Οι επιβλητικές εικόνες από την ομορφιά των λατομείων μαρμάρου στην περιοχή του Βώλακα, στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, γίνονται το εντυπωσιακό σκηνικό για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Ρομέν Γαβράς.
Οι διεθνείς κινηματογραφικοί αστέρες από χθες και μέχρι τις 2 Νοεμβρίου θα βρίσκονται στην ορεινή Δράμα, όπου φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και κινούνται κάτω από άκρα μυστικότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα εξελίσσονται κανονικά για το «Sacrifice», όπως είναι ο τίτλος της ταινίας που θα κυκλοφορήσει στο Netflix και θα έχει στον πυρήνα έναν επίκαιρο σχολιασμό: την κλιματική κρίση.
Εκτός από τους βασικούς πρωταγωνιστές, Βενσάν Κασέλ, Ανια Τέιλορ-Τζόι, Κρις Εβανς, Σάλμα Χάγεκ και Σαμ Ρίτσαρντσον, στη νέα ταινία που ετοιμάζει ο γιος του σπουδαίου κινηματογραφιστή Κώστα Γαβρά θα συμμετάσχουν και νέοι της περιοχής. Οι υπεύθυνοι της παραγωγής φαίνεται ότι αναζήτησαν για τις ανάγκες του σεναρίου πρόσωπα από τον τόπο όπου διαδραματίζεται η ιστορία, οι οποίοι θα εμφανιστούν ως βοηθητικοί ηθοποιοί. Ιδανικός και ευέλικτος τρόπος για την παραγωγή, η οποία θα καλύψει τις ανάγκες της με μικρότερο κόστος, αλλά και θα γίνει μια πιο άμεση σύνδεση μέσω των προσώπων με την περιοχή.
Εκτός από τα λατομεία, η κάμερα θα απαθανατίσει και τη διαδρομή στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού. Με βάση την εξέλιξη της ιστορίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρομέν Γαβράς θα τοποθετήσει τον κινηματογραφικό φακό του και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως την Αθήνα και τα ελληνικά νησιά, καθώς επίσης και στη γειτονική Βουλγαρία.
Η ιστορία του κινηματογραφικού εγχειρήματος του Ρομέν Γαβράς, ο οποίος συνυπογράφει και το σενάριο μαζί με τον Γουίλ Αρμπερι – γνωστός από το «Succession» -, εκτυλίσσεται σύμφωνα με την «Deadline» σε ένα ευυπόληπτο φιλανθρωπικό γκαλά, στο οποίο εισβάλλουν τα μέλη μιας βίαιης ομάδας ριζοσπαστών.
Κι άλλες ταινίες
Ο φακός της έβδομης τέχνης φαίνεται ότι έχει αγαπήσει την περιοχή της Δράμας. Η παραγωγή του Ρομέν Γαβράς είναι η δεύτερη που φιλοξενείται στην περιοχή καθώς πριν από το 2022 γυρίστηκε άλλο ένα φιλμ με τίτλο «Tin Soldier», το οποίο για λόγους γραφειοκρατικούς δεν έχει βρει ακόμη τον δρόμο της προβολής. Τα γυρίσματα έγιναν, σύμφωνα με τις σεναριακές ανάγκες, στο εντυπωσιακό κτίριο του Καπνολογικού Ινστιτούτου, το οποίο είναι χτισμένο το 1930, στο σπήλαιο του Αγγίτη, καθώς επίσης και στις περιοχές του Δήμου Παρανεστίου.
Ζουμ στην ομορφιές της Δράμας πρόκειται να κάνει και η συνέχεια των επιτυχιών της Μιμής Ντενίση «Σμύρνη μου αγαπημένη» και «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» και θα έχει τίτλο «Madre – Μάνα». Οι ήρωες τοποθετούνται στη Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν ο τόπος που φιλοξενούσε τους πρόσφυγες – Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Πόντιους, Αρμένηδες, αλλά και όσους Ισπανούς εβραίους είχαν εκδιωχθεί. Κεντρικό πρόσωπο της σειράς η οποία θα προβληθεί από το Netflix είναι η Φιλιώ, την οποία υποδύεται η Μιμή Ντενίση. Η κινηματογραφική ιστορία αρχίζει από το 1943 και αρχίζει να ξετυλίγεται το πρώτο πλάνο και να ζουμάρει σε μια γυναίκα που βλέπει έξω από το παράθυρό της Εβραίους να φεύγουν με βία. Ακούει ένα κοριτσάκι να λέει «madre» που έχει πέσει κάτω και την ίδια στιγμή την κόρη της να της φωνάζει «μαμά», το ’22. Ο κινηματογραφικός φακός πηγαίνει στο 1923 όταν έρχονται οι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη, όπως έχει αποκαλύψει η Μιμή Ντενίση.