«Δεν πρόκειται για θάρρος. Είναι αποφασιστικότητα να δω τα πράγματα να αλλάζουν» είπε η Ζιζέλ Πελικό ενώπιον του δικαστηρίου. «Αυτή δεν είναι μόνο δική μου μάχη, αλλά όλων των θυμάτων βιασμού» τόνισε η γυναίκα που ο σύζυγός της νάρκωνε επί μία δεκαετία και στη συνέχεια κανόνιζε να βιαστεί από δεκάδες άγνωστους άνδρες που προσέγγιζε μέσω Internet. «Είμαι μια γυναίκα που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Η ζωή μου είναι ένα τίποτα» είπε. Εξέφρασε ταυτόχρονα τη θέληση και την αποφασιστικότητά της να βοηθήσει άλλες γυναίκες θύματα βιασμού να πουν «η Ζιζέλ Πελικό το έκανε, μπορώ να το κάνω κι εγώ. Δεν πρέπει να νιώθουμε εμείς ντροπή, αλλά εκείνοι» τόνισε. Και κυρίως «βιαστής δεν είναι κάποιος που μπορεί να συναντήσετε σε κάποιο πάρκινγκ αργά το βράδυ. Ενας βιαστής μπορεί επίσης να βρίσκεται μέσα στην οικογένεια, ανάμεσα στους φίλους μας».
Αφού άκουσε συζύγους, φίλες ή φίλους στο δικαστήριο να λένε για τους κατηγορουμένους, καθένας για το άτομο του περιβάλλοντός του, ότι δεν φαίνονταν ικανοί για βιασμό, είπε: «Πρέπει να προχωρήσουμε όσον αφορά την κουλτούρα του βιασμού στην κοινωνία… Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν τον ορισμό του βιασμού». Συγκλόνισε επίσης λέγοντας πως, κοιτάζοντας κάποιον από τους κατηγορουμένους-βιαστές της στο εδώλιο και όντας η ίδια μητέρα και γιαγιά, σκέφτηκε πως θα μπορούσε να είναι η γιαγιά του.
«Πώς μπόρεσες;»
Απευθυνόμενη στον σύζυγό της, χωρίς να γυρίσει το κεφάλι της να τον κοιτάξει, τον ρώτησε: «Πώς μπορεί ο τέλειος άνδρας να έχει φτάσει σε αυτό; Πώς μπόρεσες να με προδώσεις σε αυτό το σημείο; Πώς μπόρεσες να φέρεις αυτούς τους ξένους στην κρεβατοκάμαρά μας;».
Ο Ντομινίκ Πελικό έχει παραδεχθεί τις κατηγορίες εναντίον του κι έχει καταθέσει ότι για σχεδόν μια δεκαετία βρισκόταν σε επαφή με άνδρες σε ένα διαδικτυακό chatroom με τίτλο «Εν αγνοία της», όπου καλούσε αγνώστους να έρθουν στο σπίτι του ζευγαριού στο Μαζάν για να βιάσουν τη γυναίκα του ενώ ήταν σε κώμα στο κρεβάτι της. Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους είπαν στο δικαστήριο ότι χειραγωγήθηκαν από τον Ντομινίκ Πελικό και επέρριψαν την ευθύνη αποκλειστικά σε αυτόν. Από τους πενήντα που δικάζονται μαζί του, μόνο λίγοι έχουν παραδεχτεί ότι βίασαν τη Ζιζέλ Πελικό. Κατηγορούμενοι για διακεκριμένο βιασμό και αντιμέτωποι με ποινές έως και 20 ετών κάθειρξης, δηλώνουν πως νόμιζαν ότι συμμετείχαν στη φαντασίωση ενός ζευγαριού που έκανε ανταλλαγή συντρόφων ή ότι δεν είχαν αντιληφθεί την κατάσταση αναισθησίας στην οποία βρισκόταν η Ζιζέλ Πελικό.
Ενιωθε… τυχερή
Κάποιοι ζήτησαν συγγνώμη. «Ακούω αυτές τις συγγνώμες, αλλά στην πραγματικότητα δεν ακούγονται» είπε το θύμα στο δικαστήριο. «Με το να ζητούν συγγνώμη προσπαθούν να δικαιολογηθούν». Τόνισε πως δεν ξέρει πώς θα μπορέσει να ανασυνταχθεί, ενώ απάντησε αρνητικά σε ερωτήσεις για το αν είχε εντοπίσει κάποιες στιγμές που ο σύζυγός της μπορεί να της χορηγούσε τις ναρκωτικές ουσίες στα γεύματα ή στο ποτό της. Μάλιστα ένιωθε τυχερή που εκείνος τη φρόντιζε και της ετοίμαζε πολλές φορές το γεύμα, κάποιο δείπνο ή της πρόσφερε ένα παγωτό στο κρεβάτι και ευγνώμων για την υποστήριξη που της παρείχε όταν θεωρούσε ότι αντιμετωπίζει νευρολογικά προβλήματα.
Ούτε οργή ούτε μίσος
Μιλώντας για τον σύζυγό της, με τον οποίο είπε ότι «επί 50 χρόνια κοινής ζωής» υπήρξε «μια γυναίκα ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη», η Ζιζέλ Πελικό δήλωσε ότι προετοιμάστηκε για τη δίκη αυτή, αλλά ποτέ δεν κατάλαβε το γιατί και το πώς εκείνος «μπόρεσε να φτάσει σε αυτό το σημείο». Διευκρίνισε επίσης πως δεν εκφράζει οργή ή μίσος αλλά θέλει να επέλθουν αλλαγές. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου.
Η Γαλλία εξετάζει την προοπτική να εισαγάγει αλλαγές στη νομοθεσία της για τον βιασμό ώστε να συμπεριλάβει τη συναίνεση για πρώτη φορά μετά τη δίκη που έχει συγκλονίσει τη χώρα αλλά και έχει συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον. Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης όπως και ο γάλλος πρόεδρος είναι υπέρ της επικαιροποίησης του νόμου.