Μετά την επεισοδιακή επίσκεψή του στην Αυστραλία με την γερουσιάστρια, Λίντια Θορπ, να τον κατηγορεί για γενοκτονία εντός του Κοινοβουλίου στην Καμπέρα, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ μετά της συζύγου του, βασίλισσας Καμίλα; προσγειώθηκαν στη Σαμόα.
His Majesty, King Charles III, arrived in Apia, #Samoa, to a warm welcome for the Commonwealth Heads of Government Meeting.
It marks the first time His Majesty will attend CHOGM as Head of the Commonwealth.
Read more 👉 https://t.co/Vxz52wDPfO
📸: @samoachogm2024#CHOGM2024 pic.twitter.com/Smal4gJKav
— The Commonwealth (@commonwealthsec) October 23, 2024
Το βασιλικό ζεύγος, κατά την άφιξή του το διεθνές αεροδρόμιο Φαλεόλο, υποδέχτηκε η πρωθυπουργός της χώρας, Φιαμέ Ναόμι Ματαάφα και ο Κάρολος φόρεσε για άλλη μια φορά την αγαπημένη του γραβάτα με ελληνικές σημαίες.
🇬🇧🤝🇼🇸
The King and Queen have met Prime Minister Fiame of Samoa upon their arrival in the country.
I le taunu’u manuia ai o le lātō i le ea, i le faigāmalaga mamalu a Lana Afioga i le Tupu o Peretania Tele ma Lana Masiofo i Samoa, o le afioga i le Palemia o Samoa iā Fiame… pic.twitter.com/oKOtXvmx2h
— The Royal Family (@RoyalFamily) October 23, 2024
Μόνο τον περασμένο χρόνο, ο Βρετανός μονάρχης εμφανίστηκε με «ελληνική» γραβάτα στο ταξίδι του στην Κένυα στα τέλη Οκτωβρίου, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας τον Νοέμβρη, και φυσικά στη συνάντησή του με τον Ρίσι Σούνακ στο περιθώριο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο.
Η παραμονή του στη Σαμόα και το μεθυστικό ποτό
Βέβαια το ενδιαφέρον γεγονός δεν κρύβεται στην γραβάτα του βασιλιά, αλλά στις παραδοσιακές δραστηριότητες στις οποίες έλαβε μέρος κατά την παραμονή του εκεί. Συγκεκριμένα, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ συμμετείχε σε μια παραδοσιακή τελετή κατανάλωσης καβά, κατά τη διάρκεια της οποίας κατανάλωσε το παραδοσιακό ποτό μπροστά σε σειρά γυμνόστηθων, γεμάτων τατουάζ γηγενών. Μάλιστα, δεδομένης της συμμετοχής του στη τελετή οι Σαμόα τον ανακήρυξαν «ανώτατο αρχηγό» του νησιωτικού βασιλείου του στον Ειρηνικό.
Φορώντας ένα λευκό κοστούμι τύπου σαφάρι, ο 75χρονος βασιλιάς κάθισε στην κεφαλή ενός ξύλινου σκαλιστού μακρόστενου σπιτιού, όπου του παρουσιάστηκε μια γυαλισμένη μισή καρύδα γεμάτη με ένα ελαφρώς ναρκωτικό ρόφημα κάβα.
Το πιπεράτο, ελαφρώς μεθυστικό ποτό αποτελεί βασικό μέρος της κουλτούρας του Ειρηνικού και είναι γνωστό σε τοπικό επίπεδο ως «ava». Ευτυχώς, βέβαια, ο βασιλιάς Κάρολος κατανάλωσε την σωστή ποσότητα από το εν λόγω ποτό και όλα πήγαν καλά, καθώς, αν θυμάστε, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αυστραλίας νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο αφού κατά λάθος ήπιε πολύ από ένα τοπικό ρόφημα σε μια παρόμοια τελετή στη Μικρονησία το 2022.
Η διαδικασία του τελετουργικού
Οι ρίζες κάβα περιφέρονταν γύρω από την τέντα, προετοιμασμένες από την κόρη του αρχηγού και φιλτραρισμένες μέσα από ένα κόσκινο από τον αποξηραμένο φλοιό ενός δέντρου fau. Μόλις το ποτό ήταν έτοιμο, ένας άνδρας από τη Σαμόα φώναζε ενώ ταυτόχρονα το μετέφερε το ποτό, το οποίο τελικά παρουσιάστηκε στον βασιλιά.
Ο Κάρολος είπε τα λόγια: «Είθε ο Θεός να ευλογήσει αυτό το ‘ava’» πριν το σηκώσει στα χείλη του. Η τελετή ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα.
Γιατί βρίσκεται εκεί ο Κάρολος
Το βασιλικό ζεύγος επισκέφθηκε αργότερα το χωριό Moata’a, όπου ο Κάρολος έγινε «Tui Taumeasina», δηλαδή ανώτατος αρχηγός. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, η περιοχή γύρω από το Moata’a είναι το μέρος από το οποίο προέρχεται η καρύδα από την οποία πίνουν το τελετουργικό ποτό.
Αυτό το ταξίδι, διάρκειας 9 ημερών, στην Αυστραλία και της νήσους Σαμόα είναι η πρώτη μεγάλη περιοδεία του Καρόλου μετά την ενθρόνισή του και την ανακοίνωση του καρκίνου του.
Ο βασιλιάς βρίσκεται επίσης στη Σαμόα για τη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας που πραγματοποιείται στην Άπια. Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών θα εκλέξουν τον νέο Γενικό Γραμματέα της Κοινοπολιτείας. Και από τους τρεις πιθανούς υποψήφιους έχουν ζητηθεί δημοσίως αποζημιώσεις για τη δουλεία και την αποικιοκρατία. Να θυμίσουμε ότι η άφιξη Βρετανών αποίκων στην Αυστραλία οδήγησε στη σφαγή των αυτοχθόνων σε εκατοντάδες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα μέχρι και τη δεκαετία του 1930.
Ένας από τους τρεις, ο Τζόσουα Σετίπα από το Λεσότο, δήλωσε στο AFP ότι η απόφαση θα μπορούσε να περιλαμβάνει μη παραδοσιακές μορφές αποζημιώσεων, όπως η χρηματοδότηση για το κλίμα.
«Μπορούμε να βρούμε μια λύση που θα αρχίσει να αντιμετωπίζει κάποιες αδικίες του παρελθόντος και να τις θέσει στο πλαίσιο των σημερινών συνθηκών», είπε.
Το πρόβλημα των ορυκτών καυσίμων
Ένα άλλο πρόβλημα που θίγεται είναι η κλιματική αλλαγή. Το Τουβαλού, το Βανουάτου και τα νησιά Φίτζι υποστήριξαν τις εκκλήσεις για μια «συνθήκη μη διάδοσης των ορυκτών καυσίμων» – ουσιαστικά ζητώντας από την Αυστραλία, τη Βρετανία και τον Καναδά τη μείωση των εκπομπών.
Οι ηγέτες του Ειρηνικού υποστηρίζουν ότι η τριάδα των «μεγάλων χωρών» ευθύνονται ιστορικά για πάνω από το 60% των εκπομπών ορυκτών καυσίμων της Κοινοπολιτείας.
*Πηγή: The Guardian