Την ώρα που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) θεωρεί αναγκαία την τιμωρία των επίορκων γιατρών που εμπλέκονται σε παράνομες συνταγογραφήσεις, νέα περιστατικά με την χρήση των ΑΜΚΑ, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Η έρευνα των αρχών για τις απάτες με συνταγογραφήσεις ακριβών φαρμάκων και ιατρικών ειδών εις βάρος του ΕΟΠΥΥ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έφερε στην επιφάνεια μια νέα μεγάλη υπόθεση απάτης.

Έγραψαν στο ΑΜΚΑ της 13.000 ευρώ χωρίς να το ξέρει

Ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας – θύμα απάτης – καταγγέλλει στο ΕΡΤNews ότι μέσα έναν μήνα έγραψαν στο ΑΜΚΑ της 13.000 ευρώ για ένα αναπηρικό αμαξίδιο, χωρίς η ίδια να το χρειάζεται.

Η Τζωρτζίνα, είναι ένα ακόμα από τα θύματα που κατήγγειλε ότι έγραψαν στο ΑΜΚΑ της, χωρίς τη συναίνεσή της, ακριβά ιατρικά είδη ύψους περίπου 13.000 ευρώ μέσα σε έναν μήνα.

Μάλιστα, όπως ξεκαθαρίζει η ίδια, τα συγκεκριμένα ιατρικά είδη δεν θα μπορούσαν να προορίζονται για έναν άνθρωπο που έχει την δική της κατάσταση υγείας.

«2.132 ευρώ περίπου ηλεκτρονικό ποδήλατο για τετραπληγία. Δεν έχω τετραπληγία, αν τα λέω σωστά. 3.500 ηλεκτρονικό ενισχυμένο αναπηρικό αμαξίδιο. 2.350 ευρώ ορθοστάτης. Στέκομαι, δε χρειάζομαι κανέναν ορθοστάτη», είπε μεταξύ άλλων, η Τζωρτζίνα.

Δύο ακόμη εργαλεία

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει δύο εταιρίες και τρεις γιατροί που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις απάτης με εικονικές συνταγογραφήσεις ιατρικών ειδών μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Για την αντιμετώπιση του εκτεταμένου φαινομένου των εικονικών συνταγογραφήσεων και των υπεροκοστολογήσεων ιατρικών ειδών και φαρμάκων, ο ΕΟΠΠΥ έχει ενισχυθεί με δύο επιπλέον εργαλεία.

«Για να περάσει μια συνταγή και να εκδοθεί πρέπει να ελεγχθεί πρώτα από τους αρμόδιους σχετικούς ελεγκτές αλλιώς «κόβεται» σε επίπεδο έκδοσης συνταγής», είπε.

Επίσης το δεύτερο εργαλείο, αποτελεί την 22η δικλείδα ασφαλείας στην ουσία που «αφορά την εκτέλεση των συνταγών μέσω της χρήσης One time password και θα στέλνεται μήνυμα στον ασθενή ο οποίος θα παραβρίσκεται για να παραλάβει την συνταγή, το προϊόν», εξήγησε ο γ.γ. του Υπουργείου Υγείας, κ. Άρης Αγγελής.

Οι έρευνες των αρχών για τις υποθέσεις απάτης βρίσκονται σε εξέλιξη.