Σε όσους δεν αρέσει να δουλεύουν από το γραφείο ας πάνε σπίτια τους. Αυτό διαμηνύει σε ελεύθερη απόδοση η Amazon στους εργαζόμενους που αντιδρούν στην εντολή της εταιρείας να εργάζονται και τις 5 ημέρες της εβδομάδας από το γραφείο εγκαταλείποντας το μοντέλο της υβριδικής εργασίας. Eνα από τα κορυφαία στελέχη της Amazon υπεραμύνθηκε της νέας πολιτικής που συναντά την αντίσταση των εργαζομένων – και όχι μόνο στην Amazon – λέγοντας ότι όσοι δεν την υιοθετούν μπορούν να αναζητήσουν αλλού δουλειά. Μιλώντας σε μια σύσκεψη στελεχών, ο διευθυντής τμήματος Ματ Γκάρμαν είπε, σύμφωνα με το Reuters, ότι 9 στους 10 εργαζόμενους με τους οποίους έχει μιλήσει υποστηρίζουν τη νέα πολιτική της πλήρους επιστροφής στο γραφείο, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο. Οσοι δεν επιθυμούν να εργαστούν στο γραφείο της Amazon πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορούν να παραιτηθούν, διεμήνυσε χωρίς περιστροφές.

Ο δρόμος της επιστροφής για τα δάνεια που πρασινίζουν

Οι όροι υπό τους οποίους τα «θεραπευμένα» κόκκινα δάνεια της κρίσης θα βρουν τον δρόμο της επιστροφής προς τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ ΤτΕ και SSM το τελευταίο διάστημα. Με βάση το σημερινό πλαίσιο, στις τράπεζες μπορούν να επιστρέψουν δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται για τουλάχιστον τρία χρόνια, ενώ δεν υπάρχει όρος που να απαγορεύει την επιστροφή ενός δανείου στην ίδια τράπεζα από την οποία είχε αρχικά εκταμιευθεί. Η επιστροφή των πρασινισμένων δανείων είναι επιδίωξη των τραπεζών, όμως, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, όποτε ανοίγει η σχετική συζήτηση, οι διαδικασίες αυτές πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο να ξανακοκκινίσουν, με αποτέλεσμα να ανεβάσουν εκ νέου τους δείκτες Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Σε κάθε περίπτωση, προηγείται η περαιτέρω ελάφρυνση των ισολογισμών των τραπεζών από κόκκινα δάνεια μέσω του «Ηρακλή ΙΙΙ». Επομένως, οι όποιες επιστροφές «θεραπευμένων» δανείων δεν πρόκειται να συμβούν πριν από το β’ τρίμηνο του 2025.

Αναδιάρθρωση χρέους 4,7 δισ. δολ.

Αίτηση εθελοντικής προστασίας κατά της πτώχευσης βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, προσπαθώντας να αναδιαρθρώσει τα οικονομικά της και να διασωθεί από ένα συσσωρευμένο χρέος ύψους 4,7 δισ. δολ. ανακοίνωσε η Intrum, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κόκκινων δανείων της Ευρώπης, με έδρα τη Σουηδία και με παρουσία σε περισσότερες από 20 αγορές σε όλη την ήπειρο, αλλά και στην Ελλάδα. Πηγές από την Intrum στην Ελλάδα ανέφεραν ότι η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης και αναχρηματοδότησης του Ομίλου δεν επηρεάζει τη δραστηριότητά του και στην Ελλάδα.

Χάθηκαν €600 δισ.

Την εκτίμησή του ότι η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει κεντρικά εργαλεία με την έκδοση ομολόγων 500-600 δισ. ευρώ ετησίως εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Πειραιώς και πρόεδρος της Lyktos Μιχάλης Σάλλας, στο πλαίσιο παρουσίασης βιβλίου του καθηγητή Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Οπως είπε, η Ελλάδα έχασε μεταξύ 2008 και 2022 περίπου 600 δισ. ευρώ, ενώ για την πράσινη μετάβαση θα χρειαστεί συνολικές επενδύσεις 456 δισ. ευρώ ώστε να πετύχει τον στόχο για μηδενικούς ρύπους έως το 2050. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρώπη υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις ανταγωνιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία) και εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας και της Γηραιάς Ηπείρου.