Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, όπου σηματοδότησε την ολοκλήρωση του τριπλού εορτασμού της πόλης – του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, της επετείου απελευθέρωσης και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Προηγήθηκε η παρέλαση στο ίδιο σημείο πολιτικών τμημάτων – σχολείων, συλλόγων και φορέων. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εντυπωσιακές αεροπορικές επιδείξεις και σχηματισμοί μαχητικών αεροσκαφών. Ο σμηναγός Γεώργιος Σωτηρίου πέταξε με το F-16 της Ομάδας Επιδείξεων «Ζευς».

Το μήνυμα του σμηναγού Σωτηρίου

«Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θά’ ρθουν, θα περάσουν. Ας τιμήσουμε τις θυσίες του παρελθόντος με ενότητα και αφοσίωση στην πατρίδα. Προσβλέποντας σε ένα λαμπρό μέλλον. Χρόνια Πολλά Ελλάδα», ανέφερε στο μήνυμά του ο πιλότος του F-16 της ομάδας «ΖΕΥΣ», Σμηναγός Γεώργιος Σωτηρίου κατά την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

«Με την ιστορία, σε κάθε σημείο της πατρίδας μας, σε γη, ουρανό και θάλασσα, ο ελληνικός λαός σας τιμά και σας εμπιστεύεται. Χρόνια πολλά» είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Εντυπωσιακή η διέλευση του Spitfire

Εντυπωσιακή ήταν η διέλευση του Supermarine Spitfire στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

Το εμβληματικό αυτό αεροσκάφος ανακατασκευάστηκε και επανήλθε σε πτήσιμη κατάσταση με δωρεά του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ» και του ιδρυτή του, Παναγιώτη Πήτερ Λιβανού.

Το Supermarine Spitfire, σύμβολο της Βρετανικής Αεροπορίας χρησιμοποιήθηκε από τη RAF και τις συμμαχικές αεροπορίες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπήρξε ένα από τα πιο διάσημα καταδιωκτικά αεροσκάφη όλων των εποχών.

Δείτε φωτογραφίες από την παρέλαση:

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Ποιος θα είναι ο πιλότος που θα κάνει ελιγμούς με F-16

Με ενδιαφέρον αναμένεται η επίδειξη του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας. Πιλότος θα είναι φέτος ο σμηναγός Γεώργιος Σωτηρίου, ο οποίος θα εκτελέσει ακροβατικούς ελιγμούς ακριβείας.

Το αεροσκάφος που θα χρησιμοποιηθεί είναι ένα F-16C Block 52+.

Ο σμηναγός (Ι) Γεώργιος Σωτηρίου είναι πιλότος επίδειξης στην Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων F-16 «ΖΕΥΣ». Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006 και τοποθετήθηκε το 2012 στην 115 Πτέρυγα Μάχης με αεροσκάφη F-16 Block 52+. Από το 2013 υπηρετεί στην 343 Μοίρα και έχει καταγράψει πάνω από 1.800 ώρες πτήσης, εκ των οποίων οι 1.500 σε F-16.