Με την Αθήνα να αναμένει στις 8 Νοεμβρίου τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, προκειμένου να γίνει μια συζήτηση για το κατά πόσο οι δύο πλευρές μπορούν να ξεκινήσουν να συζητούν για μια οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, τα σημάδια προς το αντίθετο είναι πολλά.
Συζήτηση για όλα
Οι αναφορές διπλωματικών πηγών της Τουρκίας ότι η Αγκυρα θέλει να συζητήσει για όλα, δηλαδή από τα 12 ναυτικά μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων μέχρι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ παράλληλα κινείται προς την απόκτηση έως και 40 μαχητικών Eurofighter και να αποκτήσει μια πλατφόρμα εκτόξευσης του πυραύλου αεροπορικής υπεροχής Meteor σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει το ελληνικό πλεονέκτημα με τα Rafale, αφήνουν μια αίσθηση στην Αθήνα πως η γειτονική χώρα απλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.
Υπεροχή
Στην Πολεμική Αεροπορία αντιλαμβάνονται πλήρως πως η αεροπορική υπεροχή που απολαμβάνει αυτή την περίοδο η Ελλάδα μπορεί εύκολα να ισοσκελιστεί αν η Αγκυρα βάλει στο χέρι τα μαχητικά που συζητά με τη Γερμανία.
Στην ατζέντα της συνάντησης του γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έγινε στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο τέθηκε από τουρκικής πλευράς και συζητήθηκε το θέμα των Eurofighter.
Δύο μοίρες
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ιθύνοντες στο ελληνικό «Πεντάγωνο» έχουν εκφράσει από καιρό την επιθυμία τους προς την κυβέρνηση για την απόκτηση ακόμα 6 νέων μαχητικών Rafale, προκειμένου η Πολεμική Αεροπορία να μπορεί να διαθέτει δύο μοίρες με τα γαλλικά μαχητικά.
Τα Mirage 2000-5
Το σκεπτικό είναι πως ούτως ή άλλως σε κάποια φάση θα χρειαστεί να αποσυρθούν και τα Mirage 2000-5 οπότε θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αριθμός μαχητικών νεότερων γενιών που να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα των Mirage και ειδικότερα τα υποστρατηγικά όπλα όπως οι πύραυλοι κρουζ SCALP και οι αντιπλοϊκοί Exocet.
Η ίδια εισήγηση αναφέρει πως η μία μοίρα θα αναλάβει τον διπλό ρόλο της αεροπορικής υπεροχής και αντιπλοϊκής κρούσης και η δεύτερη μαζί με αποστολές αεροπορικής υπεροχής θα αναλάβει τη υποστρατηγική κρούση με τους SCALP.
20 μαχητικά
Στην παρούσα φάση η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 20 μαχητικά Rafale και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει παραλάβει και τα υπόλοιπα 4, φτάνοντας στα 24.
Πρέπει να θυμίσουμε πως αρχικά η Ελλάδα είχε παραγγείλει 18 μαχητικά Rafale, 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια με κόστος 540 εκατ. ευρώ και 530 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και στη συνέχεια προχώρησε – ταυτόχρονα με την παραγγελία των φρεγατών Belh@rra – στην απόκτηση έξι επιπλέον καινούργιων Rafale με το κόστος να διαμορφώνεται στο 1,070 δισ. ευρώ.
Το αίτημα
Σε αυτό το μοτίβο εκτιμάται σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στα «ΝΕΑ», πως θα κινηθεί και η παραγγελία για τα έξι ακόμα μαχητικά Rafale.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξελίξεις για το ελληνικό αίτημα αναμένονται στις αρχές του νέου έτους.
Με την άσκηση Ramstein που ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα, καταδείχθηκε περίτρανα πως η Πολεμική Αεροπορία έχει ενσωματώσει απόλυτα τα μαχητικά Rafale που αποκτά στο επιχειρησιακό της πλάνο.
Αναχαιτίσεις
Μπορεί να μην έχουμε δει τις γαλλικές «ριπές του ανέμου» σε αναχαιτίσεις στο Αιγαίο μιας και είναι γεγονός πως η απόκτησή τους προχώρησε σχεδόν ταυτόχρονα με τον μηδενισμό των τουρκικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων, αλλά τόσο τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες των μαχητικών αυτών όσο και οι δεδομένες ικανότητες των χειριστών τους που επελέγησαν από την αφρόκρεμα των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας της οποίας ούτως ή άλλως το επίπεδο είναι κορυφαίο μέσα στο ΝΑΤΟ που έχει αποδεδειγμένα τους καλύτερους πιλότους του κόσμου, διαβεβαιώνουν πως τα γαλλικά μαχητικά αποτελούν και θα αποτελέσουν τη «σάρισα» όταν και όπου χρειαστεί.
Πολλά όπλα
Να θυμίσουμε πως τα μαχητικά Rafale έχουν τη δυνατότητα να φέρουν έναν μεγάλο αριθμό όπλων, όπως τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor, ο οποίος στην παρούσα τουλάχιστον φάση, καθιστά απαγορευτική την οποιαδήποτε εχθρική αεροπορική κίνηση στο Αιγαίο καθώς το βεληνεκές τους είναι διπλάσιο οποιουδήποτε πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς διαθέτει για παράδειγμα… η τουρκική πολεμική αεροπορία.
Στόχος στα 500 χιλιόμετρα
Τα Rafale μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους MICA EM και IR, τον πύραυλο υποστρατηγικής κρούσης SCALP EG με βεληνεκές 500 χιλιόμετρα τουλάχιστον και τον πύραυλο αέρος-επιφανείας Exocet AM39 Block 2 Mod 2 που με τις τακτικές που έχει αναπτύξει η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να πλήξει αν χρειαστεί τις μονάδες του εχθρικού πολεμικού ναυτικού πριν καλά καλά βγουν στο Αιγαίο.
Βομβαρδιστικό
Αποδεικνύοντας δε πως είναι ένα αεροσκάφος πέρα από αεροπορικής υπεροχής και πολύ ικανό βομβαρδιστικό μπορεί να χρησιμοποιήσει τις έξυπνες βόμβες GBU 12/16/24 και AASM, ενώ φέρει ένα πυροβόλο των 30 mm.
Ηλεκτρονικός πόλεμος
Το δε σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Spectra που διαθέτουν τα γαλλικά μαχητικά είναι ο… «κρυφός άσος» στο μανίκι των Rafale καθώς παρέχει ανίχνευση, αναγνώριση και ακριβή εντοπισμό σε μεγάλες αποστάσεις, για ηλεκτρομαγνητικές, υπέρυθρες και απειλές λέιζερ και βλημάτων, διαθέτοντας τους κατάλληλους δέκτες για τον έγκαιρο εντοπισμό τους. Διαθέτει επίσης έναν παρεμβολέα ραντάρ και έναν διανομέα δολωμάτων και αντίμετρων.
Στο τραπέζι και 4η Belh@rra.
Με δεδομένο πως οι ελληνογαλλικές σχέσεις βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε εξαιρετικό επίπεδο, εκτιμάται πως σύντομα η επιθυμία της Πολεμικής Αεροπορίας θα γίνει και επίσημο αίτημα προς το Παρίσι που ήδη βλέπει να ξεκινούν σύντομα οι διαδικασίες για την απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας της κλάσης «Κίμων», με ενεργοποίηση της σχετικής οψιόν.
Ο υπερ-πύραυλος
Το υπέρ ατού που πρόκειται δε να αποκτήσει η Ελλάδα μαζί με την 4η φρεγάτα Belh@rra είναι και η δυνατότητα οι τρεις τελευταίες φρεγάτες της κλάσης να μπορούν να εκτοξεύουν τη ναυτική έκδοση του πυραύλου κρουζ Scul naval του οποίου το βεληνεκές ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους πιθανούς στόχους που μπορεί να πλήξει στην περιοχή.