Σήμερα αναμένεται, εκτός απροόπτου, η δημοσίευση της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για νέα πρόστιμα, αυτή τη φορά στη ΝΔ και δύο στελέχη της, για την υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού. Εκεί θα δούμε το αναλυτικό σκεπτικό της, στο οποίο θα περιγράφονται και οι ισχυρισμοί και οι καταθέσεις των εμπλεκόμενων προσώπων, τα οποία εμφανίζονταν ενώπιον της Αρχής να τα ρίχνουν το ένα στο άλλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την τελευταία συνεδρίαση της ΑΠΔΠΧ, η Αρχή αποφάσισε με πλειοψηφία 3-2 να επιβάλει πρόστιμα τόσο στη ΝΔ όσο και στα δύο εμπλεκόμενα στελέχη της, τον τέως γραμματέα του Τομέα Αποδήμων Νίκο Θεοδωρόπουλο και τον τέως γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων Μένιο Κορομηλά. Σημειώνω, βέβαια, ότι ο Θεοδωρόπουλος μέχρι και πριν από λίγες μέρες διέψευδε τις πληροφορίες, ισχυριζόμενος ότι η Αρχή τον δικαίωσε. Οπότε μένει να φανεί πια, στην πράξη και επισήμως, τι ισχύει. Θυμίζω ότι η Αρχή είχε ήδη επιβάλει πρόστιμα ύψους 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και 40.000 ευρώ στην Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, ως παραλήπτρια της επίμαχης λίστας των emails των αποδήμων ψηφοφόρων.
Μάχη για τον Συνήγορο
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε και είχε ενημερωτική συνάντηση με τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη, με αντικείμενο τις έρευνες της Αρχής. Η συζήτησή τους, προφανώς, είχε ενδιαφέρον γιατί η Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να ζητήσει την κλήση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Οσο για την αντικατάσταση του Ποττάκη, για την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί εδώ και μήνες να πετύχει συναίνεση, καλύτερα να μην αναμένουμε κάτι άμεσα.
Η επιστολή και η Πενταμερής
Σε μια επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες περιέγραψε ο Νίκος Χριστοδουλίδης το πλαίσιο που προτείνει η Λευκωσία για μια νέα διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχή επιδείνωση του στάτους κβο και τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η επιστολή ήταν ουσιαστικά ο προπομπός όσων έθεσε ο Χριστοδουλίδης στο δείπνο της Νέας Υόρκης, όπου ουσιαστικά «κλείδωσε» η θέση της Λευκωσίας και της Αθήνας υπέρ της διεξαγωγής Πενταμερούς, με την πρωτοβουλία για τον σχεδιασμό και τη σύγκληση να είναι υπό την ευθύνη του ΟΗΕ. Από την Κύπρο μεταφέρεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία, αφού και η Τουρκία φάνηκε διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι και ο Γκουτέρες έχει δείξει και προσωπικά πια την προσήλωσή του στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Με τα λόγια του Κυπριανού
Σε αυτή την ενδιαφέρουσα συγκυρία εκδόθηκε ο πρώτος τόμος της πολιτικής βιογραφίας «Σπύρος Κυπριανού – στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα, τόμος Α΄ 1932-1956», που υπογράφεται από τον δημοσιογράφο Γιώργο Κ. Τσαλακό και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Ενα βιβλίο πλούσιο σε μαρτυρίες και ντοκουμέντα του Κυπριανού, συνεργάτη και διαδόχου του Μακάριου, υπουργού Εξωτερικών και προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την προδημοσίευση στον «Φιλελεύθερο» ξεχώρισα την αφήγησή του για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και όσα συνέβησαν στην Πενταμερή Διάσκεψη, κατά την οποία υπογράφηκαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, που ήταν, όπως αναφέρει, «μία πάρα πολύ οδυνηρή εμπειρία» για τον Μακάριο. Οπως αφηγείται, ο Μακάριος δεν περίμενε ποτέ την απειλή του Καραμανλή ότι η Ελλάδα θα τερμάτιζε τη συμπαράστασή της στον αγώνα της Κύπρου εάν δεν αποδεχόταν τις Συμφωνίες της Ζυρίχης ως είχαν. Σύμφωνα με τον Κυπριανού, το γεγονός ότι ο Μακάριος αποφάσισε, παρά τις ελληνικές αντιδράσεις, να θέσει ενώπιον της Πενταμερούς Διάσκεψης τις επιφυλάξεις του ήταν χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του. Ομως «υπέγραψε τις Συμφωνίες, παραμερίζοντας τις διαφωνίες του, γιατί, αν δεν τις υπέγραφε, αυτό που θα επακολουθούσε θα ήταν πολύ χειρότερο και θα οδηγούσε στην καταβαράθρωση των αγώνων του Ελληνισμού της Κύπρου».
Διπλωματία και ενημερώσεις
Ενημέρωση της επιτροπής της Βουλής για τα ελληνοτουρκικά ζήτησε η Νέα Αριστερά, ενόψει της επίσκεψης του Χακάν Φιντάν. Θυμίζω ότι σχετική ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν. Και, εξ όσων μαθαίνω, ο υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να κάνει το ίδιο μετά τη συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του.