Καθώς οι υπουργοί Οικονομικών και Κλίματος συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάγκη για νέες οδούς οικονομικής ανάπτυξης που να είναι συμβατές με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η τελική έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων στην Ομάδα Εργασίας του G20 για μια παγκόσμια κινητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής (της οποίας συμπροεδρεύουμε) καλεί το G20, τα μέλη της οποίας αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ, να προωθήσουν πράσινες βιομηχανικές στρατηγικές που υποστηρίζονται από ολοκληρωμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Χωρίς αλλαγή πορείας, η υπερθέρμανση του πλανήτη προβλέπεται να ξεπεράσει τους 3°C, οδηγώντας σε απώλεια τουλάχιστον 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2050. Τα κυρίαρχα μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης ωθούν τον πλανήτη προς την κατάρρευση, με δυνητικά μη αναστρέψιμες συνέπειες για τους ανθρώπους και οικονομίες. Δεδομένου ότι τα κράτη-μέλη του G20 ευθύνονται για το 80% των τρεχουσών και των προηγούμενων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG), θα πρέπει να είναι υπεύθυνα για το 80% των μειώσεων εκπομπών που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου του 1,5°C.
Η κλιματική κρίση είναι άμεσο αποτέλεσμα οικονομικών επιλογών. Η πράσινη χρηματοδότηση πρέπει να γίνει πιο προσιτή παγκοσμίως. Χωρίς τέτοια υποστήριξη, οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα παραμείνουν δημοσιονομικά περιορισμένες, εμποδίζοντας την ικανότητά τους να επενδύουν σε πράσινες βιομηχανικές στρατηγικές ή στον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Το G20 θα πρέπει να προωθήσει διευρυμένα μακροπρόθεσμα δάνεια με ευνοϊκούς όρους, επιχορηγήσεις και ελάφρυνση του χρέους, ώστε όλες οι χώρες να μπορούν να επιδιώξουν την πράσινη ανάπτυξη χωρίς να αυξήσουν το χρέος τους. Τέλος, ένας σταθερός χρηματοπιστωτικός τομέας που εξετάζει τους συστημικούς κινδύνους για το κλίμα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση και τη διατήρηση της πράσινης μετάβασης. Ομοίως, οι κεντρικές τράπεζες έχουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα.
Καλούμε το G20 υπό την προεδρία της Βραζιλίας να οδηγήσει σε μονοπάτια για νέα οικονομική ανάπτυξη και την επικείμενη νοτιοαφρικανική προεδρία του G20 να προωθήσει αυτή την ατζέντα. Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι απλώς δυνατή. Είναι επιτακτική ανάγκη.
Η Μαριάνα Μαζουκάτο είναι ιδρυτική διευθύντρια στο UCL Institute for Innovation and Public Purpose. Είναι εκ των προέδρων της Ομάδας Ειδικών του G20 για την Παγκόσμια Κινητοποίηση κατά της Κλιματικής Αλλαγής.
Η Βέρα Σόνγκουε είναι σύμβουλος στο Ινστιτούτο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Είναι εκ των προέδρων της Ομάδας Ειδικών του G20 για την Παγκόσμια Κινητοποίηση κατά της Κλιματικής Αλλαγής