Φωνάζουμε για το πανάκριβο σουβλάκι, αλλά και στην Ιταλία δεν πάνε πίσω με το εθνικό τους πιάτο. Η εκτόξευση των τιμών στη Ρώμη για την καρμπονάρα ενόψει του Αγίου Ετους (Giubileo) έχει κάνει έξαλλους τους γείτονες. Το κλασικό ιταλικό πιάτο θα κυμανθεί μεταξύ 14 και 15 ευρώ, ενώ η μέση τιμή σήμερα είναι στα 12 ευρώ. Αυτό το κόστος είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση και με τα 7 ευρώ που χρεωνόταν πριν από λίγα χρόνια στις ιταλικές ταβέρνες. Διπλή τιμή! Οι έντονες διαμαρτυρίες από τους Ιταλούς για την αγαπημένη τους μακαρονάδα και τις απανωτές αυξήσεις των τιμών είναι καθημερινό θέμα συζήτησης.
Η αυξημένη τουριστική κίνηση, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και οι μισθολογικές αυξήσεις που σχετίζονται με την εστίαση είναι οι βασικοί λόγοι που θα οδηγήσουν σε αυτές τις αυξήσεις τιμών, σύμφωνα με την ένωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που εκπροσωπεί τις εταιρείες εστίασης και δημόσιων υπηρεσιών στην περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας.
Το Giubileo (Ιερό Ετος ή Αγιο Ετος) είναι μια ιδιαίτερη θρησκευτική γιορτή της Καθολικής Εκκλησίας που συνδέεται με την πρακτική της προσφοράς άφεσης αμαρτιών και ειδικών πνευματικών ευεργετημάτων. Το πρώτο Giubileo καθιερώθηκε το 1300 από τον Πάπα Βονιφάτιο Η’ και παραδοσιακά γιορτάζεται κάθε 25 χρόνια, αν και υπάρχουν και έκτακτα Giubileo, όπως το Giubileo della Misericordia το 2016, που ανακηρύχθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο.
Κατά τη διάρκεια του Αγίου Ετους οι πιστοί καλούνται να επισκεφτούν τη Ρώμη, όπου μπορούν να λάβουν άφεση αμαρτιών συμμετέχοντας σε προσκυνήματα και εκκλησιαστικές τελετές. Η Ρώμη, ως κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας, προσελκύει εκατομμύρια πιστούς και τουρίστες, γεγονός που ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα της πόλης και επηρεάζει τις τιμές, όπως παρατηρείται και στην περίπτωση της αύξησης των τιμών της καρμπονάρα.
Η αύξηση στις τιμές δεν περιορίζεται μόνο στην καρμπονάρα αλλά αφορά και άλλα παραδοσιακά πιάτα της ιταλικής κουζίνας, όπως η cacio e pepe, η amatriciana και τα λαζάνια. Ολες οι αυξήσεις συνδέονται κυρίως με αυτή του κόστους πρώτων υλών, όπως το γκουαντσάλε και το πεκορίνο, αλλά και με τις γενικότερες οικονομικές αναπροσαρμογές που επηρεάζουν τα εστιατόρια, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Οι τιμές στα τουριστικά εστιατόρια είναι αισθητά υψηλότερες σε σχέση με τις τοπικές ταβέρνες. Στο κέντρο, σε μερικές τρατορίες οι τιμές έχουν φτάσει μέχρι και 19 ευρώ για ένα πιάτο.
Οι διαμαρτυρίες είναι έντονες. Ο μέσος Ιταλός καταναλώνει περίπου 23 κιλά ζυμαρικά κάθε χρόνο. Αυτός ο δείκτης τοποθετεί τη χώρα πολύ πάνω από χώρες της ευρύτερης περιοχής όπως η Γαλλία (8 κιλά), η Πορτογαλία (6,6 κιλά) ή η Ισπανία (4,22 κιλά ετησίως). Η άνοδος των τιμών των ζυμαρικών σχεδόν διπλασιάζει τον γενικό πληθωρισμό στην Ιταλία.
Η ένωση καταναλωτών, αντιμέτωπη με αυτή την κλιμάκωση, καταγγέλλει ευθέως τους επιχειρηματίες για κερδοσκοπία αφού οι τιμές από το χωράφι μέχρι το τραπέζι παρουσιάζουν αύξηση 578%. Συμβαίνουν κι αλλού…