Μήνυμα ελήφθη στο ΠΑΣΟΚ

Καλός «αναγνώστης» αποδεικνύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το μήνυμα που έλαβε με αυτή την 4μηνη περιπέτεια από τη νύχτα των ευρωεκλογών ως τις 13 Οκτωβρίου, οπότε και αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος του Κινήματος, το διάβασε σωστά, και αφού το διάβασε σωστά, πήρε και τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με το οργανωτικό σχήμα με το οποίο θα δώσει τη μάχη το ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα. Οι μεγάλες – και σοβαρές – αλλαγές είναι η δημιουργία του 9μελούς Πολιτικού Κέντρου, με τη συμμετοχή των ανθυποψηφίων του στην προεδρική εκλογή Χ. Δούκα, Π. Γερουλάνου και Α. Διαμαντοπούλου, και η ανάθεση στην Αννα του Πολιτικού Σχεδιασμού, θέσης κρίσιμης και σοβαρής για το πώς θα πορευτεί το ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα.

Σημειώστε την ανάληψη από τον Π. Γερουλάνο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, όπως και τον ορισμό του ανερχόμενου Λευτέρη Καρχιμάκη ως συντονιστή της ομάδας κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Το ευτύχημα είναι ότι, εκτός από το να… διαβάζει σωστά ο Ανδρουλάκης, δίνει ευκαιρίες και σε νέα πρόσωπα, ανανεώνοντας το πολιτικό προσωπικό του κόμματος: οι κυρίες Μυρτώ Σαμαρά και Κατερίνα Σολωμού, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, είναι δύο τέτοιες περιπτώσεις, και μία τρίτη είναι η αναπληρώτρια συντονίστρια της ομάδας προγράμματος, κυρία Κατερίνα Πλέσια – Ευσταθοπούλου. Νέο πρόσωπο, επίσης, αναλαμβάνει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου: πρόκειται για τον εργατολόγο Κ. Τσουκαλά, ενώ αναπληρώτριά του ορίστηκε η κυρία Ολγα Μαρκογιαννάκη – και τους δύο τούς είχαμε γνωρίσει ως υποψήφιους ευρωβουλευτές, με θετικές κριτικές όσον αφορά τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις…

Καλή δουλειά, να ευχηθώ, σε όλους και, όπως είναι φυσικό και λογικό, εκ του αποτελέσματος θα κριθούν άπαντες…

Βόλτα με το… καλάμι

Ο μόνος που δεν κατάλαβε τις αλλαγές του Ανδρουλάκη και το προοδευτικό – ενωτικό πρόσημο που έχουν ήταν – ω της εκπλήξεως! – ο δήμαρχος Δούκας. Ο Χάρης, πιθανώς στο hangover από το γλεντοκόπι του γάμου (και με τις δικές μας ευχές για «βίον ανθόσπαρτον»), βρήκε ότι αυτές «δυστυχώς δεν αποπνέουν το αίσθημα ενότητας και δεν προωθούν τις απαραίτητες συνθέσεις και υπερβάσεις»!!!

Τι καταλαβαίνει κανείς από αυτό; Oτι όχι μόνο δεν αντιλήφθηκε τίποτα από το αποτέλεσμα των εκλογών (την ηχηρή σφαλιάρα δηλαδή), αλλά επιπλέον εξακολουθεί να τελεί υπό την επιρροή του Χρηστάρα, του Οδυσσέα, του Πέτρου, του Κώστα και των άλλων «παιδιών» που ήθελαν στο πρόσωπό του να λύσουν παλιούς λογαριασμούς με τον Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. Και επειδή δεν τα κατάφεραν, τώρα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να πριονίσουν την προσπάθεια που γίνεται, αδιαφορώντας για το ότι ταυτόχρονα τελειώνουν εντελώς και το όποιο πολιτικό κεφάλαιο του έχει απομείνει.

Δεν είναι κρίμα για τον Δούκα, είναι νομοτέλεια για όποιον καβαλάει το καλάμι και το πάει βόλτα…

Η οικονομία του προέδρου Αλέξη…

Και μέσα στον γενικό χαμό, να σου και ο πρόεδρος Αλέξης, ο βετεράνος, ο απόμαχος. Οταν όλοι τον βρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ για έτσι όπως τα κατάντησε, αυτός επιχειρεί, σου λέει, την υπέρβαση. Δεν ασχολείται με τους τίποτα, αυτός ασχολείται με τα μεγάλα θέματα της χώρας. Διότι γι’ αυτό είναι ταγμένος – για τα μεγάλα! Απόψε λοιπόν, σε μία και μοναδική… «παράσταση», εμφανίζεται στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς για να απαγγείλει το ποίημα με τίτλο «Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Νωρίτερα, θα έχουν προηγηθεί ειδικοί, οι οποίοι εν είδει προλόγου θα πιστοποιήσουν αυτά που θα αναλύσει αργότερα – ως και ο δικός μας, ο Στρατής Φαναράς, θα παρουσιάσει σχετική έρευνα. Guest της βραδιάς, η κυρία Λούσι Καστέ, υποψήφια πρωθυπουργός του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Γαλλίας, η οποία θα αναφερθεί «στις προοπτικές που έχει η ανάπτυξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στην Ευρώπη σήμερα που να ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις» – μάλλον με βίντεο θα βγει η γυναίκα. Special guests της βραδιάς, τέσσερις πρώην υπουργοί Οικονομικών, η Λούκα Κατσέλη, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γιάννης Δραγασάκης, οι οποίοι θα καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και θα στολίσουν, υποθέτω, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση Τσίπρα, στη διάρκεια της οποίας, ως γνωστόν, απολαμβάναμε το δείπνο μας με χρυσά κουτάλια!

…και η μεγάλη απογοήτευση

Προς επίρρωσιν αυτού που προαναφέρω, περί των χρυσών κουταλιών, να μου επιτραπεί να μεταφέρω αυτούσιο απόσπασμα από δήλωση στην ΕΡΤ του νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος ρωτήθηκε γιατί «τα έρμα ψοφάνε» και πέρασε από… πριονοκορδέλα τον βετεράνο πρόεδρο Αλέξη, τον απόμαχο, και τις πολιτικές της κυβέρνησής του. Είπε ο άνθρωπος:

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα και που υπήρχε η ελπίδα ότι θα προέκυπταν μετά την κρίση του ευρώ δεν έχουν σημειωθεί και θεωρώ ότι αυτό είναι θεμελιώδες ελάττωμα της τρόικας και της συμφωνίας που έγινε το 2015»!!!

Σε ποια «συμφωνία» αναφερόταν ο νομπελίστας; Μα σε αυτή που ο πρόεδρος Αλέξης, ο απόμαχος, ο βετεράνος, και το σύνολο των συριζαίων, εντός και εκτός κόμματος, θεωρούν ως τεράστια επιτυχία, διότι δήθεν «μας έβγαλε από τα Μνημόνια». Αλλά στην πραγματικότητα έβαλε την Ελλάδα στον ζυγό για 50-60 χρόνια και τα ασημικά του σπιτιού στο σφυρί.

Θράσος

Υπερβολές; Οχι. Ιδού ένα ακόμη (επεξηγηματικό) απόσπασμα των δηλώσεων του Στίγκλιτς, ο οποίος τότε είχε παρακολουθήσει από πολύ κοντά την «ελληνική περιπέτεια» ως μέλος της Επιτροπής Σοφών, που είχε δημιουργήσει ο Παπανδρέου: «Ουσιαστικά έφταιγε η λιτότητα που επιβλήθηκε (λι-τό-τη-τα!! Και σήμερα ο απόμαχος θα μας μιλήσει για τις φανταχτερές επιτυχίες του…). Μια τέτοιου είδους διαρθρωτική προσαρμογή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα δεν ήταν μια πολιτική που θα οδηγούσε στην αναβίωση και την αναδιάρθρωση μιας δυνατής Ελλάδας. Αντιθέτως, οδήγησε σε μια πάρα πολύ αργή ανάκαμψη της χώρας». Και είπε και κάτι ακόμη ο Στίγκλιτς, ανατριχιαστικό (παρότι το ξέραμε): «Επίσης, πολλά πολύτιμα πράγματα της Ελλάδας ανήκουν πια σε ξένους και σε ολιγάρχες, σε λίγους ανθρώπους στην κορυφή γενικώς, πράγμα που αναχαιτίζει παρά ενισχύει τον διαρθρωτικό ανασχηματισμό που έχει τόσο ανάγκη η χώρα». Πότε συνέβησαν αυτά; Επί ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το πανηγύρι. Με το Υπερταμείο που δέχθηκε να δημιουργηθεί ο Τσίπρας. Ο οποίος θρασύτατα μιλάει για την οικονομία της χώρας και μας ζαλίζει τον έρωτα με τα 37 δισ. «μαξιλάρι» κι άλλα τέτοια παραμύθια. Τα «επιτεύγματά» του τα περιέγραψε καλύτερα από τον καθένα ο κύριος Στίγκλιτς…

Τι τους κρύβει ο έκπτωτος;

Διάβασα κάτι… ξελιγωμένα, θα τα χαρακτηρίσω, ρεπορτάζ για την επίσκεψη του έκπτωτου Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη, ότι τάχα μου υπήρξαν αποθεωτικές εκδηλώσεις και κάτι τέτοια, οπότε είπα να το «τσεκάρω» το θέμα ρίχνοντας μια ματιά σε κάτι βίντεο που κυκλοφορούν. Ορθιος αυτός, με τισέρτ, μιλάει σε καμιά 15αριά – 20 θαμώνες καφενείου (Λευκός Πύργος ονομάζεται το καφενείο) και αρχίζει το γνωστό ποίημα «είμαι κατατρεγμένος από τη ζωή και τους ανθρώπους, από την άτιμη την κενωνία, βοηθήστε με». Κάτι «μπαρμπάδια» που είναι μαζεμένα, θείες και θείοι, πότε τον «μπιζάρουν» και πότε χασκογελάνε, του πετάνε πού και πού και κάτι «μπράβο, Στέφανε», και κάποια στιγμή αυτός τους λέει «κι από σας που βλέπω εδώ με τα γκρίζα μαλλιά…», οπότε μια «θεία» από το ακροατήριο, η οποία κάνει ολόκληρη προσπάθεια να «συντηρηθεί», διαμαρτύρεται «τι το θες τώρα αυτό με τα γκρίζα μαλλιά;». Σωστή πολιτική παρέμβαση, έχω να σημειώσω.  Και ένα δεύτερο που έχω να επισημάνω σχετικά είναι ότι αν με αυτή τη βάση προσδοκά να ανατρέψει τα δεδομένα και να πάρει πάλι το κόμμα, έχω την αίσθηση ότι μάλλον βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Αλλά δικό του θέμα, δεν επεμβαίνω. Επίσης εκεί είπε και κάτι άλλο, ότι «αν δεν κάνουν το συνέδριο (οι της “πλειοψηφίας”), θα πάμε σε πρωτοβουλίες από τη βάση». Ποιες άραγε είναι αυτές οι «πρωτοβουλίες»; Τι τους κρύβει ο έκπτωτος;