Στα χέρια του ομίλου της Quest πέρασε την περασμένη εβδομάδα η ιστορική εταιρεία Μπενρουμπή, η οποία μετρά ήδη 144 χρόνια ζωής.

Η Μπενρουμπή, μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, κατέχει ηγετική θέση στον τομέα του σχεδιασμού, της προμήθειας και διανομής μικρών οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, καθώς και προϊόντων προσωπικής περιποίησης και μαγειρικών σκευών.

Μάλιστα, στηριζόμενη στη γνώση και την πολυετή εμπειρία της, το 2002 δημιούργησε τη δική της μάρκα, «Izzy», επιτυγχάνοντας παρουσία και σε αγορές του εξωτερικού.

Από την ίδρυσή της από τον Σαμ Μπενρουμπή και στη συνέχεια υπό την ηγεσία της Αλίκης και της Νόρας Μπενρουμπή, προτεραιότητες ήταν και παραμένουν ο σεβασμός, η εγγύηση, η συνέπεια και η αξιοπιστία προς τους συνεργάτες και τους πελάτες της.

Η συμφωνία που επετεύχθη με την Quest ενισχύει τη Μπενρουμπή να συνεχίσει να αναπτύσσεται, ενώ βάσει των όρων της συμφωνίας, η Αλίκη Μπενρουμπή θα διατηρήσει τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας, ενώ η Αλεξία Μουστρούφη-Μπενρουμπή θα αναλάβει τον ρόλο της Chief Operating Officer.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Μπενρουμπή ξεκινούν στη Θεσσαλονίκη το 1880 από τον Χάιμ Μπενρουμπή, που μαζί με τον πατέρα του ανοίγει εμπορικό κατάστημα με είδη υαλοπωλείου.

Η Θεσσαλονίκη ήταν από τους σημαντικότερους εμπορικούς κόμβους των Βαλκανίων. Διορατικοί και ευφυείς, οι Μπενρουμπή δεν άργησαν να αναδείξουν το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο και να δημιουργήσουν μία από τις πιο εύρωστες επιχειρήσεις της πόλης.

Εισήγαν προϊόντα από την Ευρώπη, τα πουλούσαν στην Ελλάδα και πραγματοποιούσαν εξαγωγές στην Τουρκία και άλλες γειτονικές χώρες.

Η επιχείρησή τους αναπτύχθηκε σε 4.000 τ.μ. και κυριάρχησαν στο χονδρεμπόριο.

Η γερμανική κατοχή.

Ωστόσο, η γερμανική κατοχή άλλαξε τα δεδομένα, τόσο για την επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και για τη ζωή της οικογένειας.

Πλήρωσε μεγάλο τίμημα, καθώς αρκετά μέλη της έπεσαν θύματα διώξεων και συγγενείς οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Χάιμ Μπενρουμπή μαζί με την οικογένειά του για δύο χρόνια βρήκε καταφύγιο στην Αθήνα και κατόπιν στην Πάτρα.

Οπως μάλιστα εξομολογήθηκε σε συνεντεύξεις του ο γιος του, Σαμ Μπενρουμπή, ιδρυτής της σημερινής εταιρείας, ο θάνατος τους χτύπησε πολλές φορές την πόρτα τα χρόνια εκείνα.

Το τέλος του πολέμου βρήκε την οικογένεια ζωντανή, αλλά οικονομικά κατεστραμμένη.

Ο δραστήριος Χάιμ Μπενρουμπή ξαναδοκίμασε την τύχη του στο εμπόριο και με μεγάλη προσπάθεια έστειλε τον γιο του για σπουδές στο εξωτερικό.

Ο Σαμ Μπενρουμπή σπούδασε χημικός στη Γαλλία και στην Αγγλία, όπου και εντάχθηκε στην ομάδα που πέτυχε μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας: την αντικατάσταση της γυάλινης αμπούλας στα φάρμακα από ουδέτερο υλικό.

Ο ίδιος έβλεπε πλέον να ανοίγεται ο δρόμος για μια μεγάλη καριέρα στον κλάδο των χημικών.

Επιστρέφει στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία και μετά επιστρέφει στη Γαλλία με σχέδια να παραμείνει εκεί.

Επιχειρηματικό μικρόβιο.

Ομως η ζωή παίζει πάντα τα δικά της παιχνίδια.

Ο πατέρας του αρρώστησε και τον κάλεσε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να πουλήσει το εμπόρευμα της μικρής επιχείρησης που είχε δημιουργήσει μετά τον πόλεμο.

Το επιχειρηματικό μικρόβιο που πάντα υπήρχε μέσα του τον κράτησε για πάντα στην Ελλάδα.

Επέκτεινε τη μικρή επιχείρηση με εισαγωγές και σε άλλα είδη οικιακού εξοπλισμού με σημαντική επιτυχία.

Από το 1959 η επιχείρηση αποτέλεσε τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο της Pyrex στην Ελλάδα και αργότερα, μαζί με τον γαμπρό του, επίσης επιχειρηματία Φρέντυ Αμπραβανέλ, ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφεραν στην Ελλάδα τις συσκευές Moulinex και τις χύτρες Seb.

Σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», τον Μάιο του 1998, είχε πει: «Εφερα τα Pyrex στην Ελλάδα στη δεκαετία του ’60. Εκείνη την εποχή, το να πείσεις μια νοικοκυρά να βάλει ένα γυάλινο σκεύος στον φούρνο της ή στην εστία της κουζίνας της ήταν κάτι αδιανόητο.

Μόνο το αλουμίνιο δούλευε τότε».

Η εταιρεία τους ήταν η πρώτη που έμαθε στις Ελληνίδες την ηλεκτρική σκούπα και τις χύτρες ταχύτητας.

Μάλιστα, οι πωλήσεις σε χύτρες Seb ξεπέρασαν τα 3.000.000 τεμάχια, και παρασημοφορήθηκαν από τον πρόεδρο Μιτεράν για την προσφορά τους στα γαλλικά προϊόντα. Η κοινή πορεία με τον γαμπρό του σταμάτησε τη δεκαετία του ’90.

Συνέχισε μόνος την επιχειρηματική του πορεία, οδηγώντας την επιχείρηση το 1990 στο Χρηματιστήριο, από το οποίο αποχώρησε το 2010.

Με τη συμμετοχή των δύο θυγατέρων του, που πλέον έχουν ενεργό ρόλο, η εταιρεία επεκτάθηκε στην εισαγωγή και διανομή άλλων προϊόντων.

Το 2002 ξεκίνησε τη δική του μάρκα «Izzy» με επιτυχία. Το 2014 ο Σαμ Μπενρουμπή έφυγε από τη ζωή, και οι δύο κόρες του, Αλίκη και Νόρα, ανέλαβαν την εταιρεία με εξαιρετική πορεία έως σήμερα.

Κύκλος ανάπτυξης.

Πλέον, η εταιρεία, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της από την Quest Συμμετοχών, μπαίνει σε έναν νέο αναπτυξιακό κύκλο.

Η συμφωνία που υπεγράφη για την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Μπενρουμπή ΑΕ έναντι τιμήματος 27,2 εκατ. ευρώ προβλέπει ότι η συνολική επένδυση ενδέχεται να ανέλθει έως το ποσό των 29,2 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου έτους, λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τους μετόχους μειοψηφίας, συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της εταιρείας, καθώς και τη δυνατότητα απόκτησης του υπολειπόμενου 30% το 2027.

Το 2023 παρουσίασε πωλήσεις 25 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 5,2 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ κατά το 2024 εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί περαιτέρω αύξηση των μεγεθών.

Στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει την Izzy, είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Pyrex στην Ελλάδα, ενώ διακινεί και προϊόντα της Babyliss, εταιρείας συσκευών προσωπικής περιποίησης.