Κρίστοφερ Τσόουπ
«House of Cards» για ερασιτέχνες
Ως «ένα House of Cards για ερασιτέχνες» και «μια από τις πιο βρώμικες (και ανόητες) πολιτικές μάχες των τελευταίων χρόνων» περιέγραψε το Politico τη μάχη για την ηγεσία των βρετανών Συντηρητικών, που ξεκίνησε αμέσως μετά το εκλογικό πατατράκ τους τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί στις 2 Νοεμβρίου. Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να εντρυφήσει κανείς και πολύ για να επιβεβαιώσει, αν μη τι άλλο, την ανοησία κάποιων συμμετεχόντων. Και οι δύο μονομάχοι που έχουν απομείνει, ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ και η πρώην υπουργός Επιχειρήσεων Κίμι Μπάντενοκ, ανήκουν στη δεξιά, τη «σκληρή» πτέρυγα των Τόρις. Αμφότεροι είναι επίσης γονείς, ο Τζένρικ έχει τρία παιδιά 9, 11 και 13 χρόνων, η Μπάντενοκ έχει άλλα τρία, 5, 7 και 11 χρόνων. Ε, να, ο συντηρητικός βουλευτής Κρίστοφερ Τσόουπ δήλωσε χθες πως στηρίζει τον Τζένρικ και όχι την Μπάντενοκ γιατί θεωρεί πως τα τρία παιδιά της θα της αποσπούν την προσοχή.
Τζόρτζια Μελόνι
Εγκλημα η παρένθετη μητρότητα
Η παρένθετη μητρότητα είναι παράνομη στην Ιταλία και σε αρκετές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Αλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ελλάδα, την απαγορεύουν de facto στα ομόφυλα ζευγάρια. ΗΠΑ και Καναδάς, όμως, την επιτρέπουν για όλους. Και τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί ιταλικοί δήμοι αναγνώριζαν διακριτικά τα παιδιά ομόφυλων γονέων. Ομως η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι διέταξε τους δήμους να πάψουν να καταχίζουν τα παιδιά ομοφύλων. Και χθες η ιταλική Γερουσία ενέκρινε με 84-58 ψήφους νομοσχέδιο που καθιστά την παρένθετη μητρότητα «οικουμενικό έγκλημα», τόσο σοβαρό που θα διώκεται ακόμα και αν διαπράττεται στο εξωτερικό, όπως το τράφικινγκ ή η παιδοφιλία: τουλάχιστον είναι χαμηλότερες οι ποινές, φυλάκιση έως δύο χρόνια και πρόστιμο έως ένα εκατομμύριο ευρώ. Πίσω από τους ισχυρισμούς της Μελόνι ότι καταπολεμά την «εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος», οι επικριτές της βλέπουν έναν «ιδεολογικό νόμο» που εντάσσεται σε μια «δεξιά σταυροφορία κατά των οικογενειών-ουράνιο τόξο».
Χαλίντ μπιν Μπαντάρ αλ Σαούντ
Το κέρδος του πρίγκιπα διαδόχου
Συνέντευξη στο Power Play podcast του Politico παραχώρησε ο πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Μπαντάρ αλ Σαούντ, ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στη Βρετανία, με αφορμή την ιστορική πρώτη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που πραγματοποιήθηκε προχθές στις Βρυξέλλες. Για την ιστορία, το βασικότερο επίτευγμα της συνόδου, αν εξαιρέσει κανείς τις δηλώσεις περί «πολύ θετικού» κλίματος και «ισχυρού μηνύματος», είναι, πολύ απλά, ότι πραγματοοποιήθηκε. Και βασικότερος κερδισμένος είναι, ασυζητητί, ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ή MBS, αυτός που σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έδωσε την εντολή να δολοφονηθεί προ εξαετίας στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη ο σαουδάραβας διαφωνών δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι και τώρα φωτογραφίζεται χαμογελαστός δίπλα στους ευρωπαίους ηγέτες. Για να επιστρέψουμε στον πρίγκιπα-πρεσβευτή, όμως, στη συνέντευξή του διαβεβαίωσε ότι ναι μεν η δολοφονία ήταν «φριχτή», πλην όμως ο MBS ουδεμία σχέση έχει, άλλωστε «σε όλον τον κόσμο οι υπηρεσίες πληροφοριών μπορεί να κάνουν και λάθη».