Τους φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση την τελευταία 5ετία αναζητά η ΑΑΔΕ «τρέχοντας» σειρά διασταυρώσεων για να εντοπίσει «κρυφά» εισοδήματα και δαπάνες διαβίωσης, ενώ παράλληλα ετοιμάζει «ραβασάκια» με φόρο κατ’ εκτίμηση. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε όσους, αν και υπόχρεοι, «ξέχασαν» να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος το 2019 αποφεύγοντας να εμφανίσουν στην Εφορία τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018, χρήση η οποία παραγράφεται στο τέλος του έτους. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, τα σημειώματα με τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου ώστε στη συνέχεια να σταλούν στους υπόχρεους.

Αργυρό στη μείωση χρέους

Tη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην ευρωζώνη κατέγραψε η Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Eurostat. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό στο ΑΕΠ μειώθηκε το β’ τρίμηνο φέτος κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το α’ τρίμηνο και κατά 8,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, αλλά παραμένει με διαφορά το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, στο τέλος του β’ τριμήνου το χρέος διαμορφώθηκε στο 163,6% του ΑΕΠ από 165,4% στο α’ τρίμηνο και 172,5% στο β’ τρίμηνο του 2023. Το υψηλότερο χρέος μετά την Ελλάδα στην ευρωζώνη έχουν η Ιταλία (137%), η Γαλλία (112,2%), το Βέλγιο (108%), η Ισπανία (105,3%) και η Πορτογαλία (100,6%). Το χαμηλότερο είχαν η Βουλγαρία (22,1%), η Εσθονία (23,8%) και το Λουξεμβούργο (23,8%).

Προθεσμία προσφορών

Στις 15 Νοεμβρίου λήγει ο διαγωνισμός για το κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) που θα δημιουργηθεί στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα θα καταλήξει και η διαδικασία ώστε από τη νέα χρονιά να προχωρήσει το έργο. Μάλιστα για τους  επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας η δημιουργία του κέντρου αυτού είναι κομβική και θα συμβάλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή τροχιά τόσο της περιοχής όσο και γενικότερα, καθώς έχουν μεγάλη σημασία οι υποδομές για τις εξαγωγές της χώρας, οι οποίες μέσα στην περίοδο 2019-2024 έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, συμβάλλοντας με ποσοστό που φτάνει το 50% στο ΑΕΠ της χώρας.

Στο πρωινό του ΣΕΠΕ

Συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων της λιανικής, παρουσίασαν τα μέλη του Συνδέσμου Λιανεμπορικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήσαν με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Τα Πρωινά του ΣΕΛΠΕ». Οι εκπρόσωποι των μεγάλων λιανεμπορικών αλυσίδων υπογράμμισαν στον υπουργό την  ανάγκη για άμεση βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος και ομαλή λειτουργία της αγοράς με την πάταξη φαινομένων φοροδιαφυγής και του αθέμιτου ανταγωνισμού να είναι ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης. Εμφαση πάντως δόθηκε και στο ζήτημα του κόστους των εταιρειών, όπως ενέργεια, μεταφορικά και ενοίκια, τα οποία απειλούν τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων λιανικής.

Καταγγελίες

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καταναλωτών (BEUC) και είκοσι δύο Ευρωπαϊκές Ενώσεις Καταναλωτών από 17 χώρες-μέλη της BEUC – μεταξύ των οποίων και η ΕΚΠΟΙΖΩ – υπέβαλαν χθες καταγγελία στην ΕΕ και στις εθνικές αρμόδιες Αρχές σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές κορυφαίων εταιρειών βιντεοπαιχνιδιών, που βρίσκονται πίσω από επώνυμα παιχνίδια όπως τα Fortnite, EA Sports FC 24, Minecraft και Clash of Clans. Η καταγγελία της BEUC στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Δίκτυο για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στον τομέα της προστασίας καταναλωτών (Consumer Protection Cooperation Network – CPC Network) επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να ελέγξουν το πραγματικό κόστος των εικονικών νομισμάτων με αποτέλεσμα να ξοδεύουν υπερβολικά, καθώς η έλλειψη διαφάνειας στην πραγματική αξία των εικονικών νομισμάτων εντός παιχνιδιών και η ανάγκη αγοράς επιπλέον νομισμάτων σε πακέτα ωθούν τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερα.