Ένα πολύ καλό τριήμερο για την 28η Οκτωβρίου έχουν μπροστά τους τα ξενοδοχεία των ορεινών και ημιορεινών περιοχών για να μπουν με το δεξί στη χειμερινή σεζόν.

Όλοι οι περισσότερο ή λιγότερο δημοφιλείς προορισμοί δηλώνουν πολύ υψηλές πληρότητες μέχρι και 100% ενώ υψηλή ζήτηση καταγράφεται και για ταξίδια εκτός Ελλάδος, όπως δείχνουν τα στοιχεία των αεροπορικών κρατήσεων της Aegean.

Στο εσωτερικό από την Πελοπόννησο μέχρι και την ανατολική Μακεδονία και Θράκη όλοι οι ορεινοί προορισμοί θα έχουν την τιμητική τους.

Το τριήμερο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πρώτη «χειμερινή» απόδραση της σεζόν και τα Καλάβρυτα για άλλη μια χρονιά «φιγουράρουν» στην κορυφή των προτιμήσεων των εκδρομέων, αποδεικνύοντας πως αποτελούν έναν τους δημοφιλέστερους προορισμούς.

28η Οκτωβρίου: «Ανάρπαστα» τα Καλάβρυτα, απουσιάζουν οι σκιέρ

Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και τα ελεύθερα δωμάτια είναι πολύ λίγα στην περιοχή μας δηλώνει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων, Κωνσταντίνος Δαφαλιάς. Αγαπημένος προορισμός όλων των ελλήνων με πλούσια ιστορία και όμορφη φύση τα Καλάβρυτα υποδέχονται φέτος τους  χειμερινούς επισκέπτες του και με αναβαθμισμένες τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου, το οποίο μεταξύ άλλων απέκτησε δυο υπερσύγχρονους αναβατήρες όπως μας ενημερώνει ο κ. Δαφαλιάς.

Το μόνο που μένει είναι το χιόνι που και φέτος δεν ήταν αρκετό, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν οι σκιέρ. Όπως εξηγεί ο κ. Δαφαλιάς ουσιαστικά στο εννεάμηνο του 2024 η τουριστική κίνηση στα Καλάβρυτα να είναι περί το 30% κάτω, καθώς εκτός από τους σκιέρ έλειψαν τη φετινή χρονιά και οι ισραηλινοί τουρίστες που έδειχναν μία προτίμηση στην περιοχή.

Μετά την 28η Οκτωβρίου, αν πάμε σε μία ακόμη σεζόν χωρίς χιόνια, οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής θα έχουν πολλά προβλήματα, τονίζει ο κ. Δαφαλιάς.

Βαρίδι το ενεργειακό κόστος

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων δεν παραλείπει να υπενθυμίσει τα αυξημένα κόστη και κυρίως το ενεργειακό που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία των ορεινών προορισμών, ενώ θέτει και ένα θέμα με το τέλος της κλιματικής αλλαγής.

Όπως εξηγεί στους ορεινούς προορισμούς που έχουν αυξημένες τιμές τη χειμερινή περίοδο, το τέλος κλιματικής αλλαγής είναι χαμηλό ενώ κατά τη θερινή περίοδο που τα ξενοδοχεία ορεινών προορισμών έχουν μειωμένες τιμές το τέλος είναι υψηλό και ποσοστιαία αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για όποιον επιλέξει ένα ορεινό προορισμό, τη θερινή περίοδο, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η ανταγωνιστικότητα του.

«Ο οριζόντιος χαρακτήρας του μέτρου δημιουργεί προβλήματα», σημειώνει χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στη ζήτηση για τις εορτές των Χριστουγέννων επισημαίνει ότι υπάρχει μια κινητικότητα και είναι εμφανής η τάση του κόσμου να ταξιδέψει.

Πάνω από 90% η πληρότητα στην Ευρυτανία

Στην Ευρυτανία οι πληρότητες είναι πάνω από 90% ωστόσο όπως σημειώνει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας Σοφία Φλέγγα, οι κρατήσεις αφορούν δυο μόλις βραδιές Σάββατο και Κυριακή. Συνολικά στην περιοχή μας κάποια κίνηση καταγράφεται μόνο τα Σαββατοκύριακα και περισσότερο μέσω οργανωμένων εκδρομών.

Οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες είναι πολύ λιγότεροι. Για τις γιορτές των Χριστουγέννων δεν έχει ακόμη καταγραφεί κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας δεν παραλείπει να αναφέρει το πλήγμα που δέχονται τα ξενοδοχεία από το αυξημένο ενεργειακό κόστος. «Εδώ το πετρέλαιο είναι πιο ακριβό από ότι στην Αθήνα», σημειώνει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει ότι με ένα δυο τριήμερα το χρόνο δεν βγαίνει ένα ξενοδοχείο.

Δράμα: Ένα… τριήμερο δεν φέρνει την Άνοιξη

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, Άγγελος Καλλίας, σημειώνει από την πλευρά του ότι οι πληρότητες είναι πολύ καλές για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου αλλά δεν φτάνει αυτό. Συνολικά ο μήνας έχει πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 30% νούμερο εξαιρετικά χαμηλό, που δεν διασφαλίζει καμία οικονομική αυτάρκεια για τις επιχειρήσεις.

Δεν είναι αρκετά τα τριήμερα για να επιβιώσουν τα ξενοδοχεία των ορεινών περιοχών, προσθέτει ο κ. Καλλίας. Η περικοπή των συχνών αποδράσεων των ελλήνων, και τα αυξημένα τέλη ανθεκτικότητας πλήττουν και τον ορεινό τουρισμό τονίζει.

Γέμισαν τα αεροπλάνα της Aegean για το εξωτερικό την 28η Οκτωβρίου

Με τις βαλίτσες στο χέρι για ταξίδια στο εξωτερικό θα βρίσκονται αρκετοί Έλληνες το τριήμερο της 28ης  Οκτωβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Aegean, καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια εκτός Ελλάδας με την εταιρεία να προσφέρει αυξημένο αριθμό θέσεων σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι πτήσεις στο δίκτυο εξωτερικού από και προς τη βάση της Αθήνας έχουν πληρότητα που ξεπερνά το 80%, δηλαδή τουλάχιστον 5 μονάδες αυξημένη σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες του 2023. Ενώ, οι πτήσεις που εκτελούνται από και προς τη βάση της Θεσσαλονίκης καταγράφουν πληρότητα που αγγίζει το 85%, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 10% σε σχέση με τις ίδιες ημέρες την περασμένη χρονιά.

Το τριήμερο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πρώτη «χειμερινή» απόδραση της σεζόν. Καλάβρυτα, Ευρυτανία, αλλά και πόλεις του εξωτερικού για άλλη μια χρονιά «φιγουράρουν» στην κορυφή των προτιμήσεων των εκδρομέων.

Αυξημένες και οι πληρότητες στις πτήσεις εσωτερικού

Όσον αφορά στο δίκτυο εσωτερικού της Aegean, τα δρομολόγια από και προς τη βάση της Αθήνας παρουσιάζουν πληρότητα που ξεπερνά το 70%, αυξημένη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες του 2023. Παράλληλα, τα δρομολόγια από και προς τη βάση της Θεσσαλονίκης εμφανίζουν πληρότητα που αγγίζει το 80%, γεγονός που οδηγεί σε μια αύξηση μεγαλύτερη του 20% σε σχέση με πέρσι.

Dolce Vita σε Ρώμη, βόλτες στη Λισαβόνα

Σε όσους επιλέγουν να ταξιδέψουν με γκρουπ, οι προορισμοί, που φαίνεται να ξεχωρίζουν για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, είναι η Λισαβόνα, η Ρώμη, το Μαρόκο, αλλά και το Παρίσι, ενώ υψηλά στις προτιμήσεις τους βρίσκονται και τα πιο μακρινά ταξίδια, εκτός Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συγκέντρωσαν και τα εντελώς νέα δρομολόγια από Αθήνα προς Αμπού Ντάμπι και από Θεσσαλονίκη προς Άμστερνταμ, με τις πρώτες πτήσεις να ξεκινούν «γεμάτες» στις 27 και 28 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτη και η προτίμηση που συγκεντρώνει η Κωνσταντινούπολη, καθώς ο προορισμός βρίσκεται στην 6η θέση των κορυφαίων επιλογών εξωτερικού των ταξιδιωτών έως τώρα, με ισχυρή ανοδική τάση.

28η Οκτωβρίου

Χανιά και Ρόδος και… Κωνσταντινούπολη για την 28η Οκτωβρίου

Στο εσωτερικό οι ποιο δημοφιλείς προορισμοί από τη βάση της Αθήνας είμαι τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ρόδος η Μυτιλήνη, η Ζάκυνθος και από Θεσσαλονίκη η Χίος, το Ηράκλειο, η Ρόδος η Μυτιλήνη.

Σχετικά, με τη βάση της Θεσσαλονίκης, θετική επίδραση στην κίνηση φαίνεται να δημιουργεί και φέτος η αργία της εορτής του Αγίου Δημητρίου, παρόλο που πραγματοποιείται Σάββατο και όχι Παρασκευή, όπως πέρυσι που διευκόλυνε την επέκταση του τριημέρου.

Παρά τις υψηλές πληρότητες, οι ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής μπορούν ακόμα να προγραμματίσουν μια απόδραση για το τριήμερο που ακολουθεί σε προορισμούς εξωτερικού, όπως είναι η Κωνσταντινούπολη – όπου μάλιστα η εταιρεία προσθέτει μια ακόμη καθημερινή πτήση από/προς την Αθήνα, το Βουκουρέστι, η Λάρνακα – όπου έχει προστεθεί μια ακόμη καθημερινή πτήση από Αθήνα και έως 4 εβδομαδιαίες πτήσης από Θεσσαλονίκη, αλλά και τις βαλκανικές χώρες.

Πηγή: OT