Ο Βρετανός έξι φορές Ολυμπιονίκης της ποδηλασίας πίστας Κρις Χόι αποκάλυψε ότι έχει «δύο με τέσσερα χρόνια» ζωής, αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη σε τελικό στάδιο, ο οποίος έκανε μετάσταση στα οστά του. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται αφού ο 48χρονος Σκωτσέζος δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι αισθανόταν «αισιόδοξος και θετικός» καθώς υποβαλλόταν σε θεραπεία για έναν απροσδιόριστο καρκίνο που διαγνώστηκε πέρυσι.

Ωστόσο, ο σπρίντερ, ο οποίος εργάστηκε ως ειδήμων με το BBC στους Αγώνες του Παρισιού το περασμένο καλοκαίρι, αποκάλυψε τώρα ότι γνώριζε για περισσότερο από ένα χρόνο ότι ο καρκίνος του είναι ανίατος. Παρά την ασθένειά του, ο Χόι λέει ότι παραμένει θετικός και εκτιμά τη ζωή. «Με το χέρι στην καρδιά, είμαι αρκετά θετικός τις περισσότερες φορές και έχω γνήσια ευτυχία», δήλωσε ο Χόι στους Times.

«Αυτό είναι μεγαλύτερο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι μεγαλύτερο από οτιδήποτε άλλο. Αυτό έχει να κάνει με την εκτίμηση της ζωής και την εύρεση της χαράς. Όσο αφύσικο κι αν φαίνεται, αυτό είναι η φύση. Ξέρετε, όλοι γεννηθήκαμε και όλοι πεθαίνουμε, και αυτό είναι απλώς μέρος της διαδικασίας» δήλωσε.

Ο πρωταθλητής έγραψε απομνημονεύματα για τη ζωή του τον τελευταίο χρόνο, στα οποία περιγράφει πώς οι γιατροί ανακάλυψαν τον καρκίνο του, αφού αρχικά βρήκαν έναν όγκο στον ώμο του. Ο πατέρας δύο παιδιών είπε επίσης ότι είχε αλλεργική αντίδραση στη χημειοθεραπεία του, νιώθοντας «εντελώς συντετριμμένος στο τέλος της». Πέρα από τη δική του θεραπεία, ο Χόι δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα όταν η σύζυγός του Σάρα Κεμπ διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας τον Νοέμβριο.

Είμαι τυχερός που υπάρχει φάρμακο για να καταπολεμήσω τον καρκίνο

«Αλλά θυμίζεις στον εαυτό σου, «δεν είμαι τυχερός που υπάρχει φάρμακο που μπορώ να πάρω για να το καταπολεμήσω για όσο το δυνατόν περισσότερο;»», δήλωσε ο αισιόδοξος Χόι.

«Δεν λέω απλώς αυτά τα λόγια. Έχω μάθει να ζω τη στιγμή και έχω μέρες γνήσιας χαράς και ευτυχίας. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για άρνηση ή αυταπάτη. Έχει να κάνει με την προσπάθεια να αναγνωρίσουμε, τι μπορούμε να ελέγξουμε;» είπε συνεχίζοντας την εκ βαθέων εξομολόγηση.

«Ο φόβος και το άγχος, όλα προέρχονται από την προσπάθεια να προβλέψουμε το μέλλον. Αλλά το μέλλον είναι αυτή η αφηρημένη έννοια στο μυαλό μας. Κανείς μας δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί. Το μόνο πράγμα που ξέρουμε είναι ότι έχουμε περιορισμένο χρόνο στον πλανήτη».

Ο Χόι ήταν πρωτοπόρος στην εποχή της κυριαρχίας της Βρετανίας στην ποδηλασία πίστας, κερδίζοντας χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, του Πεκίνου και του Λονδίνου. Κατέκτησε επίσης 11 παγκόσμιους τίτλους κατά τη διάρκεια μιας λαμπρής καριέρας, σύμφωνα με το Reuters.

Μέχρι το 2021 ο Χόι ήταν ο πιο επιτυχημένος Βρετανός Ολυμπιονίκης και ο πιο επιτυχημένος Ολυμπιονίκης ποδηλάτης όλων των εποχών, πριν τον ξεπεράσει ο συμπατριώτης του Βρετανός Τζέισον Κένι, ο οποίος κατέκτησε το έβδομο χρυσό Ολυμπιακό του στους Αγώνες του Τόκιο.