Η πριγκίπισσα Νταϊάνα υπήρξε η αγαπημένη πριγκίπισσα των Βρετανών, ίσως και ολόκληρου του κόσμου. Δικαιολογημένα, θα έλεγε κανείς, αφού ήταν μία γαλαζοαίματη που διακρίθηκε για την ευαισθησία και το ανεξίτηλο αποτύπωμα που άφησε με το φιλανθρωπικό της έργο στη Βρετανία, πάρα τη σύντομη ζωή της.
Αυθεντική, προσιτή στον λαό και με βαθιά ενσυναίσθηση, δεσμεύτηκε να στηρίζει τους αδύναμους και τους αδικημένους. Και το έκανε πράξη, τόσο με την προσωπική της δράση όσο και με τις αρχές με τις οποίες επέλεξε να μεγαλώσει τους γιους της, τον Γουίλιαμ και τον Χάρι.
Τώρα ο πρίγκιπας Γουίλιαμ δεσμεύεται να συνεχίσει το φιλανθρωπικό έργο της γαλαζοαίματης υπέρμαχου των άστεγων του Ηνωμένου Βασιλείου και να βρει οριστική λύση στο κοινωνικό πρόβλημα ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες.
«Μπορούμε να τερματίσουμε την αστεγία»
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έχει δηλώσει ότι η «έμπνευση και καθοδήγηση» από τη μητέρα του, πριγκίπισσα Νταϊάνα, αποτέλεσε βασική κινητήρια δύναμη πίσω από την προσωπική του δέσμευση να αντιμετωπίσει την αστεγία στη χώρα.
Σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του ITV, ο πρίγκιπας της Ουαλίας μοιράζεται τις εμπειρίες του από τις επισκέψεις του στο καταφύγιο αστεγων «The Passage» μαζί με τη μητέρα του όταν ήταν παιδί. Αυτές οι επισκέψεις και η επαφή με τους άστεγους συνανθρώπους τους τον βοήθησαν να δει πέρα από τους τοίχους των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και να κατανοήσει ότι υπάρχει και άλλη μία πραγματικότητα πέραν του παλατιού, εκείνη των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο.
Ο πρίγκιπας παραδέχεται ότι συχνά αισθάνεται ενοχές για το ότι δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για την αστεγία, και επιθυμεί να μεταδώσει στα παιδιά του την ενσυναίσθηση και την ευαισθησία απέναντι σε αυτούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως είχε κάνει με τον ίδιο η μητέρα τους και αγαπημένη πριγκίπισσα των Βρετανών.
Με μία συγκινητική αναφορά στη μητέρα του, ο πρίγκιπας εξήγησε ότι εκείνη ήταν που του ενέπνευσε τις αξίες και τις αρχές του σεβασμού προς τους άστεγους συνανθρώπους της χώρας του και της ανάγκης να τους στηρίζει το παλάτι – τώρα ο Γουίλιαμ θέλει να συνεχίσει το φιλανθρωπικό έργο που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει η ίδια.
«Όταν ήμουν μικρός, η μητέρα μου μου μιλούσε για την αστεγία. Τώρα, μιλάω εγώ με τον ίδιο τρόπο στους δικούς μου γιους» εξηγεί ο πρωτότοκος γιος της Νταϊάνα.
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ στο καταφύγιο αστέγων «The Passage»
Η υποστήριξή του προς το μεγαλύτερο κέντρο εθελοντισμού που βοηθά άστεγους στο Λονδίνο, το «The Passage» που ιδρύθηκε και λειτουργεί αδιάκοπα από το 1980, έχει ρίζες στις παιδικές του αναμνήσεις. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έγινε επίσημος χορηγός και υποστηρικτής της οργάνωσης το 2019, με τις επισκέψεις του στο ίδρυμα να συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.
Ο πρίγκιπας θυμάται πώς η μητέρα του έκανε τους ανθρώπους να νιώθουν άνετα και ευχάριστα, κάτι που τον επηρέασε βαθιά. Παρά την αρχική του ανησυχία, διαπίστωσε ότι το περιβάλλον στο καταφύγιο αστέγων ήταν γεμάτο χαρά, παρά τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσες. Ο Γουίλιαμ αναγνωρίζει ότι αυτές οι εμπειρίες τον βοήθησαν να κατανοήσει ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν ζουν με τις ίδιες ανέσεις όπως εκείνοι στο παλάτι.
Το The Passage έφερε στο «φως» αδημοσίευτες φωτογραφίες της πριγκίπισσας Νταϊάνα μαζί με τον μικρό Γουίλιαμ από τις τότε επισκέψεις τους στο καταφύγιο αστέγων. Στο ντοκιμαντέρ, τον βλέπουμε να σερβίρει φαγητό και να αλληλεπιδρά με τους ευάλωτους συνανθρώπους του, αγκαλιάζοντας μερικούς από αυτούς. Ο πρίγκιπας εκφράζει την ανησυχία του για κάποιους από τους άστεγους που συναντά και την επιθυμία του να τους προστατεύσει. «Νιώθεις πραγματικά την ανάγκη να θες να τους προστατεύσεις» θα πει ο ίδιος.
Ο Μικ Κλαρκ, διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης «The Passage», αναφέρει ότι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ φαίνεται να νιώθει πιο άνετα όταν συνομιλεί με τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, ένας γαλαζοαίματος φιλικός και προσιτός στον απλό λαό.
Ο Γουίλιαμ, το Βασιλικό Ίδρυμα και η λύση στην αστεγία
Όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν, ο πρίγκιπας της Ουαλίας έχει αφιερώσει πολύ χρόνο μελετώντας για την αστεγία και τώρα επιθυμεί να αναλάβει δράση. Υποστηρίζει ότι έχει την ευθύνη να αναλάβει δράση, για να αλλάξει αυτό το κοινωνικό πρόβλημα. Δηλώνει, μάλιστα, ότι νιώθει ενοχές κάθε φορά που φεύγει από ένα καταφύγιο χωρίς να έχει κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους ευάλωτους συνανθρώπους του.
Φιλοδοξεί να δημιουργήσει προγράμματα που θα βοηθήσουν τους ασθενέστερους ανθρώπους και όσους διαβιούν σε δυσμενείς συνθήκες και όπως δηλώνει ο ίδιος, το φαινόμενο της αστεγίας δεν είναι αναπόφευκτο, αλλά μπορεί να καταπολεμηθεί. Πώς όμως σκοπεύει να το κάνει αυτό; Μέσω του Βασιλικού Ιδρύματος και το πρόγραμμα «Homewards», ένα έργο για την αντιμετώπιση της αστεγίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το έργο «Homewards» του πρίγκιπα Γουίλιαμ έχει στόχο να αποδείξει στην πράξη ότι η αστεγία μπορεί να καταπολεμηθεί, αντλώντας έμπνευση από την επιτυχία της Φινλανδίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της παροχής ασφαλούς στέγασης και υποστηρικτικών υπηρεσιών. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ επιδιώκει να αποδείξει ότι η αστεγία μπορεί να αντιμετωπιστεί και ότι οι κοινότητες μπορούν να συνεργαστούν για να επιτευχθεί η πρόληψη αυτούς του σοβαρού κοινωνικού προβλήματος.
Ουσιαστικά, κύριοι στόχοι του προγράμματος «Homewards» είναι η πρόληψη της αστεγίας μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών και υποστηρικτικών υπηρεσιών -όπως η υγεία κια η επαγγεματική κατάρτιση και αποκατάσταση-, η παροχή ασφαλούς και μόνιμης στέγασης για άτομα και οικογένειες που διατρέχουν κίνδυνο να μείνουν στον δρόμο και, τέλος, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γαι το φαινόμενο της αστεγίας.
Αυτή η δέσμευση του πρίγκιπα Γουίλιαμ να συνεχίσει το έργο της μητέρας του, καταδεικνύει τη σημασία της ανθρώπινης επαφής και της δράσης για την αλλαγή στην κοινωνία.