Χρειάστηκαν δέκα λέξεις διά στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για να καταγραφεί ξαφνική κλιμάκωση στο εσωκομματικό πεδίο της κυβερνητικής παράταξης.
Μια κλιμάκωση, όπως αναγνωρίζουν όλες οι γαλάζιες πλευρές, η οποία δείχνει να επιδεινώνει σημαντικά το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον αρχικά της αποστασιοποίησης και έπειτα της αποξένωσης του Αντώνη Σαμαρά από κεντρικές πολιτικές επιλογές και συμπεριφορές του Μαξίμου.
Τώρα δημιουργούνται συνθήκες μετωπικής σύγκρουσης του νυν και του πρώην πρωθυπουργού.
«Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του» ήταν η μητσοτακική αποστροφή, η οποία πυροδότησε τις εξελίξεις. Δεν επρόκειτο μόνο για το ξεκαθάρισμα του Μητσοτάκη στον τρόπο που θα αντιμετωπίζει εφεξής τον αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά («δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0», διευκρίνισε) αφού, βλέποντας τροχιά διάλυσης της Κουμουνδούρου, έβαλε επισήμως στο κάδρο του βασικού αντιπάλου τον Νίκο Ανδρουλάκη και το δημοσκοπικά δεύτερο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ.
Η επιλογή των λέξεων «συνομιλώ – χαριεντίζομαι» ερμηνεύτηκε ως έμμεσος πλην δηκτικός σχολιασμός του Πρωθυπουργού για την προ δεκαημέρου συνύπαρξη Σαμαρά – Παππά με χειραψία και συζήτηση σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Ενδεικτικό ότι και ο ίδιος ο Παππάς σχολίασε με νόημα – κοιτάζοντας στα υπουργικά έδρανα – ότι η αιχμή δεν απευθύνονταν σε εκείνον.
Τι απαντά η πλευρά Σαμαρά
Σε αυτό απάντησαν ευθέως και με σφοδρότητα συνεργάτες του Σαμαρά, επιλέγοντας κι εκείνοι λέξεις με (πολιτικό) βάρος – για παράδειγμα ότι ο Μητσοτάκης «επιτίθεται».
Κατά τους ίδιους κύκλους, η «επίθεση» δεν σχετίζεται με τη χειραψία και τη συζήτηση Σαμαρά – Παππά (τον οποίο αναφέρουν ως «αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης»), αλλά με τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις του πρώην πρωθυπουργού για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
«Ο πραγματικός λόγος» είπαν «βρίσκεται στα “ήρεμα νερά” με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις.
Οπως αυτή με τη νέα Navtex της Τουρκίας, που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα».
Η επισήμανσή τους αφορούσε την έγερση αξιώσεων με αντι-NAVTEX της Αγκυρας για ελληνικές έρευνες για την εγκατάσταση καλωδίου σε περιοχή μεταξύ της Χίου και της Λέσβου, με τους κύκλους Σαμαρά να προτρέπουν τελικά «να ασχοληθούμε με τα σοβαρά, στα σύνορά μας, χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια “σύμφωνα φιλίας” και υποκλίσεις».
Ως προς την υπόθεση Novartis, οι συνεργάτες του Σαμαρά τονίζουν ότι ίδιος μένει σταθερός στη θέση του να πάει τους υπευθύνους «μέχρι τέλους».
«Δεν αυτοδιαφημίζομαι ως πατριώτης»
Παρότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν σήκωσε το γάντι, είναι σαφές ότι έχει υπάρξει ενόχληση στο Μαξίμου για τη στάση του μεσσήνιου πολιτικού το τελευταίο διάστημα, ιδίως ως προς την κριτική για την εξωτερική πολιτική (για παράδειγμα ενόχλησε η πρόσφατη αναφορά Σαμαρά από τη Λευκωσία για «καταστροφικές λύσεις που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται” σε Αιγαίο και Κύπρο») αλλά και ότι υπήρξε δυσφορία στο νεοδημοκρατικό πεδίο για τις εικόνες της πρόσφατης εκδήλωσης, κατά την οποία, σύμφωνα με την σαμαρική πλευρά, ο πρώην πρωθυπουργός «έτυχε να καθίσει δίπλα» στον Παππά.
Η κυβέρνηση έμενε μόνο σε όσα ο Μητσοτάκης είπε δημοσίως, χωρίς διάθεση περαιτέρω σχολιασμού ή ανταπαντήσεων.
Από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός επανήλθε στα περί πατριωτών «της φακής» και άρα στην κόκκινη γραμμή του τόσο ως προς τα εθνικά θέματα και τον πατριωτικό χαρακτήρα της ΝΔ. «Εγώ δεν αυτοδιαφημίζομαι ως πατριώτης, ούτε προβάλλω τον πατριωτισμό μου ως διαπιστευτήριο στον πολιτικό μου λόγο» είπε.
Διαχωρίζει τον Καραμανλή
Στο μεταξύ εν αναμονή νέας παρέμβασης του έτερου πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή (Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου) έγινε σαφές ότι ο Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζει ως «δίδυμο» τους Σαμαρά και Καραμανλή.
Χαρακτηριστική η στήριξη του Μητσοτάκη στην κυβέρνηση Καραμανλή, στην αντιπαράθεση με τον Ανδρουλάκη.
«Οταν γυρνάτε στο 2010, η Ιστορία θα γράφει ότι η χώρα χρεοκόπησε επί των δικών σας ημερών» είπε προς τα πασοκικά έδρανα ο Πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι το 2009 «ψηφίζατε έναν προϋπολογισμό ο οποίος προέβλεπε αύξηση δαπανών γιατί “λεφτά υπήρχαν”. Δεν το είπατε απλά, δεν το είπε ο τότε πρωθυπουργός εν τη ρύμη του λόγου, το έκανε πράξη. Και τέσσερις μήνες μετά η χώρα “έσκασε” στα χέρια του».