Τα μασάζ στους βουλευτές καλά κρατούν αλλά τώρα, με αφορμή τα ελληνοτουρκικά, αρχίζουν να γίνονται τα πράγματα ακόμη πιο συγκεκριμένα. Και δύσκολα. Δεν το λες τυχαίο ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης επέλεξε την προσεχή Τρίτη να καλέσει σε συνάντηση στη Βουλή τους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας. Με σκοπό την ενημέρωση περί των εξελίξεων στον ελληνοτουρκικό διάλογο, λίγες ημέρες πριν από την επικείμενη επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα. Θα απορήσει κανείς, βέβαια, γιατί δεν οργανώθηκε μια ενημέρωση ολόκληρης της Επιτροπής, με τα μέλη και της αντιπολίτευσης, κανονικά και θεσμικά. Θα γίνει ενημέρωση και των άλλων κομμάτων, από ό,τι μου λένε αρμοδίως, μετά τη συζήτηση με τον Φιντάν. Αλλά προσώρας, προηγούνται οι κομματικές διαβεβαιώσεις. Γιατί, με μια απλή ανάγνωση των «γαλάζιων» βουλευτών-μελών, θα διαπιστώσει κανείς ότι οι περισσότεροι ανήκουν στους… δραστήριους των τελευταίων ημερών (όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης), στους εθνικά «ανήσυχους» (όπως ο Αγγελος Συρίγος, ο Θανάσης Δαβάκης κ.ά.) ή στο σαμαρικό μπλοκ (όπως ο Μίλτος Χρυσομάλλης και ο Κώστας Βλάσης). Ολοι τους, όπως καταλαβαίνετε, θα έχουν πάρα πολλά να πουν.
Το γάντι και η επιρροή
Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διαμηνύεται σε όλους τους τόνους η απόλυτη στήριξη στον υπουργό Εξωτερικών και η προσήλωση στη συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, στα απόνερα της νέας εκρηκτικής παρέμβασης του Αντώνη Σαμαρά από την Κύπρο. Αλλά είναι, επίσης, ξεκάθαρη η απόφαση του Μητσοτάκη να μη σηκώσουν το γάντι που τους πέταξε ο πρώην πρωθυπουργός. Αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι η επιρροή αυτού του κλίματος εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και το γεγονός ότι τα κόμματα στα δεξιότερα της ΝΔ παραμονεύουν, ελπίζοντας να «τσιμπήσουν» μονάδες από την ανησυχία για τα αποτελέσματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Εξού και είδαμε τον Μητσοτάκη να τραβάει κόκκινη γραμμή στα περί μειοδοσίας, με σκληρό ύφος (π.χ. «πατριώτες της φακής»), το οποίο και θα επαναλάβει σε κάθε αντίστοιχη πρόκληση. Οχι του Σαμαρά, αλλά των υπολοίπων.
Η… υπενθύμιση
Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητη και η πολύ ήπια (υφολογικά) υπενθύμιση του Μητσοτάκη ότι διερευνητικές είχαν γίνει και επί κυβέρνησης Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου. «Θέλω να θυμίσω», είπε στην επίμαχη αποστροφή του από τις Βρυξέλλες, ότι «ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν κι ότι επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές. Απλά για να υπενθυμίσω λίγο τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο». Προεξοφλώ ότι ο Σαμαράς προετοιμάζει ήδη την ανταπάντηση.
Οδηγία της Κομισιόν για τα spyware
Δημοσίευσε, επιτέλους, έπειτα από αναμονή μηνών, η Κομισιόν τη νέα οδηγία της προς τα κράτη-μέλη για τις εξαγωγές λογισμικών παρακολούθησης. Μια οδηγία που κρίθηκε απαραίτητη στη σκιά των διπλωματικών συνεπειών από τις εξαγωγές του Predator σε τρίτες χώρες με την άδεια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Οπου κατέληξαν να χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, και εναντίον ευρωπαίων και αμερικανών πολιτών και αξιωματούχων. Η νέα οδηγία, λοιπόν, είναι σχεδόν… φωτογραφική. Ορίζει ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν, πριν δώσουν άδεια εξαγωγής τέτοιου λογισμικού, να λάβουν υπόψη τον κίνδυνο χρήσης του για εσωτερική καταστολή ή/και τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Οι προϋποθέσεις
Η οδηγία δε, με εξαντλητικές λεπτομέρειες στις πρακτικές που πρέπει να λάβει υπόψη ένα κράτος-μέλος της ΕΕ πριν δώσει άδεια να εξαχθεί ένα τέτοιο «όπλο» από το έδαφός του, μια τεράστια γκάμα διατάξεων του διεθνούς δικαίου και παραβάσεων που ξεκινούν από τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, της ελευθερίας του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών και φτάνουν ως την καταστολή, τον εκφοβισμό, τη χρήση από παρακρατικές και παραστρατιωτικές ομάδες, τα βασανιστήρια, τα καταναγκαστικά έργα, τις δολοφονίες. «Αυτό απαιτεί αξιολόγηση κατά περίπτωση των περιστάσεων», σημειώνει η οδηγία, «συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των σχετικών κανονισμών υπό το πρίσμα και τυχόν αναφορών για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα αρμόδια όργανα, για παράδειγμα, των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Η Αθήνα γνώριζε
και… προνόησε
Για να το πούμε με απλά λόγια, αν υπήρχε και είχε τηρηθεί η παραπάνω οδηγία, δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει εξαχθεί από την Αθήνα, με τις «ευλογίες» του υπουργείου, το Predator στο καθεστώς της Μαδαγασκάρης και στο Σουδάν, στην ομάδα του Νταγκαλό, του γνωστού και ως σφαγέα του Νταρφούρ. Διόλου τυχαία, άλλωστε, ενώ η Αθήνα γνώριζε ότι ήταν υπό κατάρτιση η συγκεκριμένη οδηγία, στο υπουργείο Εξωτερικών φρόντισαν να αλλάξουν και από μόνοι τους, κατά το αυστηρότερο, τον εσωτερικό κανονισμό για τις εξαγωγές «προϊόντων διττής χρήσης» (στα οποία περιλαμβάνονται και τα κατασκοπευτικά λογισμικά), όπως σας είχα αποκαλύψει. Θυμίζω δε ότι έχει προηγηθεί έγγραφο της Κομισιόν στο οποίο διεμήνυε στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών ότι πρέπει να είναι εξίσου αυστηρές και στο πώς χρησιμοποιούν οι ίδιες τέτοια εργαλεία. Με χαρακτηριστική την προειδοποίηση ότι «δεν μπορούν να επικαλούνται την εθνική ασφάλεια ως λευκή επιταγή» για να παρακάμπτουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα δικαιώματα, ζητώντας πολύ αυστηρές προϋποθέσεις χρήσης τους για βαριά ποινικά εγκλήματα, με έλεγχο από ανεξάρτητες Αρχές, δικαίωμα ενημέρωσης των παρακολουθούμενων και εξαίρεση δημοσιογράφων και πολιτικών.
Βαρβαρότητα
και διαρροές
Το να διαλύεται μια οικογένεια είναι πάντοτε δύσκολο. Οταν, όμως, μπαίνει στη μέση και η δημοσιότητα, το πράγμα ξεφεύγει με απαράδεκτο τρόπο. Ετσι η Ολγα Κεφαλογιάννη αναγκάστηκε να προχωρήσει σε δήλωση, προειδοποιώντας ότι θα αναγκαστεί να καταφύγει στη Δικαιοσύνη αν συνεχιστούν οι διάφορες συκοφαντικές διαρροές. «Οι διαφορές οικογενειακού δικαίου, όταν δεν μπορούν να λυθούν συναινετικά, οφείλουν να οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης και όχι στα μέσα ενημέρωσης» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «ως μητέρα, απευθύνω για μια ακόμη φορά έκκληση για σεβασμό, όχι εκμετάλλευση. Τα παιδιά μου πρέπει να προστατευθούν από την οδύνη και τη βαρβαρότητα μιας ανεξέλεγκτης δημοσιότητας».