Την ενόχληση του Μαξίμου για τις «κόκκινες γραμμές» του Αντώνη Σαμαρά στα ελληνοτουρκικά μπορεί να την αντιληφθεί κανείς και από τα χθεσινοβραδινά σχόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός έκανε μεν λόγο για «σεβαστές απόψεις του πρώην πρωθυπουργού», αλλά φρόντισε να υπενθυμίσει ότι κι εκείνος είχε συναντηθεί με τον Ερντογάν και προχώρησε τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ενώ απασφάλισε κατά «δήθεν πατριωτών» που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ – «πατριώτες της φακής», τους χαρακτήρισε, προσθέτοντας ότι «σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια». «Ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα συνεχιστεί» διαμήνυσε και κατέληξε σε έντονο ύφος: «Η Ελλάδα είναι σε θέση να συνομιλεί με την Τουρκία πολιτισμένα. Δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Ούτε ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν. Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν αυτές τις ακραίες φωνές».
Κινήσεις κατευνασμού
Δεν είναι όμως μόνο οι βολές του Αντώνη Σαμαρά που ενόχλησαν. Το κυβερνητικό επιτελείο προβληματίζουν γενικότερες εσωκομματικές αντιδράσεις μπροστά σε ενδεχόμενες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά – με αφετηρία την επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου και κρίσιμο σταθμό το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και τη νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Ιανουάριο στην Αγκυρα. Εξού και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, την ώρα που τα τουρκικά ΜΜΕ διατυμπανίζουν την πρόθεση της Αγκυρας να διεκδικήσει λύση – πακέτο για το Αιγαίο, σπεύδει να καθησυχάσει, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρχει κατάληξη ως προς το ζήτημα της οριοθέτησης «ει μη μόνον εάν διασφαλίζονται απολύτως τα εθνικά συμφέροντα και εφόσον υπάρχει η συναίνεση εκ μέρους του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας». Στις προκαταρκτικές κινήσεις κατευνασμού εντάσσεται και η ενημέρωση (την προσεχή Τρίτη) από τον ΥΠΕΞ των γαλάζιων βουλευτών που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας.
Τουρκική επιστροφή στον «Θαλασσόλυκο»
Την ίδια ώρα, πάντως, απάντηση στην άσκηση «Μέδουσα» που πραγματοποίησε η Ελλάδα με Αίγυπτο, Κύπρο, Γαλλία και Σαουδική Αραβία φαίνεται να δίνει η Τουρκία, προχωρώντας από τις 21 έως και τις 25 Οκτωβρίου στη διεξαγωγή της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος». Στο ελληνικό Πεντάγωνο καταγράφουν με σχετικό προβληματισμό την κίνηση, επισημαίνοντας ότι ο «Θαλασσόλυκος», που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, δεν έγινε το 2023 λόγω της θετικής ατζέντας ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Για τις ανάγκες των σεναρίων της άσκησης η Τουρκία θα βγάλει σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο συνολικά 92 πλοία επιφανείας, 7 υποβρύχια, 15 αεροσκάφη, 14 ελικόπτερα και 22 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Και ο Νικήτας πήρε το όπλο του
Στη ΝΔ τα εσωκομματικά χτυπήματα δεν περιορίζονται, ωστόσο, γύρω από τα εθνικά. Μετά τον Γιώργο Βλάχο που έβαλε στο στόχαστρό του τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια, ήρθε η σειρά του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος με ερώτησή του βάλλει εναντίον του, αλλά με την πρότερη ιδιότητά του ως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Κακλαμάνης εξαπολύει μύδρους όσον αφορά την απόδοση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταλογίζοντάς του ότι επί των ημερών του το είχε παρουσιάσει ως «μεγάλη μεταρρύθμιση που θα μειώσει το κόστος ενέργειας », αλλά «πολύ γρήγορα όμως – και προτού η Ελλάδα βιώσει τις ενεργειακές επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου – διαπιστώθηκε πως το εγχείρημα δεν απέδωσε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα αλλά οδήγησε και οδηγεί μέχρι και σήμερα σε υψηλότερες τιμές και υπέρογκες χρεώσεις για τον καταναλωτή, είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε πρόκειται για επιχειρήσεις». Η ερώτηση Κακλαμάνη επιβεβαιώνει ότι οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των «γαλάζιων» για πολιτικές της κυβέρνησης δεν έχουν τελειωμό.
Ο Αδωνις, ο Πολάκης και η άρση ασυλίας
Ούτε λέξη δεν πήρε πίσω ο «αψύς» Παύλος Πολάκης από όσα έχει πει για τον Αδωνη Γεωργιάδη (τον έχει αποκαλέσει «λαδέμπορο» και «αδιευκρίνιστο» ισχυριζόμενος ότι «τα ‘χει πάρει» από τη Novartis), οπότε η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια, όπου παραπέμπεται για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης και εξύβρισης μέσω του Διαδικτύου. Χθες η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε να άρει τη βουλευτική ασυλία του (με 224 υπέρ έναντι 46 κατά και δύο «παρών»), ενώ τον λόγο πήρε και ο Γεωργιάδης λέγοντας «με έψαξαν τέσσερα χρόνια – ποινικά και φορολογικά – και όλες οι Αρχές είπαν ότι είμαι αθώος και ο Πολάκης έρχεται σήμερα να με πει λαδέμπορα». «Τι άλλο να κάνω; Να πάω στον πάπα της Ρώμης, στον πρόεδρο των ΗΠΑ;», διερωτήθηκε, ενώ αν και ήξερε την απάντηση του Πολάκη, είπε ότι «αν ζητήσει συγγνώμη έστω και τώρα θα αποσύρω τη μήνυση». Βεβαίως ούτε συγγνώμη υπήρξε ούτε έκανε πίσω από όσα του καταμαρτυρεί.