Δεν χρειάζεται καμία έρευνα που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια ποσοστά για να αντιληφθεί κανείς το βάθος του προβλήματος που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή τη στιγμή, λίγες μέρες προτού «κλείσει» η προθεσμία για τις υποψηφιότητες και με τις αμφιβολίες για τον χρόνο του Εκτακτου Συνεδρίου να μην έχουν σβήσει (τουλάχιστον από την πλευρά του Κασσελάκη), τα δύο πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει σε έναν εμφύλιο διαρκείας, με ένταση που συνήθως κρατάει κάποιος για τους πολιτικούς αντιπάλους και όχι για τους συντρόφους του.
Η κομματική πλειοψηφία
Από την πλευρά της πλειοψηφίας, φαίνεται πως δίνεται μια μάχη μέχρις εσχάτων για την ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη διατήρηση ενός κομματικού μηχανισμού που θα προσομοιάζει στον ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν. Η σύγκρουση με τον Στέφανο Κασσελάκη είναι μετωπική, ήρθε όμως προσεγμένα, βήμα-βήμα. Επί διαδοχικές συνεδριάσεις Κεντρικών Επιτροπών, οι «100» πρόσθεταν και από κάτι στις αποφάσεις του κόμματος: όταν όλοι ασχολούνταν με την προϋπόθεση της κατάθεσης του πόθεν έσχες, στο τελικό κείμενο γραφόταν και η πολιτική προϋπόθεση σεβασμού στις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν η κεντρική συζήτηση αφορούσε τις μέρες του συνέδριου, στο χρονοδιάγραμμα υπενθυμιζόταν πως στις 24 «κλείνουν» οι υποψηφιότητες που θα μπορέσουν να φτάσουν ως εκεί – επιχειρώντας να γίνει σαφές πως το συνέδριο επικυρώνει και ανακηρύσσει τις υποψηφιότητες, αλλά εντός μιας διαδικασίας στην οποία η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να έχει αποφασίσει κάποιος φάκελος να μη φτάσει ως την παρουσίαση. Αλλες δύο αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας έχουν υπενθυμίσει τόσο πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά την πρόταση μομφής στον Κασσελάκη ήταν ενδεδειγμένη όσο και πως η διαχείριση του ίδιου του πρώην προέδρου έκτοτε δείχνει τους λόγους που οδήγησαν στο «κόψιμο» της υποψηφιότητάς του – προπηλακισμοί, επιθέσεις από τρολ στο Διαδίκτυο και plan b με διασπαστική λογική είναι μόνο μερικά εξ όσων του καταλογίζουν. Οι επιθέσεις προς την μεριά του Κασσελάκη δεν σταματούν, όμως, σ’ αυτήν την πτέρυγα – και ο παραδοσιακός του σύμμαχος μέσα στο κόμμα, ο Παύλος Πολάκης, παίρνει πια όχι μόνο καθαρές αποστάσεις, αλλά καταφέρεται σε σκληρή γλώσσα εναντίον του: πριν από μερικούς μήνες θα φάνταζε απίθανο η φράση «εγωπαθής νάρκισσος» και «τον κάνατε να φαίνεται πληγωμένος πρίγκιπας» να ακούγονταν από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό υγείας για τον Κασσελάκη.
Ο έκπτωτος πρόεδρος
Η κασσελακική πλευρά λέει την κομματική πλειοψηφία «Ιερατείο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιμένει πως ο Κασσελάκης έπρεπε να θεωρείται πρόεδρος μέχρι το Συνέδριο, επιμένει πως είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν και «κομμένος» από το βασικό του όργανο, επιμένει πως η πλειοψηφία του Συνεδρίου μπορεί να ανάψει το πράσινο φως για να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση του. Θεωρεί πως ακόμα και το σενάριο αναβολής του Συνεδρίου αφορά τη δική του υποψηφιότητα – «Ποιες ακριβώς ενέργειες έχουν γίνει για την αναζήτηση χώρου διεξαγωγής του Συνεδρίου και πότε ξεκίνησαν; Υπάρχει σύμβαση μίσθωσης χώρου; Ποια εταιρεία έχει αναλάβει τη διαδικασία των εκλογών; Γιατί δεν έχει ανοίξει ακόμη η καμπάνια για το Συνέδριο;», έλεγαν από το περιβάλλον του χθες. Οργανώνει ο ίδιος τη συμμετοχή των υποστηρικτών του στις τοπικές οργανώσεις μέσω της πλατφόρμας που βγήκε στη δημοσιότητα, η οποία θεωρήθηκε «κόμμα μέσα στο κόμμα» από την Κουμουνδούρου.
Ενώπιον της διάσπασης
Η πιθανότητα αυτές οι δύο πλευρές να συνυπάρξουν μετά την εκλογική διαδικασία είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή – η διάσπαση, άλλωστε, λειτουργεί και ως δαμόκλειος σπάθη ανάμεσά τους, από τη στιγμή που το βελούδινο διαζύγιο είναι εκτός συζήτησης. Προτού φτάσουν εκεί όμως, η κατάσταση που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο μπερδεμένη που εκ των πραγμάτων δημιουργεί ένα ερώτημα: αν, τελικά, η υποψηφιότητα Κασσελάκη δεν «προχωρήσει» στο Συνέδριο (δηλαδή ακόμα και εκεί η απόπειρα των υποστηρικτών του πέσει στο κενό) τι θα συμβεί με τον χώρο και τα στελέχη που τον υποστηρίζουν μέχρι σήμερα; Κάποιοι εξ αυτών ενδεχομένως να ήταν διατεθειμένοι να τον ακολουθήσουν σε άλλες πολιτικές επιλογές – σε περίπτωση, δηλαδή, που κάνει δικό του κόμμα. Κάποιοι εξ αυτών είναι και βουλευτές, πράγμα που θα σήμαινε μια νέα διάσπαση του κόμματος, η οποία μαθηματικά δύναται να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δύο από αυτούς, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο Πέτρος Παππάς, έχουν κάνει ήδη γνωστές τις προθέσεις ανεξαρτητοποίησης – επισημαίνεται πως για να αντικατασταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ στη θέση του δεύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος απαιτείται η ανεξαρτητοποίηση μόλις πέντε βουλευτών. Δεν είναι όμως μόνο τόσοι όσοι τον στηρίζουν και στην ΚΟ, στην οποία οι υποστηρικτές Κασσελάκη υπολογίζονται πάνω από δέκα. Αν αποφασίσουν να φύγουν όλοι, μπορούν να σχηματίσουν ακόμα και δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν φαίνονται όμως όλοι διατεθειμένοι για κάτι τέτοιο.
Ο αστάθµητος παράγοντας
Αν τελικά ισχύσει πως το Συνέδριο λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις για τις υποψηφιότητες (και παρότι η τελική ημερομηνία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 24 του μήνα), αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί μια άλλη υποψηφιότητα να μπει στο κάδρο τις μέρες του Συνεδρίου, η οποία θα μπορούσε να εκφράσει και αυτή την πλευρά όσων διαφωνούν με τον αποκλεισμό Κασσελάκη – και πάλι, με προϋπόθεση πως η πλειοψηφία του Συνεδρίου δεν συζητάει καν την πιθανότητα έγκρισης μιας υποψηφιότητας «κομμένης» με απόφαση Κεντρικής Επιτροπής. Τα σενάρια για ένα τέτοια πρόσωπο δεν είναι λίγα, με τα βλέμματα να στρέφονται σε όσους και όσες έχουν κρατήσει αποστάσεις από τις αποφάσεις που αφορούν τον Κασσελάκη όλο το προηγούμενο διάστημα. «Η δουλειά που κάνουμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δείχνει τον δρόμο. Νομίζω ότι σήμερα αυτό είναι το πιο ουσιαστικό, από το να λειτουργούμε στείρα, διαψεύδοντας ανυπόστατα πράγματα, όπως τα κατά καιρούς δημοσιεύματα περί υποψηφιότητάς μου για τη θέση του προέδρου του κόμματος. Δεν λειτούργησα ποτέ με όρους αυτοπρότασης, δεν λειτούργησα ποτέ με όρους παραπολιτικών. Και αυτό δεν θα αλλάξει τώρα», ανέφερε η Ρένα Δούρου, μία εξ αυτών, σε δήλωσή της – η Δούρου, η οποία απείχε από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που αποφάσισε τον αποκλεισμό του Κασσελάκη από την εσωκομματική διαδικασία, ήταν μέσα στα πέντε στελέχη που διαφώνησαν στο μέρος των εσωκομματικών με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη. «Με σεβασμό στις καταστατικές διαδικασίες του κόμματος, την εσωκομματική δημοκρατία και την πολυφωνία, οφείλουμε στους πολίτες που μας στήριξαν, μας στηρίζουν, να δείξουμε ωριμότητα, ευθύνη και να λειτουργήσουμε ενωτικά».