Το ημερολόγιο έγραφε 20 Οκτωβρίου του 1968, όταν τα βλέμματα όλου του κόσμου ήταν στραμμένα στην Ελλάδα. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης 62 χρονών, παντρευόταν την 39χρονη, Τζάκι Κένεντι, χήρα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, στον επίγειο παράδεισό του, στο Σκορπιό το μικρό νησί του Ιονίου, που βρίσκεται στα ανατολικά της Λευκάδας.
Ο γάμος τους χαρακτηρίστηκε από τα Μέσα της εποχής «γάμος του αιώνα». Ωστόσο, δεν κράτησε πολύ.
Ο Ωνάσης πέθανε από τον καημό του για τον θάνατο του γιου του, Η Τζάκι πέθανε χρόνια μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη, ως Τζάκι Κένεντι Ωνάση. Και υπήρχε λόγος, που δεν αποχωρίστηκε ποτέ το επίθετο του μεγιστάνα.
Αντιδράσεις για τον γάμο εντός και εκτός χώρας
Ο γάμος έγινε μόλις πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του συζύγου της Τζάκι και προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στο Ντάλας και μόλις 4,5 μήνες από τότε που ο αδελφός του, το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, Μπομπ Κένεντι, έπεφτε νεκρός από σφαίρα στο Λος Αντζελες.
Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και ποικίλες. Η χήρα Κένεντι, που τόσο αγάπησε ο αμερικανικός λαός ως πρώτη κυρία, γινόταν πλέον σύζυγος ενός πανίσχυρου, μη αμερικανού, επιχειρηματία.
Άρθρο του Observer, δύο ημέρες μετά την τελετή, παρουσιάζει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις ΗΠΑ.
«Οι γάμοι της Κας Κέννεντυ μετά του κ. Ωνάση απηγοήτευσαν μεγάλον τμήμα του αμερικανικού λαού. Εις τας μάζας των θαυμαστών της, ο δεύτερος γάμος της προεκάλεσε λύπην.
»Πολλοί απλώς εξεπλάγησαν, και ολίγοι ενέκριναν την ενέργειαν της γυναίκας που έζησε εκ του πλησίον δύο δολοφονίας. Η λύπη των Αμερικανών ήτο, ενδεχομένως, αναπόφευκτος.
Γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» της 21ης Οκτωβρίου:
«Ο συγκλονιστικώτερος γάμος της εποχής μας έγινε χθες το απόγευμα στο μικρό νησί Σκορπιός του Ιονίου, σε στενώτατο οικογενειακό κύκλο.
»Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, κυρίαρχος των θαλασσών με τα καράβια του, και η Ζακελίν Κέννεντυ, πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, έγιναν σύζυγοι.
»Ήταν μια ένωση της φήμης, της ομορφιάς και του αχανούς πλούτου, ρομαντική για ορισμένους, ηθικά απαράδεκτη για άλλους, συγκλονιστικά ενδιαφέρουσα εν πάση περιπτώσει για όλους σε όλο τον κόσμο.
»Το φυσικό πλαίσιο του γάμου, πάντως, δεν ήταν το αναμενόμενο – ή μεγαλομανής δηλαδή χλιδή και επίδειξη πλούτου.
Οι καλεσμένοι στο γάμο ελάχιστοι
Οι καλεσμένοι ήταν ελάχιστοι. Παρόντες από την πλευρά της Τζάκι ήταν τα παιδιά της, Καρολίνα και Τζον-Τζον, η μητέρα της, Τζάνετ Νόρτον Λι, ο πατριός της, Χιου Οτσινχλος, και η αδερφή της Λι Ράτζβιλ.
Εκεί ήταν και τα παιδιά του Αριστοτέλη Ωνάση από τον πρώτο του γάμο με την Τίνα Λιβανού, ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα.
Η Τζάκι έφτασε στο εκκλησάκι της Παναγίτσας φορώντας νυφικό Valentino και λευκή κορδέλα στα μαλλιά.
Μετά τη γαμήλια τελετή ακολούθησε δεξίωση στη θαλαμηγό «Χριστίνα», που στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει εξέχοντες προσωπικότητες, όπως ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, η Γκρέτα Γκάρμπο και -φυσικά- η Μαρία Κάλλας, η πρώην αγαπημένη του Έλληνα κροίσου.
Λεπτομέρειες από τον γάμο του Ωνάση και της πρώην Πρώτης Κυρίας της Αμερικής έχει αποκαλύψει στο παρελθόν η επί σειρά ετών οικονόμος του. Η Γεωργία Βέττα είχε μιλήσει με αφορμή την κινηματογραφική υπερπαραγωγή με τίτλο «Τζάκι», η οποία βγήκε στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες τον Ιανουάριο του 2017.
«Μου ζήτησε ο Αρίστος να πάρω ένα τεράστιο τόπι από χαλί της Ολυμπιακής και να το πάω με πτήση στο νησί. Ήταν το χαλί πάνω στο οποίο θα πατούσε η Τζάκι. Και απλωνόταν από το σπίτι στον Σκορπιό μέχρι το εκκλησάκι. Πολλά, πολλά μέτρα».
Μετά τη γαμήλια τελετή ακολούθησε δεξίωση στη θαλαμηγό «Χριστίνα», που στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, τον Γουίνστον Τσόρτσιλ, την Γκρέτα Γκάρμπο και -φυσικά- τη Μαρία Κάλλας, πρώην αγαπημένη του Έλληνα κροίσου.
Η σύγκριση με την Μαρία Κάλλας
«Εν αντιθέσει προς την Κάλλας, η οποία ήταν ψυχούλα. Η Κάλλας κάθε φορά που έβλεπε το προσωπικό τους έδινε φιλοδώρημα. Από την Τζάκι δεν είχαμε δει ποτέ ούτε το χρώμα που έχει το δολάριο», σλυμπλήρωνε η οικονόμος του Ωνάση.
Να σημειωθεί ότι η Κάλας στο Παρίσι σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με το γάμο του Ωνάση, απάντησε: «Είμαι χαρούμενη για όποιον είναι χαρούμενος».
Η Κάλλας και ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχαν διαμερίσματα ο ένας κοντά στον άλλον στο Παρίσι, από την εποχή πριν ο Ωνάσης παντρευτεί τη Τζάκι.
Η Κάλλας πέθανε το 1977, στα 53 της, από καρδιακή προσβολή. Πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η πραγματική αιτία του θανάτου της ήταν η κατάθλιψη που έπαθε μετά το γάμο του Ωνάση με τη Τζάκι.
Ο όρος του Ωνάση στην Τζάκι πριν το γάμο
Γρήγορα η σχέση του Ωνάση με την Τζάκι άρχισε να φθείρεται. Το 1973, η απόσταση μεταξύ τους μεγάλωσε. Αιτία, ο αιφνίδιος θάνατος του γιου του Ωνάση, Αλέξανδρου, που καταρράκωσε τον Έλληνα κροίσο.
Δύο χρόνια μετά από αυτό το τραγικό περιστατικό, στις 15 Μαρτίου του 1975, ο Ωνάσης έφευγε από τη ζωή.
Η Τζάκι να πήρε 26 εκατ. δολάρια για να παραιτηθεί από κάθε αξίωση από την περιουσία του Ωνάση, ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να αλλάξει επώνυμο, αφού ο όρος του συμφωνητικού που της εξασφάλιζε τα χρήματα ήταν να μην αποχωριστεί το όνομα Ωνάση μέχρι τον θάνατό της.