Πόσο ασφαλείς νιώθουν οι άνθρωποι να περπατούν μόνοι τους τη νύχτα στην Ευρώπη; Μια από τις έρευνες στη Γηραιά Ηπειρο ανέδειξε απροσδόκητα ευρήματα. Σύμφωνα με το Adventourely και με δεδομένα του 2024, όσον αφορά την αντιληπτή ασφάλεια, η Κροατία προηγείται με αξιοσημείωτο ποσοστό ασφάλειας 75,21, ακολουθούμενη από τη Σλοβενία με 74,38. Η Ισλανδία είναι τρίτη με 71,83, ενώ η Εσθονία και η Τσεχία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα με ποσοστά 69,46 και 68,91 αντίστοιχα.
Η Γαλλία βρίσκεται στο τέλος της λίστας με ποσοστό ασφάλειας 35,28 και ακολουθεί το Βέλγιο με 40,88. Η Λευκορωσία είναι τρίτη χειρότερη με ποσοστό 41,05 και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία τερματίζουν την τελευταία πεντάδα με ποσοστά 42,26 και 43,4 αντίστοιχα, με βάση το Numbeo.
Προς το τέλος της λίστας βρίσκεται η Ελλάδα με 49,05 βαθμούς (έναντι 49,26% το 2023). Οι κάτοικοι στη χώρα μας νιώθουν σχετικά ασφαλείς, αλλά υπάρχουν περιοχές όπου η αίσθηση αυτή είναι χαμηλότερη, κυρίως λόγω τοπικών προβλημάτων αστυνόμευσης και κοινωνικών συνθηκών. Η πραγματική εγκληματικότητα είναι χαμηλότερη από τις αντιλήψεις που έχουν οι πολίτες και αυτή η αντίθεση αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία. Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις πιο ασφαλείς χώρες, αλλά δεν είναι και στις χαμηλότερες θέσεις.
Η πραγματική ασφάλεια αναφέρεται στα στατιστικά δεδομένα εγκληματικότητας, δηλαδή στον πραγματικό αριθμό περιστατικών που καταγράφονται σε μια περιοχή. Η αντιληπτή ασφάλεια, από την άλλη, αφορά το πώς αισθάνονται οι πολίτες για την ασφάλεια, ανεξάρτητα από τα στατιστικά. Οι διαφορές αυτές μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως τα μέσα ενημέρωσης, προσωπικές εμπειρίες ή φήμες, που μπορεί να δημιουργούν φόβους ακόμα και σε περιοχές με χαμηλή εγκληματικότητα. Αντίστοιχα, οι πολίτες σε περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα μπορεί να νιώθουν ασφαλείς λόγω υψηλής αστυνόμευσης ή άλλων κοινωνικών παραγόντων.
Παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την αντίληψη περιλαμβάνουν κοινωνικές συνθήκες, όπως το επίπεδο της εγκληματικότητας, η εμπιστοσύνη στην αστυνομία και οι οικονομικές ανισότητες. Οι κάτοικοι σε χώρες με χαμηλή εγκληματικότητα μπορεί να αισθάνονται ασφαλείς, ενώ σε άλλες, οι πολιτιστικές ή κοινωνικές εντάσεις επηρεάζουν την αίσθηση ανασφάλειας.
Η Γερμανία με 51,51 βαθμούς είναι μόλις στη μέση της λίστας. Παρά το ότι είναι γενικά μια χώρα με υψηλό επίπεδο αστυνόμευσης και χαμηλή εγκληματικότητα, η αντίληψη των πολιτών διαφέρει. Αυτό μάλλον οφείλεται σε παράγοντες όπως η αυξημένη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για εγκλήματα, η αστικοποίηση και οι κοινωνικές ανησυχίες σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Βερολίνο ή το Αμβούργο. Επίσης, το μεταναστευτικό ζήτημα και η οικονομική ανισότητα επηρεάζουν την αίσθηση ασφάλειας.
Η Γαλλία είναι η χειρότερη. Τα αστικά κέντρα της, όπως το Παρίσι και η Μασσαλία, έχουν υψηλότατα ποσοστά εγκληματικότητας και κοινωνικές εντάσεις.