Η πολυεθνική εταιρεία εστίασης TGI Friday’s Inc. αναζητεί χρηματοδότηση καθώς η αλυσίδα ετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση προστασίας πτώχευσης από τους πιστωτές της τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Η εταιρεία μιλά με δανειστές με στόχο να βρεθούν κεφάλαια ώστε να συνεχίσουν τα λειτουργούν τα εστιατόρια κατά τη διάρκεια της εν λόγω διαδικασίας, που θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης (διαδικασία γνωστή διεθνώς και ως Chapter 11). Η TGI Friday’s συνεργάζεται με τη δικηγορική εταιρεία Ropes & Gray LLP για τις προετοιμασίες πτώχευσης, οι οποίες δεν είναι ακόμη σίγουρες και μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στην πορεία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η TGI Friday’s είναι μια από τις πολλές αλυσίδες εστίασης που αντιμετωπίζουν μεγάλο ανταγωνισμό από εταιρείες όπως η Chipotle, οι οποίες έχουν πάρει μερίδιο αγοράς τους τα τελευταία χρόνια, ανέφερε το δημοσίευμα. Το παρατεταμένο κλείσιμο των μονάδων εστίασης λόγω της πανδημίας COVID-19 είχε επιδεινώσει τον αντίκτυπο αυτής της τάσης. Η Red Lobster Management LLC κήρυξε πτώχευση τον Μάιο ύστερα από χρόνια ζημιών. Η αλυσίδα Hooters βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με δανειστές και συμβούλους καθώς τα δικά της μειούμενα έσοδα την αναγκάζουν να κλείσει εστιατόρια, ανέφερε πρόσφατα το Bloomberg.

Νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα

Το μοντέλο για τον «παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας» παρουσιάζει σήμερα το απόγευμα στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Το νέο παραγωγικό μοντέλο θα δίνει έμφαση στη διεύρυνση του ρόλου της βιομηχανίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το επόμενο διάστημα οι διαθέσιμοι πόροι θα ενισχύσουν δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία. Το νέο μοντέλο θα αναδεικνύει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και στόχους ανά Περιφέρεια, θα βοηθάει στη σύνδεση της καινοτομίας και της έρευνας, ενώ σημαντικό πεδίο θα είναι και η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση. Θα στηρίζεται σε έναν συνδυασμό κινήτρων όπως χρηματοδοτήσεων, φοροαπαλλαγών, λαμβάνοντας υπόψη καλές πρακτικές από άλλες χώρες αλλά και στην απλοποίηση διαδικασιών.

Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο θα προχωρήσει σε απλοποίηση δεκαπέντε διαδικασιών με στόχο τη μείωση κατά 25% του διοικητικού βάρους για τις επιχειρήσεις και μέχρι το τέλος του έτους οι δυνητικοί επενδυτές θα μπορούν να απευθύνονται μόνο σε μια υπηρεσία, συγκεκριμένα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ασκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) για την έγκριση και την παρακολούθηση της επένδυσης.

«Κούρεμα» μέσω συμβιβασμού

«Κούρεμα» ή ακόμη και διαγραφή των έξτρα φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων που είχε επιβάλει ο  φοροελεγκτικός μηχανισμός πέτυχαν πάνω από 3 στους 10 φορολογούμενους που προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024. Οσοι δεν βρήκαν το δίκιο τους, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στα διοικητικά δικαστήρια όπου σύμφωνα με τα στοιχεία προσφεύγει το 40% των φορολογούμενων που χάνουν τις υποθέσεις στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το επτάμηνο παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ 4.186 ενδικοφανείς προσφυγές. Από τις υποθέσεις αυτές, εξετάστηκαν οι 4.062 και στις 1.306 δικαιώθηκαν οι φορολογούμενοι εξασφαλίζοντας ολική ή μερική διαγραφή καταλογισθέντων φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων.Το ποσοστό των προσφυγών που έγιναν δεκτές έφτασε στο 32,16%, δηλαδή ένας στους τρεις φορολογούμενους γλίτωσε φόρους και πρόστιμα που του είχαν επιβάλει οι φοροελεγκτές.

Καμπάνες στους υπευθύνους

Στις καμπάνες που θα επιβάλλονται σε όσους επικεφαλής φορέων καθυστερούν με τα πιστοποιητικά για τις φορολογικές δηλώσεις αναφέρθηκε o Κωστής Χατζηδάκης, με νέο βίντεο στο TikTok. «Tο κράτος ζητάει τόσο από τους υπεύθυνους της ΑAΔΕ, όσο και από τους υπεύθυνους των υπουργείων και των φορέων που δίνουν αντίστοιχα πιστοποιητικά, για να συμπληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις, να κάνουν εγκαίρως τη δουλειά τους. Κι αν δεν το κάνουν θα πέφτουν καμπάνες. Οχι στην ΑΑΔΕ και στους φορείς, στους ίδιους. Στους διοικητές, στους γενικούς διευθυντές, στους αρμόδιους διευθυντές» υπογράμμισε ο υπουργός για να προσθέσει ότι αυτό «είναι μια αλλαγή παραδείγματος!». Οπως σημείωσε, οι φορολογικές δηλώσεις θα γίνονται κάθε χρόνο στο ίδιο χρονικό διάστημα: 15 Μαρτίου με 15 Ιουλίου υπογραμμίζοντας ότι «όλα θα είναι έτοιμα, προκειμένου η διαδικασία να προχωρά κανονικά και χωρίς όλα όσα ζούμε στην Ελλάδα, όλες τις τελευταίες δεκαετίες για αυτό το θέμα».

Πιστοποίηση στόχων της ΔΕΗ

Την εγκυρότητα των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων του Ομίλου ΔΕΗ για μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, πιστοποίησε η διεθνής πρωτοβουλία Science Based Targets initiative (SBTi) ύστερα από ενδελεχή διαδικασία αξιολόγησης. Το SBTi έκρινε ότι οι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που κατέθεσε ο Ομιλος ΔΕΗ βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον στόχο του 1,5°C, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, και την επίτευξη πλήρους κλιματικής ουδετερότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα μέχρι το 2040.

Νωρίτερα οι συντάξεις

Λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου οι πληρωμές των συντάξεων Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα με την καταβολή να γίνεται σε δύο μέρες. Ειδικότερα, ο ΕΦΚΑ θα πληρώσει τις συντάξεις Νοεμβρίου σε δύο δόσεις, καθώς στις 25 Οκτωβρίου θα τις πάρουν οι μη μισθωτοί και στις 30 Οκτωβρίου οι μισθωτοί.