Ηταν η πρώτη επίσκεψη βρετανού μονάρχη στην Αυστραλία από το 2011 και η πρώτη περιοδεία του Καρόλου από όταν έγινε επισήμως Κάρολος Γ’, το 2022.

Λόγω βέβαια της συνεχιζόμενης θεραπείας του για τον αδιευκρίνιστο τύπο καρκίνου με το οποίο διαγνώσθηκε τον Ιανουάριο, αποφασίστηκε να επισκεφθεί μαζί με τη βασίλισσα Καμίλα μόνο δύο πόλεις, την Καμπέρα και το Σίδνεϊ, πριν αναχωρήσει για τα νησιά Σαμόα προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο αρχηγών κρατών της Κοινοπολιτείας.

Εστω κι έτσι, ο Κάρολος πρόλαβε να χωρέσει στην Αυστραλία περισσότερες από 30 επίσημες εμφανίσεις μέσα σε τέσσερα 24ωρα.

Αδιανόητο

Ενα τετραήμερο άριστα χορογραφημένο, φυσικά, με τον βρετανό μονάρχη να επιτρέπει selfies και αγκαλιές, κάτι αδιανόητο την εποχή της μητέρας του.

Τα δικαιώματα των αυτοχθόνων, ωστόσο, παραμένουν στην Αυστραλία ένα ανοιχτό όσο και ευαίσθητο ζήτημα, το ίδιο και η συζήτηση περί μετασχηματισμού της χώρας από συνταγματική μοναρχία σε «republic».

Αναμενόμενο ήταν λοιπόν να αντιμετωπίσει ο Κάρολος διαφόρων ειδών διαμαρτυρίες – η διαμαρτυρία της Λίντια Θορπ, μιας αβορίγινα γερουσιαστή, εντός της Μεγάλης Αίθουσας του Κοινοβουλίου, στο πέρας της ομιλίας που εκφώνησε εκεί ο βρετανός μονάρχης τη Δευτέρα, ήταν απλώς η πιο ηχηρή, η πιο θεαματική από όλες.

Γενοκτονία

Ο Κάρολος δεν είχε καλά καλά καθίσει στην καρέκλα του όταν η ανεξάρτητη γερουσιαστής από τη Βικτόρια πλησίασε τη σκηνή φορώντας μια παραδοσιακή κάπα από δέρμα πόσουμ και φωνάζοντας: «Δεν είναι δική σας χώρα αυτή! Διαπράξατε γενοκτονία εναντίον του λαού μας! Δώστε μας πίσω τη γη μας! Δώστε μας ό,τι μας κλέψατε – τα οστά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τους ανθρώπους μας! Καταστρέψατε τη γη μας! Δώστε μας μια συνθήκη! Θέλουμε μια συνθήκη σε αυτή τη χώρα! Είστε ένας γενοκτόνος!».

Καθώς υπεύθυνοι για την ασφάλεια την υποχρέωναν να κατευθυνθεί προς την έξοδο, η 51χρονη Θορπ συνέχισε: «Δεν είναι δική σας γη αυτή! Δεν είσαι ο βασιλιάς μου! Δεν είσαι ο βασιλιάς μας!». Κι ενώ έβγαινε πια, ακούστηκε να φωνάζει: «Γ*** την αποικία!».

Η διαμαρτυρία

Στο μεταξύ, ο Κάρολος είχε στραφεί προς τον αυστραλό πρωθυπουργό Αντονι Αλμπανέζε που του ψιθύριζε κάτι στο αφτί.

Πιθανόν να του εξηγούσε ποια ακριβώς είναι η Λίντια Θορπ – αν ο Κάρολος δεν το γνώριζε ήδη. Γιατί αυτή δεν ήταν, βέβαια, η πρώτη διαμαρτυρία της, ούτε θα είναι η τελευταία.

Μόλις λίγη ώρα νωρίτερα είχε γυρίσει την πλάτη της κατά την ανάκρουση του «God Save the King».

Ειδεχθή εγκλήματα

Και λίγη ώρα αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση όπου σημείωνε τα εξής: «Το βρετανικό Στέμμα διέπραξε ειδεχθή εγκλήματα κατά των πρώτων λαών αυτής της χώρας.

Δεν υπήρξε καμία δικαιοσύνη για αυτά. Το Στέμμα πρέπει να λογοδοτήσει».

Με καταγωγή από τις φυλές Gunnai, Gunditjmara και Djab Wurrung, η Θορπ γεννήθηκε σε μια εξέχουσα οικογένεια Αβορίγινων, με μακρά ακτιβιστική ιστορία.

«Δεν είχα επιλογή για το αν θα επηρεαζόμουν από τους μαύρους ακτιβιστές και τον αγώνα του λαού μου… Γεννήθηκα μέσα σε αυτό και δεν ξέρω τίποτα άλλο» είχε πει στον όμιλο εφημερίδων Nine το 2022.

Το 2017 η Θορπ εξελέγη στο πολιτειακό κοινοβούλιο της Βικτόρια ως μέλος του προοδευτικού κόμματος των Πρασίνων: η πρώτη Αβορίγινας που κατάφερε κάτι τέτοιο. Εχασε την έδρα της στη Βικτόρια στις εκλογές του 2018, δυο χρόνια αργότερα ωστόσο εξελέγη γερουσιαστής των Πρασίνων στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Ορκίστηκε φορώντας τον παραδοσιακό μανδύα από δέρμα πόσουμ και ύψωσε τη γροθιά της σε έναν χαιρετισμό «μαύρης δύναμης». Κρατούσε επίσης μια «ράβδο μηνυμάτων» των Αβορίγινων με 441 ζωγραφισμένα σημάδια, ένα για κάθε αυτόχθονα που είχε πεθάνει – μέχρι τότε – μετά τη βασιλική επιτροπή του 1991 για τους θανάτους υπό κράτηση.

Το 2022, όταν επανεξελέγη, η Θορπ αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της στην τότε βρετανίδα μονάρχη ως «η αποικιοκρατική Αυτής Μεγαλειότητος βασίλισσα Ελισάβετ Β’». Υποχρεώθηκε να επαναλάβει τον όρκο, το έκανε με τα «σωστά» αυτή τη φορά λόγια, αλλά ειρωνικό τόνο και εσκεμμένα λάθη.

Η Θορπ εξελέγη από τους συναδέλφους της αντιπρόεδρος των Πρασίνων στη Γερουσία, αλλά παραιτήθηκε αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε σχέση με τον Ντιν Μάρτιν, πρώην πρόεδρο των Rebels, μιας εκτός νόμου συμμορίας μοτοσικλετιστών, ενώ ήταν παράλληλα μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα επιβολής του νόμου.

Εγκατέλειψε τους Πράσινους στις αρχές του 2023, έπειτα από μια διαφωνία, και είναι έκτοτε ανεξάρτητη γερουσιαστής.

Από τον αυστραλό πρωθυπουργό μέχρι και μέλη της κοινότητας των Αβορίγινων, πολλοί επέκριναν τη φραστική επίθεσή της στον Κάρολο ως «ασεβή» και «θεατρινίστικη».

Η συντηρητική αντιπολίτευση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της όταν συνέλθει εκ νέου το κοινοβούλιο, στις 8 Νοεμβρίου. Αλλοι, πάλι, ανάμεσά τους η αντιπρόεδρος των Πρασίνων Μεχρίν Φαρούκι, δήλωσαν πως στηρίζουν και τις απόψεις της και το δικαίωμά της να τις εκφράσει απευθείας στον βασιλιά Κάρολο.

«Αν οι Αυστραλοί γνώριζαν την πλήρη αλήθεια για την ιστορία των αυτοχθόνων, η βασιλική έκρηξη της Λίντια Θορπ δεν θα είχε σοκάρει κανέναν» σχολίασε σε άρθρο της στην «Guardian» η Σελέστ Λιντλ, μια Αβορίγινας, μέλος της φυλής Arrernte, που ζει στη Μελβούρνη.