Είτε πρόκειται για «πατριώτες της φακής» είτε για πραγματικά ανήσυχα στελέχη που πρεσβεύουν έναν «υγιή πατριωτισμό» και αντιλαμβάνονται ότι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά θα «τρέξουν» στις αρχές του 2025, το βέβαιο είναι ότι στους κυβερνητικούς και ενδοπαραταξιακούς διαδρόμους η αναταραχή έχει ξεκινήσει. Και οι προειδοποιητικές βολές θα κλιμακωθούν. Τον τόνο δεν δίνουν μόνον ο Καραμανλής και ο Σαμαράς, αρκετοί «γαλάζιοι» περιμένουν την προσεχή Τρίτη τον Γιώργο Γεραπετρίτη στη γωνία – η συζήτηση του ΥΠΕΞ με τους βουλευτές της ΝΔ στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας μπορεί να μην αποδειχθεί μια εύκολη υπόθεση. Οπως περιμένουν την ίδια ημέρα και την παρέμβαση του Νίκου Δένδια στους ροταριανούς που διαχρονικά προβληματίζονται με την εθνική ατζέντα. Ωστόσο, ουσιαστικές απαντήσεις σε όλους είναι εξαιρετικά πιθανόν να δώσει στις 8 Νοεμβρίου ο Χακάν Φιντάν.

Η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα είναι μονοθεματική και ίσως αποδειχθεί κρισιμότερη για την πορεία των ελληνοτουρκικών ακόμη και από τη νέα συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν τον Ιανουάριο στην Αγκυρα. Σε μεγάλο βαθμό, στην Αθήνα θα κριθεί εάν τα πράγματα μπορούν όντως να πάνε παρακάτω ή θα περιοριστούν στα εύκολα ζητήματα. Σε εκείνα που δεν ξύνουν πληγές και απλώς θα συντηρούν μια θετική ατζέντα και τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο – αρχής γενομένης από τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό και την εκατέρωθεν διευκόλυνση των τουριστών. Είναι προφανώς μια καλύτερη εικόνα που θα επιτρέπει σε Αθήνα και Αγκυρα να σχεδιάσουν ένα μέλλον με λιγότερες φουρτούνες, αλλά το χάσμα στα διμερή θα παραμένει ανοικτό. Και το ράλι στα εξοπλιστικά θα συνεχιστεί.

Στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Η επίσκεψη Φιντάν μπορεί να αποδειχθεί το πρώτο βήμα σε μια νέα εποχή ή να επισφραγίσει ένα «ναυάγιο» στην προσπάθεια να ανοίξουν τα δύσκολα θέματα στο τραπέζι. Στη δεύτερη περίπτωση, το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος θα παραμείνουν προβληματικές ζώνες για ένα άδηλο μέλλον. Διεθνολόγοι που παρακολουθούν εις βάθος τα βήματα προσέγγισης και το μπρα ντε φερ που έχει ξεκινήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, είναι πεπεισμένοι ότι η δύσκολη ατζέντα «ή θα ανοίξει τώρα ή δεν θα ανοίξει ποτέ». Ο Φιντάν που εμφανίζεται να έχει διαλέξει πλευρά και να συνηγορεί υπέρ των διαβουλεύσεων που θα αλλάξουν την πορεία του διαλόγου, θα μπορούσε εν τέλει να αποδειχθεί ένα πρόσωπο – «κλειδί». Ο επί χρόνια διοικητής της ΜΙΤ δεν φιλοδοξεί να εμφανιστεί ως «γεράκι» – τον ρόλο του σκληρού ας τον αναλάβει ο Γκιουλέρ. Απεναντίας, ο τούρκος ΥΠΕΞ αντιμετωπίζει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με μια δυτική ματιά και θεωρεί κρίσιμο να περιορίζονται οι εστίες εντάσεων. Αλλά στις αποσκευές που θα φέρει στην Αθήνα θα υπάρχουν και οι εντολές του Ερντογάν. Στη συνάντηση με τον Γεραπετρίτη θα εξεταστεί μόνον το πολιτικό πλαίσιο της μακράς διένεξης περί της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Οπως και το περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί η συζήτηση να προχωρήσει. Δεν θα ανοίξουν χάρτες ούτε θα μετρηθούν αποστάσεις. Αν οι δύο πλευρές μπορέσουν να βρουν ένα κοινό σημείο αφετηρίας, τότε για το επόμενο βήμα θα επιστρατευθούν και οι ειδικοί – καθηγητές του Διεθνούς Δικαίου, διπλωμάτες, γεωγράφοι και λοιποί.

Ο Μητσοτάκης με τον Ερντογάν μπορεί να διαχειριστούν τον Ιανουάριο μια ιστορική στιγμή. Από την άλλη, εάν η 8η Νοεμβρίου επιβεβαιώσει το αδιέξοδο, η νέα συνάντηση κορυφής στην Αγκυρα απλώς θα προετοιμάσει την επόμενη (την έβδομη) συνάντηση περιορισμένων φιλοδοξιών. Σε κάθε εξέλιξη, και στις δύο πλευρές του Αιγαίου κάποιοι θα αισθάνονται νικητές και κάποιοι ηττημένοι.

Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν προγραμματίστηκε νωρίς τον Νοέμβριο ώστε να υπάρχει χρονικό περιθώριο και για νέα συνάντηση (πιθανότατα σε ουδέτερο έδαφος) για την προετοιμασία των επόμενων βημάτων, έως τη συνάντηση κορυφής. Οσοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο ημερολόγιο, εξάλλου, έχουν ήδη παρατηρήσει ότι τρεις ημέρες πριν φτάσει ο τούρκος ΥΠΕΞ στην Αθήνα, στις ΗΠΑ θα έχουν εκλέξει τον επόμενο ένοικο του οβάλ γραφείου…