Ο προπηλακισμός στην Ξάνθη,
από ακραία στοιχεία της μειονότητας, του μουφτή Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, τον οποίο διόρισε το ελληνικό κράτος και η εκδίωξή του από το τέμενος όπου πήγε να προσευχηθεί αποκάλυψε, για άλλη μια φορά, τις επιδιώξεις της Τουρκίας στη Θράκη, μέσω των ανθρώπων που ελέγχει το τουρκικό προξενείο και την αδιαφορία της Αθήνας να παρέμβει και να προστατεύσει τη μειονότητα και το κύρος της πολιτείας.
Ο διορισμένος μουφτής είναι δημόσιο πρόσωπο
και η ελληνική πολιτεία οφείλει να του παράσχει όλα όσα θα τον διευκολύνουν στο έργο του, κυρίως, την ασφάλεια της ζωής του. Δεν το έκανε και αυτό μεταδίδει στους δράστες το μήνυμα πως είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν την ασυδοσία τους.
Αυτού του είδους οι προκλήσεις
αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τη μεγάλη πλειοψηφία της μειονότητας να συνεχίσει να εκδηλώνει τη διάθεσή της να συνυπάρξει με τους χριστιανούς συμπολίτες της σε μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα. Οσοι το επιδιώκουν απομονώνονται κοινωνικά και υφίστανται ακόμη και παράνομες συνέπειες, αφού το κράτος που θα τους προστάτευε απουσιάζει.
Πρωταγωνιστής του προπηλακισμού υπήρξε γνωστό πρόσωπο, υποψήφιος στις ευρωεκλογές του μειονοτικού κόμματος DEB (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας), το οποίο στις αρχές της εβδομάδας συνδιοργάνωσε μαζί με ακραία στοιχεία από τα Σκόπια, τα οποία, επίσης, έχουν επαφές με την Τουρκία, Forum στη Θεσσαλονίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ομάδα μειονοτικών,
πριν από λίγες ημέρες, συναντήθηκε στην Τουρκία με τον κ. Ερντογάν, ενώ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, που στις 8 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα, σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρθηκε, επανειλημμένως, στα δικαιώματα της μειονότητας που, κατά τον ίδιο, καταπατούνται. Μεταξύ των δικαιωμάτων αυτών ανέφερε τα λατρευτικά και την εκπαίδευση.
Υπό την εποπτεία του τουρκικού προξενείου
λειτουργούν και παράνομοι μουφτήδες στους νομούς της Θράκης, δήθεν εκλεγμένοι από τον λαό, αλλά αυτή η πρακτική δεν εφαρμόζεται σε καμιά μουσουλμανική χώρα.
Σε όλες, τον θρησκευτικό ηγέτη ορίζει το Ανώτατο Συμβούλιο των Ουλεμάδων και η ελληνική νομοθεσία προβλέπει τη διαδικασία αυτή αλλά με έξωθεν υποδείξεις μέρος της μειονότητας δεν την αποδέχεται.
Στους μουσουλμάνους της Ελλάδας
εφαρμόζεται η Σαρία σε ό,τι αφορά αστικές υποθέσεις και ο μουφτής επιτελεί και ρόλο Καδή, δηλαδή δικαστή.
Στον νόμιμο μουφτή προσφεύγουν για τις νομικές τους υποθέσεις όλοι οι μουσουλμάνοι της μειονότητας, ακόμη και αυτοί που αντιδρούν, για να έχουν νομική υπόσταση οι πράξεις τους.
Ο ρόλος του προξενείου
Η Τουρκία θέλει να εργαλειοποιήσει τη μειονότητα ώστε να πετύχει μέσω του ελεγχόμενου από το προξενείο μέρους της συνδιοίκηση στη Θράκη. Σε ομιλία του πριν από μία εβδομάδα ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στον Εθνικό Ορκο της Τουρκίας, με το βλέμμα στραμμένο, κυρίως, στη Μέση Ανατολή αλλά ο Εθνικός Ορκος αφορά και τη Δυτική Θράκη.
Ανεξαρτήτως του αν έχει νομική υπόσταση ή όχι, αφού η Τουρκία υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο Εθνικός Ορκος ορίζει δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη για να αποφασίσουν οι κάτοικοί της πού θέλουν να ανήκουν, ενώ χάρτες που κυκλοφόρησαν τελευταία περιλαμβάνουν στις ερντογανικές επιθυμίες και τη Θεσσαλονίκη.
Δυστυχώς, στη Θράκη
η απουσία του κράτους έχει αφήσει μεγάλα περιθώρια στο προξενείο να ελέγχει τις εξελίξεις και οι τοπικοί άρχοντες, ακόμη και χριστιανοί, επιζητούν την εύνοιά του για την εκλογή τους. Η εύνοια, φυσικά, παρέχεται με βαρύ τίμημα.
Οι προσκεκλημένοι
στις διάφορες εκδηλώσεις υποδεικνύονται από το προξενείο και, φυσικά, αποκλείονται όσοι μειονοτικοί, ή μη, έχουν αποστασιοποιηθεί από την επιρροή του.
Κοινωνός αυτών των καταστάσεων έχει γίνει και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος τις παραμονές των προηγούμενων εκλογών προέβη σε δημόσια δήλωση κατονομάζοντας το τουρκικό προξενείο για παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία.
Προσωπική μου εμπειρία από τη Θράκη
επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν περιοχές όπου ο τούρκος πρόξενος καλωσορίζει τους τοπικούς άρχοντες και η απουσία του ελληνικού κράτους είναι εμφανής. Εχεις την αίσθηση ότι δεν ζεις στην Ελλάδα.
Κοινός τόπος όλων όσοι επιδιώκουν αρμονική συμβίωση στη Θράκη είναι ότι η Αθήνα πρέπει να ενδιαφερθεί για την ανάπτυξη της περιοχής, να ρυθμίσει ζητήματα εκπαίδευσης και άλλα, της μειονότητας, και να επιβάλει τον νόμο σε παράνομες πράξεις, ακόμη και ποινικού χαρακτήρα.
Η Αγκυρα επιδιώκει τον έλεγχο της μειονότητας σε εφαρμογή
της δηλωμένης πολιτικής της σε Κύπρο, Αιγαίο, Θράκη αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια να μην πετύχει. Αρκεί η ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει τη δική της πολιτική, η οποία διακρίνεται από σεβασμό στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Κυρίως, να δώσει το «παρών» στη Θράκη και να προστατεύσει τους έλληνες πολίτες της. Χριστιανούς και μουσουλμάνους.