια εκδήλωση όπως η συγκεκριμένη υπερβαίνει τις διαστάσεις μιας ακόμη διαμαρτυρίας για την επί μισό αιώνα διαίρεση, τη μοναδική που απέμεινε, κράτους στην Ευρώπη. Το Κυπριακό και τις εκφάνσεις του, νομικές, πολιτικές, κοινωνικές, ιστορικές και γεωστρατηγικές, θα αναλύσουν ο ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης και ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Σταμάτης Κριμιζής και ο γενικός γραμματέας Χρήστος Ζερεφός.

Πολάκης περιοδεύων

Και κάτι από ΣΥΡΙΖΑ – πώς να κλείσω και για σήμερα, χωρίς κάτι το οποίο να συντηρεί το εύθυμο κλίμα των ημερών, σχετικά με την κωμωδία που «σπάει ταμεία» εδώ και μήνες; Με ιδιαίτερη χαρά, λοιπόν, αναγγέλλω ότι ο «πολλά βαρύς και όχι» πελάτης μου, ονόματι Πολάκης, συνεχίζει απτόητος τις περιοδείες του στην περιφέρεια, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή του μεταξύ των εναπομεινάντων οπαδών του κόμματος της χαράς. Οπως εγκύρως μας ενημέρωσε το γραφείο του (έχει και γραφείο, ναι!), ο «πολλά βαρύς και όχι» θα βρεθεί σήμερα στην ωραία Σπάρτη και το βραδάκι, κατά τις 8, θα μιλήσει σε συγκέντρωση οπαδών του στο εργατικό κέντρο της πόλης. Αύριο, λέει, θα μεταβεί στην Τρίπολη, στην πλατεία Αγίου Βασιλείου, σε καφέ της πλατείας (το ίδιο φαντάζομαι στο οποίο είχε κάνει μια εμφάνισή του ο έκπτωτος πρόεδρος Κασσελάκης προ εβδομάδων), όπου θα δώσει συνέντευξη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και εν συνεχεία θα συνομιλήσει με οπαδούς. Δεν έχω καμία ενημέρωση για αργότερα, αλλά, εξ όσων γνωρίζω, στην Τρίπολη βγάζουν ένα τσίπουρο, μα ένα τσίπουρο… μούρλια!